Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες από τις εκρήξεις στο Κίεβο

Του­λά­χι­στον τρεις εκρή­ξεις συγκλό­νι­σαν σήμε­ρα το Κίε­βο, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χουν νεκροί και τραυ­μα­τί­ες, δήλω­σε εκπρό­σω­πος των Κρα­τι­κών Υπη­ρε­σί­ων Έκτα­κτης Ανά­γκης, όπως μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό δίκτυο Suspilne.

“Επι­βε­βαιώ­νου­με τις λεπτο­μέ­ρειες”, σχο­λί­α­σε ο εκπρόσωπος.

Νωρί­τε­ρα ο δήμαρ­χος της ουκρα­νι­κής πρω­τεύ­ου­σας Βιτά­λι Κλί­τσκο είχε δηλώ­σει ότι σημειώ­θη­καν εκρή­ξεις στο κέντρο του Κιέ­βου σήμε­ρα το πρωί.

“Αρκε­τές εκρή­ξεις στη συνοι­κία Σεβ­τσεν­σκίφ­σκι, στο κέντρο της πρω­τεύ­ου­σας”, επι­σή­μα­νε ο Κλί­τσκο στο Telegram. “Λεπτο­μέ­ρειες αργότερα”.

Οι εκρή­ξεις ακού­στη­καν στις 8:15 (τοπι­κή ώρα και ώρα Ελλά­δας), ενώ οι σει­ρή­νες προει­δο­ποί­η­σης είχαν ηχή­σει αρκε­τά λεπτά νωρίτερα.

Μία από τις επι­θέ­σεις στο Κίε­βο φάνη­κε να είχε στό­χο ένα πανε­πι­στή­μιο, όπου υπήρ­χαν πέντε απαν­θρα­κω­μέ­να οχή­μα­τα και τα παρά­θυ­ρα ενός κτι­ρί­ου ανα­τι­νά­χτη­καν. Η μυρω­διά του αερί­ου και της φωτιάς πέρα­σε στον αέρα και υπήρ­χε ένας μεγά­λος κρα­τή­ρας στο κέντρο του δρό­μου με χεί­μαρ­ρους νερού να αναβλύζουν.

Αυτο­κί­νη­τα καί­γο­νται στο σημείο της πρό­σκρου­σης που ήταν στο κέντρο του Κιέ­βου, σύμ­φω­να με το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ukrinform. Ο κόσμος έχει σπεύ­σει στους σταθ­μούς του μετρό του Κιέ­βου, με σχε­τι­κή ψυχραι­μία σύμ­φω­να με τις εικό­νες που μετα­δί­δουν τα ουκρα­νι­κά τηλε­ο­πτι­κά δίκτυα.

Είναι η πρώ­τη φορά που η ουκρα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα πλήτ­τε­ται εδώ και αρκε­τούς μήνες, αλλά αυτή τη φορά τα πλήγ­μα­τα είναι πολύ πιο κοντά στο κέντρο της πόλης από ό,τι τα ρωσι­κά πλήγ­μα­τα στην αρχή του πολέμου.

Οι κάτοι­κοι του Κιέ­βου πανι­κο­βλή­θη­καν μετά τις εκρή­ξεις που αντή­χη­σαν σε όλη την πόλη, σύμ­φω­να με τους Τάιμς της Νέας Υόρ­κης. Τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, η διά­θε­ση στην ουκρα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα είχε επι­στρέ­ψει σε κάποια κανο­νι­κό­τη­τα. Οι δρό­μοι έχουν γεμί­σει και τα βαγό­νια του μετρό γεμά­τα επι­βά­τες και οικο­γέ­νειες που επι­στρέ­φουν στην καθη­με­ρι­νή ζωή. Τα πλήγ­μα­τα σημειώ­θη­καν μάλι­στα σε ώρα που συνή­θως υπάρ­χει πολ­λή κίνη­ση στην πόλη.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο