Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μόσχα: Χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ υπογράφουν ανακοίνωση κατά του πολέμου

Πάνω από 7.500 φοι­τη­τές, καθη­γη­τές, επι­στη­μο­νι­κό και διοι­κη­τι­κό προ­σω­πι­κό, καθώς και από­φοι­τοι του εμβλη­μα­τι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Λομο­νό­φοφ της Μόσχας συνυ­πο­γρά­φουν ανα­κοί­νω­ση κατά της ρωσι­κής εισβο­λής στην Ουκρανία.

Στην ανα­κοί­νω­ση που έχει δημο­σιευ­θεί οι υπο­γρά­φο­ντες κατα­δι­κά­ζουν κατη­γο­ρη­μα­τι­κά τον πόλε­μο της κυβέρ­νη­σης Πού­τιν και εκφρά­ζουν την στή­ρι­ξη και αλλη­λεγ­γύη τους στον λαό της Ουκρανίας.

Στην ανα­κοί­νω­ση σημειώ­νο­νται τα εξής:

Εμείς, φοι­τη­τές, μετα­πτυ­χια­κοί φοι­τη­τές, καθη­γη­τές, προ­σω­πι­κό και από­φοι­τοι του αρχαιό­τε­ρου πανε­πι­στη­μί­ου της Ρωσί­ας, του Κρα­τι­κού Πανε­πι­στη­μί­ου της Μόσχας που φέρει το όνο­μα του Μ.Β. Λομο­νό­σοφ, κατα­δι­κά­ζου­με κατη­γο­ρη­μα­τι­κά τον πόλε­μο που η χώρα μας εξα­πέ­λυ­σε ενά­ντια την Ουκρανία.

Οι γονείς μας και η ίδια η Ρωσία μάς έδω­σαν μια ισχυ­ρή παι­δεία, η πραγ­μα­τι­κή αξία της οποί­ας έγκει­ται στο να μπο­ρού­με να αξιο­λο­γού­με κρι­τι­κά όσα συμ­βαί­νουν γύρω μας, να σταθ­μί­ζου­με επι­χει­ρή­μα­τα, να ακού­με ο ένας τον άλλον και να είμα­στε πιστοί στην αλή­θεια — την επι­στη­μο­νι­κή και την ανθρω­πι­στι­κή. Ξέρου­με πώς να λέμε τη σκά­φη-σκά­φη και τα σύκα-σύκα και δεν μπο­ρού­με να μένου­με απαθείς.

Η επι­χεί­ρη­ση της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας, την οποία η ηγε­σία της την απο­κα­λεί «ειδι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση» είναι πόλε­μος και, σε αυτή την κατά­στα­ση, δεν υπάρ­χει χώρος για ευφη­μι­σμούς ή δικαιο­λο­γί­ες. Ο πόλε­μος είναι βία, αγριό­τη­τα, θάνα­τος, απώ­λεια αγα­πη­μέ­νων προ­σώ­πων, αδυ­να­μία και φόβος που δεν μπο­ρεί να δικαιο­λο­γη­θεί για κανέ­ναν σκο­πό. Ο πόλε­μος είναι η πιο σκλη­ρή πρά­ξη απαν­θρω­πιάς, η οποία, όπως το μάθα­με στο σχο­λείο και το Πανε­πι­στή­μιο, δεν θα έπρε­πε να επα­να­λη­φθεί ποτέ. Οι αξί­ες της ανθρώ­πι­νης ζωής, του ανθρω­πι­σμού, της διπλω­μα­τί­ας και της ειρη­νι­κής επί­λυ­σης των δια­φο­ρών, τις οποί­ες μάθα­με στο Πανε­πι­στή­μιο, κατα­πα­τή­θη­καν και πετά­χτη­καν τη στιγ­μή που η Ρωσία εισέ­βα­λε ύπου­λα στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας. Οι ζωές εκα­τομ­μυ­ρί­ων Ουκρα­νών απει­λού­νται κάθε στιγ­μή από την εισβο­λή των στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας στην Ουκρανία.

Εκφρά­ζου­με την υπο­στή­ρι­ξή μας στο λαό της Ουκρα­νί­ας και κατα­δι­κά­ζου­με κατη­γο­ρη­μα­τι­κά τον πόλε­μο που εξα­πέ­λυ­σε η Ρωσία ενα­ντί­ον των Ουκρανών.

Ως από­φοι­τοι του παλαιό­τε­ρου πανε­πι­στη­μί­ου της Ρωσί­ας, γνω­ρί­ζου­με ότι οι απώ­λειες που προ­κλή­θη­καν κατά τη διάρ­κεια και μόνο των έξι ημε­ρών ενός αιμα­τη­ρού πολέ­μου ‑πρώ­τα και κύρια ανθρώ­πι­νες, αλλά και κοι­νω­νι­κές, οικο­νο­μι­κές, πολι­τι­στι­κές- είναι ανε­πα­νόρ­θω­τες. Γνω­ρί­ζου­με επί­σης ότι ο πόλε­μος απο­τε­λεί μια ανθρω­πι­στι­κή κατα­στρο­φή, αλλά δεν μπο­ρού­με να φαντα­στού­με καν το βάθος των πλη­γών που εμείς, ο λαός της Ρωσί­ας, προ­κα­λού­με στον λαό της Ουκρα­νί­ας αλλά και στους εαυ­τούς μας αυτή τη στιγμή.

Απαι­τού­με από την ηγε­σία της Ρωσί­ας να προ­βεί σε κατά­παυ­ση του πυρός, να εγκα­τα­λεί­ψει το έδα­φος του κυρί­αρ­χου κρά­τους της Ουκρα­νί­ας και να τερ­μα­τί­σει αυτόν τον επαί­σχυ­ντο πόλεμο.

Ζητά­με από όλους τους Ρώσους πολί­τες που νοιά­ζο­νται για το μέλ­λον να συμ­με­τά­σχουν στο κίνη­μα ειρήνης.

Είμα­στε ενά­ντια στον πόλεμο!

Τα ονό­μα­τα όσων υπο­γρά­φουν δεν έχουν δημο­σιο­ποι­η­θεί προς το παρόν για λόγους ασφά­λειας. Την ανα­κοί­νω­ση στην ρωσι­κή γλώσ­σα μπο­ρεί­τε να την βρεί­τε εδώ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο