Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπάιντεν: Κυρώσεις στη Ρωσία — Δεν θα προχωρήσει ο nord stream 2 — Στέλνει κι άλλους στρατιώτες στη Βαλτική

Χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τις ενέρ­γειες του Πού­τιν σαν «την αρχή της ρωσι­κής εισβο­λής στην Ουκρα­νία», ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν ανα­κοί­νω­σε από­ψε το πρώ­το πακέ­το των κυρώ­σε­ων σε βάρος της Ρωσί­ας αλλά και την απο­στο­λή επι­πλέ­ον αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των στην ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, ενι­σχύ­ο­ντας περαι­τέ­ρω το πολε­μι­κό κλί­μα στην περιοχή.

Στο διάγ­γελ­μά του σχε­τι­κά με τις εξε­λί­ξεις στην Ουκρα­νία, ο Μπάι­ντεν είπε ότι η κυβέρ­νη­σή του θα επι­βά­λει το πρώ­το πακέ­το κυρώ­σε­ων, οι οποί­ες θα είναι κατά πολύ βαρύ­τε­ρες από αυτές «που εφαρ­μό­σα­με εμείς και οι σύμ­μα­χοι και οι εταί­ροι μας το 2014». «Και αν η Ρωσία προ­χω­ρή­σει περαι­τέ­ρω με αυτήν την εισβο­λή, είμα­στε έτοι­μοι να προ­χω­ρή­σου­με παρα­πέ­ρα», είπε ο Μπάιντεν.

Συγκε­κρι­μέ­να ο Μπάι­ντεν ανα­κοί­νω­σε κυρώ­σεις σε δύο μεγά­λα ρωσι­κά χρη­μα­το­πι­στω­τι­κά ιδρύ­μα­τα, τη VEB και τη Στρα­τιω­τι­κή Τρά­πε­ζα. Επί­σης συνο­λι­κές κυρώ­σεις στο δημό­σιο χρέ­ος της Ρωσί­ας. «Αυτό σημαί­νει ότι απο­κό­ψα­με τη δυτι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση από τη ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση. Δεν μπο­ρεί πλέ­ον να συγκε­ντρώ­σει χρή­μα­τα από τη Δύση και δεν μπο­ρεί να ανταλ­λά­ξει το νέο της χρέ­ος στις αγο­ρές μας ή στις ευρω­παϊ­κές αγο­ρές», διευκρίνισε.

Επί­σης προ­α­νήγ­γει­λε κυρώ­σεις «στις ελίτ της Ρωσί­ας και στα μέλη των οικο­γε­νειών τους» προ­σθέ­το­ντας ότι «μοι­ρά­ζο­νται τα διε­φθαρ­μέ­να κέρ­δη των πολι­τι­κών του Κρεμ­λί­νου και θα πρέ­πει επί­σης να συμ­με­τά­σχουν στον πόνο». Τέλος δήλω­σε ότι σε συνερ­γα­σία με τη Γερ­μα­νία «δου­λέ­ψα­με για να δια­σφα­λί­σου­με ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει.»

Ο Μπάι­ντεν σημεί­ω­σε επί­σης ότι εάν η Ρωσία «συνε­χί­σει την επι­θε­τι­κό­τη­τά της», ενδέ­χε­ται να ακο­λου­θή­σουν πρό­σθε­τες κυρώσεις.

Στέλνει κι άλλους στρατιώτες στη Βαλτική

Στη συνέ­χεια ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ ανα­φέρ­θη­κε στις στρα­τιω­τι­κές κινή­σεις της χώρας του. Σε αυτό το πλαί­σιο, ανα­κοί­νω­σε ότι ενέ­κρι­νε πρό­σθε­τες μετα­κι­νή­σεις αμε­ρι­κα­νι­κών δυνά­με­ων και στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού στην Ευρώ­πη για την «ενί­σχυ­ση» των συμ­μά­χων της Βαλ­τι­κής, δηλα­δή στην Εσθο­νία, τη Λετο­νία και τη Λιθουανία.

«Σήμε­ρα, ως απά­ντη­ση στην παρα­δο­χή της Ρωσί­ας ότι δεν θα απο­σύ­ρει τις δυνά­μεις της από τη Λευ­κο­ρω­σία, επέ­τρε­ψα πρό­σθε­τες κινή­σεις αμε­ρι­κα­νι­κών δυνά­με­ων και εξο­πλι­σμού, που έχουν ήδη σταθ­μεύ­σει στην Ευρώ­πη για να ενι­σχύ­σουν τους συμ­μά­χους μας στη Βαλ­τι­κή: Εσθο­νία, Λετο­νία και Λιθουα­νία», δήλω­σε ο Μπάι­ντεν, ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι πρό­κει­ται για «εντε­λώς αμυ­ντι­κές κινή­σεις από την πλευ­ρά μας».

«Δεν έχου­με καμία πρό­θε­ση να πολε­μή­σου­με τη Ρωσία. Θέλου­με όμως να στεί­λου­με ένα αλάν­θα­στο μήνυ­μα: ότι οι ΗΠΑ μαζί με τους συμ­μά­χους μας θα υπε­ρα­σπι­στούν κάθε εκα­το­στό της επι­κρά­τειας του ΝΑΤΟ. Και τηρή­στε τις δεσμεύ­σεις που ανα­λά­βα­με στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν.

Στις πλάτες και του λαού των ΗΠΑ το βάρος των κυρώσεων

Την ίδια ώρα, επι­χεί­ρη­σε να προ­ε­τοι­μά­σει τον αμε­ρι­κα­νι­κό λαό, που θα κλη­θεί ‑όπως και οι υπό­λοι­ποι λαοί του κόσμου- να πλη­ρώ­σει πολύ­μορ­φα το «μάρ­μα­ρο» των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντιπαραθέσεων.

«Όπως είπα την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, η υπε­ρά­σπι­ση της ελευ­θε­ρί­ας θα έχει κόστος και για εμάς και εδώ στο σπί­τι», είπε ο Μπάι­ντεν. «Πρέ­πει να είμα­στε ειλι­κρι­νείς σε αυτό. Αλλά καθώς το κάνου­με αυτό, θα ανα­λά­βω σθε­να­ρή δρά­ση για να βεβαιω­θώ ότι ο πόνος των κυρώ­σε­ων μας στο­χεύ­ει στη ρωσι­κή οικο­νο­μία και όχι στη δική μας».

Είπε ότι η κυβέρ­νη­σή του «παρα­κο­λου­θεί στε­νά τον ενερ­γεια­κό εφο­δια­σμό για οποια­δή­πο­τε διακοπή».

Σημειώ­νε­ται ότι την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, ο Μπάι­ντεν σημεί­ω­σε ότι οι Αμε­ρι­κα­νοί θα πρέ­πει να ανα­μέ­νουν αύξη­ση των τιμών σε περί­πτω­ση περαι­τέ­ρω κυρώ­σε­ων κατά της Ρωσί­ας, που αυτή τη στιγ­μή είναι ο δεύ­τε­ρος μεγα­λύ­τε­ρος παρα­γω­γός πετρε­λαί­ου στον κόσμο. Η JPMorgan έχει προει­δο­ποι­ή­σει για 120 δολά­ρια ή ακό­μη και 150 δολά­ρια το βαρέ­λι αργού πετρε­λαί­ου εάν δια­τα­ρα­χθούν οι ρωσι­κές εξα­γω­γές. Η τρέ­χου­σα τιμή είναι μικρό­τε­ρη από 100 δολά­ρια το βαρέλι.

Παράθυρο και για διπλωματικά παζάρια

Πάντως, κλεί­νο­ντας το διάγ­γελ­μά του ο Τζο Μπάι­ντεν άφη­σε ανοι­χτό ένα παρά­θυ­ρο για συνέ­χι­ση των παζα­ριών, εκτι­μώ­ντας ότι υπάρ­χει «ακό­μα χρό­νος για να απο­τρα­πεί το χει­ρό­τε­ρο σενάριο».

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους παρα­μέ­νουν ανοι­χτοί σε μια διπλω­μα­τι­κή λύση παρό­τι ο Λευ­κός Οίκος ανα­κοί­νω­σε τον πρώ­το γύρο κυρώ­σε­ων στη Ρωσία.

«Όταν όλα ειπω­θούν και γίνουν, θα κρί­νου­με τη Ρωσία από τις πρά­ξεις της, όχι από τα λόγια της. Και ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία στη συνέ­χεια, είμα­στε έτοι­μοι να απα­ντή­σου­με με ενό­τη­τα, σαφή­νεια και πεποί­θη­ση», είπε ο Μπάι­ντεν κατα­λή­γο­ντας: «Ελπί­ζω ότι η διπλω­μα­τία είναι ακό­μα διαθέσιμη».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο