Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέα διπλωματική προσπάθεια της Κούβας: επείγουσα αποστολή από το Κίνημα των Αδεσμεύτων διεθνούς δύναμης προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας

Παρέμβαση του Bruno Rodríguez Parrilla, 
Υπ Εξ της Δημοκρατίας της Κούβας, 
στην Προπαρασκευαστική Υπουργική Συνάντηση 
της XIX Συνόδου Κορυφής 
του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ)

σσ. παρα­τί­θε­ται χωρίς σχο­λια­σμό _εν γνώ­σει μας πως οι ανα­γνώ­στες του “Ατέ­χνως”, έχουν το πολι­τι­κό κρι­τή­ριο, να δουν “dietro le quinte”, εντο­πί­ζο­ντας τα θετι­κά, αλλά και τις αυτα­πά­τες και αντιφάσεις

Εξο­χό­τα­τε Odongo Jeje Abubakhar,
ΥπΕξ της Δημο­κρα­τί­ας της Ουγκάντα·
Αγα­πη­τοί υπουρ­γοί και αρχη­γοί αντιπροσωπειών,
Αγα­πη­τοί εκπρό­σω­ποι και προσκεκλημένοι:

Ευχα­ρι­στώ τις αρχές και τον λαό της Δημο­κρα­τί­ας της Ουγκά­ντα ​​για τη θερ­μή υπο­δο­χή και τους ευχό­μα­στε κάθε επι­τυ­χία στην ηγε­σία του Κινήματος.
Συγ­χαί­ρου­με τη Δημο­κρα­τία του Αζερ­μπαϊ­τζάν για το αξιέ­παι­νο έργο της ως πρό­ε­δρος στο πλαί­σιο μιας περί­πλο­κης διε­θνούς κατάστασης.
Χαι­ρε­τί­ζου­με την είσο­δο της Δημο­κρα­τί­ας του Νοτί­ου Σου­δάν ως νέου μέλους του Κινή­μα­τος μας, το οποίο έχει ήδη 121 κράτη.

Επι­τρέψ­τε μου να ξεκι­νή­σω επα­να­λαμ­βά­νο­ντας την αλλη­λεγ­γύη μας προς τον αδελ­φό παλαι­στι­νια­κό λαό, ο οποί­ος υφί­στα­ται τις τρο­με­ρές συνέ­πειες της γενο­κτο­νί­ας που διέ­πρα­ξε το Ισρα­ήλ με από­λυ­τη ατι­μω­ρη­σία. Αυτό που συμ­βαί­νει στα κατε­χό­με­να παλαι­στι­νια­κά εδά­φη είναι ντρο­πή για την ανθρω­πό­τη­τα και πρέ­πει να στα­μα­τή­σει αμέσως.

Η Κού­βα στη­ρί­ζει την προ­σφυ­γή της Ν. Αφρι­κής στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο κατά του κρά­τους του Ισραήλ

Η προ­στα­σία του άμα­χου πλη­θυ­σμού είναι από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα. Η Κού­βα προ­τεί­νει να υπο­στη­ρί­ξει το Κίνη­μα την επεί­γου­σα παρέμ­βα­ση στη Λωρί­δα της Γάζας μιας διε­θνούς απο­στο­λής προ­στα­σί­ας, εξου­σιο­δο­τη­μέ­νης από τη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών, με εντο­λή να εγγυά­ται την ασφά­λεια και την προ­στα­σία του άμα­χου πλη­θυ­σμού και να διευ­κο­λύ­νει την παρά­δο­ση ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας και τροφίμων.

  • Η χώρα μας υπο­στη­ρί­ζει τη σύγκλη­ση Διε­θνούς Διά­σκε­ψης Ειρή­νης με θεμε­λιώ­δη σκο­πό να συμ­βά­λει στην προ­στα­σία των δικαιω­μά­των του παλαι­στι­νια­κού λαού, ιδρύ­ο­ντας το κυρί­αρ­χο κρά­τος της Παλαιστίνης.
  • Υπο­στη­ρί­ζου­με επί­σης την έγκαι­ρη είσο­δο του Κρά­τους της Παλαι­στί­νης ως κρά­τους μέλους των Ηνω­μέ­νων Εθνών.
  • Υπο­στη­ρί­ζου­με την αγω­γή της Δημο­κρα­τί­ας της Νότιας Αφρι­κής κατά του Ισρα­ήλ στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο Δικαιο­σύ­νης, σχε­τι­κά με τις παρα­βιά­σεις της Σύμ­βα­σης για την Πρό­λη­ψη και Τιμω­ρία του Εγκλή­μα­τος της Γενοκτονίας.

Το NAM πρέ­πει να μιλή­σει με μια ενω­μέ­νη και στα­θε­ρή φωνή για να απαι­τή­σει μια δίκαιη, συνο­λι­κή και διαρ­κή λύση στη σύγκρου­ση, η οποία περι­λαμ­βά­νει τη δημιουρ­γία ενός ανε­ξάρ­τη­του παλαι­στι­νια­κού κρά­τους στα προ του 1967 σύνο­ρα, με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ και την επι­στρο­φή του πρόσφυγες..

Εξο­χό­τη­τες:
Η παγκό­σμια κατά­στα­ση μας επι­βάλ­λει τερά­στιες προκλήσεις,
που μόνο όλοι μαζί μπο­ρού­με να αντιμετωπίσουμε.

Όπως δήλω­σε πριν από 45 χρό­νια ο ιστο­ρι­κός ηγέ­της της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης Φιντέλ Κάστρο, ανα­φε­ρό­με­νος στο NAM _και παρα­θέ­τω, «συνε­χί­ζου­με να συμ­με­τέ­χου­με στην προ­σπά­θεια αλλα­γής του σημε­ρι­νού συστή­μα­τος διε­θνών σχέ­σε­ων, που βασί­ζε­ται στην αδι­κία, την ανι­σό­τη­τα και την κατα­πί­ε­ση», ενα­πό­κει­ται τώρα σε εμάς, μαζί με την Ομά­δα των 77 και την Κίνα, να ανα­λά­βου­με απο­τε­λε­σμα­τι­κές ενέρ­γειες για την αντι­με­τώ­πι­ση των νόμι­μων διεκ­δι­κή­σε­ων των χωρών του Νότου.

Πρέ­πει επί­σης να καθο­δη­γή­σου­με τις προ­σπά­θειες για την ενί­σχυ­ση της πολυ­με­ρούς προ­σέγ­γι­σης και να δια­σφα­λί­σου­με τον πλή­ρη σεβα­σμό του Χάρ­τη των Ηνω­μέ­νων Εθνών και του Διε­θνούς Δικαίου.
Επα­να­λαμ­βά­νου­με ότι απορ­ρί­πτου­με σθε­να­ρά την εφαρ­μο­γή μονο­με­ρών κατα­να­γκα­στι­κών μέτρων που επι­βλή­θη­καν σε πολ­λά κρά­τη μέλη του Κινή­μα­τός μας.
Η Κού­βα επα­να­λαμ­βά­νει την υπο­στή­ρι­ξή της στο δικαί­ω­μα ελεύ­θε­ρης αυτο­διά­θε­σης του λαού της Δυτι­κής Σαχάρας.
Εκφρά­ζου­με επί­σης κατη­γο­ρη­μα­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη για την άσκη­ση αυτο­διά­θε­σης και ανε­ξαρ­τη­σί­ας από το Που­έρ­το Ρίκο.

Εξο­χό­τη­τες:
Η Κού­βα εκτι­μά την πολύ­τι­μη υπο­στή­ρι­ξη του Κινή­μα­τος για το δίκαιο αίτη­μά του για τον τερ­μα­τι­σμό του παρά­νο­μου απο­κλει­σμού των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών που παρα­βιά­ζει κατά­φω­ρα τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα όλων των Κου­βα­νών και έχει εντα­θεί σε ακραία επί­πε­δα από το 2019.
Εκτι­μώ επί­σης την ενιαία θέση του Κινή­μα­τος ενά­ντια στην περι­βό­η­τη συμπε­ρί­λη­ψη της Κού­βας στον ψευ­δή μονο­με­ρή κατά­λο­γο των κρα­τών που χορη­γούν την τρο­μο­κρα­τία, μια πλά­νη που έχει ασφυ­κτι­κό αντί­κτυ­πο στην οικο­νο­μία μας.

Εμπι­στευό­μα­στε πλή­ρως ότι ο Πρό­ε­δρος, η Εξο­χό­τη­τά του κ. Yoweri Kaguta Museveni και το αδελ­φό έθνος της Ουγκά­ντα ​​θα μπο­ρέ­σουν να καθο­δη­γή­σουν το Κίνη­μα με την ηγε­σία, την εμπει­ρία και τη σοφία τους.

Παλαι­στί­νη “μια κου­βα­νι­κή υπό­θε­ση” δια­μη­νύ­ουν από το νησί της επανάστασης

Σε αυτή την προσπάθεια, και σε όλους τους αγώνες του Κινήματος, 
θα μπορούν πάντα να υπολογίζουν στην Κούβα.

Σε ευχα­ρι­στώ πολύ _Καμπάλα, Ουγκά­ντα, 17–18 Ιανουα­ρί­ου 2024
(Cubaminrex)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο