Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μπαράζ ρώσικων βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις

Οι ουκρα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις ανα­κοί­νω­σαν πως η Ρωσία εκτό­ξευ­σε σήμε­ρα το πρωί 75 πυραύ­λους ενα­ντί­ον πόλε­ων της Ουκρανίας.

«Το πρωί, ο επι­τι­θέ­με­νος εκτό­ξευ­σε 75 πυραύ­λους, 41 από τους οποί­ους καταρ­ρί­φθη­καν από την αντια­ε­ρο­πο­ρι­κή άμυ­νά μας», δήλω­σε με ανάρ­τη­σή του στην εφαρ­μο­γή Telegram ο αρχη­γός των ουκρα­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων Βαλέ­ρι Ζαλούζ­νι, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως η Ρωσία χρη­σι­μο­ποί­η­σε επί­σης «μη επαν­δρω­μέ­να αερο­πλά­να μάχης».

Του­λά­χι­στον 8 νεκροί και 24 τραυ­μα­τί­ες σε συνοι­κία του Κιέ­βου, μετά τον βομ­βαρ­δι­σμό σήμε­ρα το πρωί της ουκρα­νι­κής πρω­τεύ­ου­σας και “πολ­λών πόλε­ων” της χώρας, σύμ­φω­να με την προ­ε­δρία της και το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών. Το Κίε­βο στο­χο­θε­τή­θη­κε για πρώ­τη φορά εδώ και περισ­σό­τε­ρο από τρεις μήνες, καθώς ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν ετοι­μα­ζό­ταν για συνε­δρί­α­ση του συμ­βου­λί­ου ασφα­λεί­ας του δύο ημέ­ρες μετά την έκρη­ξη στη γέφυ­ρα της Κριμαίας.

Στο Κίε­βο, δημο­σιο­γρά­φοι του AFP είδαν πολ­λά ασθε­νο­φό­ρα στο κέντρο της πόλης να κατευ­θύ­νο­νται προς το μέρος όπου ακού­στη­καν τρεις ισχυ­ρές εκρή­ξεις γύρω στις 08:15 τοπι­κή ώρα (και ώρα Ελλά­δος). Μεγά­λες στή­λες καπνού ήταν ορα­τές, ενώ στη συνέ­χεια ακού­στη­καν δύο νέες εκρή­ξεις. Η τελευ­ταία φορά που είχε πλη­γεί το Κίε­βο ήταν στις 26 Ιουνίου.

“Τα περισ­σό­τε­ρα πλήγ­μα­τα ήταν στο κέντρο της πρω­τεύ­ου­σας”, διευ­κρί­νι­σε η αστυ­νο­μία στη σελί­δα της στο Facebook. “Προς το παρόν έχει γίνει γνω­στό ότι 12 τραυ­μα­τί­στη­καν. Πέντε άνθρω­ποι σκοτώθηκαν”.

Στην ουκρα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα ανα­τι­νά­χθη­κε επί­σης μια γέφυ­ρα, μετέ­δω­σε το Anadolu, το οποίο είχε διευ­κρι­νί­σει νωρί­τε­ρα επι­κα­λού­με­νο τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ότι πέραν του Κιέ­βου εκρή­ξεις ανα­φέρ­θη­καν επί­σης στις πόλεις Ζιτό­μιρ, Κμελ­νί­τσκι, Ντνί­προ, Λβιβ και Τερνόπιλ.

Τα τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετέ­δω­σαν ότι οι σιδη­ρο­δρο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες στην κόκ­κι­νη γραμ­μή του μετρό του Κιέ­βου στα­μά­τη­σαν να λει­τουρ­γούν και ότι όλοι οι υπό­γειοι σιδη­ρο­δρο­μι­κοί σταθ­μοί λει­τουρ­γούν τώρα ως κατα­φύ­για, σύμ­φω­να με το Anadolu.

Το ουκρα­νι­κό υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών ανα­κοί­νω­σε εξάλ­λου ότι ρωσι­κός πύραυ­λος έπλη­ξε δρό­μο στον οποίο βρί­σκο­νται υπη­ρε­σί­ες ασφα­λεί­ας και το γρα­φείο του Ουκρα­νού προ­έ­δρου Βολο­ντί­μιρ Ζελένσκι.

Ζελένσκι: Η Μόσχα ήθελε να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες με τα πλήγματά της, τα οποία πραγματοποίησε και με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα

Ο ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι δήλω­σε πως η Ρωσία πραγ­μα­το­ποί­η­σε τις σημε­ρι­νές επι­δρο­μές της ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας με δεκά­δες πυραύ­λους και ιρα­νι­κά μη επαν­δρω­μέ­να αερο­πλά­να και ότι επέ­λε­ξε τη χρο­νι­κή στιγ­μή με στό­χο να προ­κα­λέ­σει τις μεγα­λύ­τε­ρες δυνα­τές απώ­λειες μετα­ξύ των κατοί­κων της, ενώ είχε επί­σης στό­χο την ενερ­γεια­κή υπο­δο­μή της χώρας.

«Θέλουν τον πανι­κό και το χάος, θέλουν να κατα­στρέ­ψουν το ενερ­γεια­κό μας σύστη­μα», δήλω­σε σε βίντεο που αναρ­τή­θη­κε στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, προ­σθέ­το­ντας πως τα πλήγ­μα­τα με «δεκά­δες πυραύ­λους» και ιρα­νι­κά μη επαν­δρω­μέ­να αερο­πλά­να Σαχέντ είχαν στό­χο όλη τη χώρα από το βορ­ρά μέχρι το νότο και από την ανα­το­λή μέχρι τη δύση, πλήτ­το­ντας το Κίε­βο, καθώς και τις περι­φέ­ρειες των Χμελ­νί­τσκιι, Λβιβ, Ντνί­προ, Βιν­βί­τσια, Ζαπο­ρί­ζια, Σού­μι, Χάρ­κο­βο και Ζιτομίρ.

«Ο δεύ­τε­ρος στό­χος τους είναι ο λαός. Ο χρό­νος και οι στό­χοι είχαν επι­λε­γεί ειδι­κά για να προ­κα­λέ­σουν όσο μεγα­λύ­τε­ρη ζημιά είναι δυνα­τόν», πρόσθεσε.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υπόσχεται εκδίκηση

Ο ουκρα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ντμί­τρο Κου­λέ­μπα δήλω­σε πως τα ρωσι­κά πυραυ­λι­κά πλήγ­μα­τα, που σημειώ­θη­καν σήμε­ρα σε όλη την Ουκρα­νία, δεί­χνουν ότι ο πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν «είναι ένας τρο­μο­κρά­της που μιλά­ει με πυραύ­λους», ενώ το ουκρα­νι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας υπο­σχέ­θη­κε εκδίκηση.

«Πολ­λα­πλά ρωσι­κά πλήγ­μα­τα σε όλη την Ουκρα­νία. Η μονα­δι­κή τακτι­κή του Που­τιν είναι ο τρό­μος σε ειρη­νι­κές ουκρα­νι­κές πόλεις, αλλά δεν θα λυγί­σει την Ουκρα­νία. Αυτή είναι επί­σης η απά­ντη­σή του σε όλους αυτούς που θέλουν να τον κατευ­νά­σουν και θέλουν να μιλή­σουν μαζί του για ειρή­νη: ο Πού­τιν είναι ένας τρο­μο­κρά­της που μιλά­ει με πυραύ­λους», έγρα­ψε ο Κου­λέ­μπα στο Twitter.

Το ουκρα­νι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανα­κοί­νω­σε πως θα επι­διώ­ξει να εκδι­κη­θεί για τα σημε­ρι­νά ρωσι­κά πλήγματα.

«Υπάρ­χουν θυσί­ες ανθρώ­πων και κατα­στρο­φή», ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο στη σελί­δα του στο Facebook. «Ο εχθρός θα τιμω­ρη­θεί για τον πόνο και το θάνα­το που έφε­ρε στη γη μας! Θα πάρου­με εκδίκηση».

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο