Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες κυκλοφορίες από τη Σύγχρονη Εποχή: «Βαρούμ? γιατί;»

Η έκδο­ση «βαρούμ? για­τί;» είναι η μαρ­τυ­ρία μίας εκ των ελά­χι­στων Ελλη­νί­δων που χωρίς να είναι Εβραί­ες έφτα­σαν ως το στρα­τό­πε­δο του Άου­σβιτς και κατά­φε­ραν να επιβιώσουν.

Γρά­φτη­κε –όπως λέει η ίδια η συγ­γρα­φέ­ας– «για να ξανα­θυ­μη­θούν όσοι τα έχουν κάπο­τε δια­βά­σει, μα πιό­τε­ρο για να τα γνω­ρί­σουν οι νεό­τε­ροι που … δεν ξέρουν μέχρι ποιο σημείο έφτα­σε κάπο­τε η μεθό­δευ­ση εξα­φα­νι­σμού της ανθρώ­πι­νης αξιο­πρέ­πειας», αλλά και «με την ελπί­δα … πως θα συμ­βάλ­λει ίσως στον αγώ­να για την πλή­ρη εξα­φά­νι­ση του φασι­σμού, που δυστυ­χώς πλα­νιέ­ται ακό­μα απει­λη­τι­κά σε διά­φο­ρα σημεία του πλα­νή­τη Γη».

Βιογραφικό της συγγραφέα

Η Βάσω Στα­μα­τί­ου γεν­νή­θη­κε στην Αρι­δαία του νομού Πέλ­λας και μεγά­λω­σε στη Θεσσαλονίκη.

Στις 28 Μάρ­τη 1944, όντας δεκα­εν­νιά χρο­νών και φοι­τή­τρια Νομι­κής, συνε­λή­φθη από τους Γερ­μα­νούς και την 1η Απρί­λη 1944 μετα­φέρ­θη­κε από τις φυλα­κές Παύ­λου Μελά στις φυλα­κές Μπά­νι­τσα έξω από το Βελι­γρά­δι της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 28 Ιού­νη 1944 μετα­φέρ­θη­κε στο Άου­σβιτς στην Πολω­νία και στις 30 Σεπτέμ­βρη 1944 στο Ράβεν­σμπουργκ της Γερ­μα­νί­ας. Από κει, στις 27 Οκτώ­βρη 1944 στο Μπούχενβαλντ.

Επέ­στρε­ψε στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στις 14 Σεπτέμ­βρη 1945.

Είναι από τις ελά­χι­στες Ελλη­νί­δες που χωρίς να είναι Εβραί­ες έφτα­σαν ως το στρα­τό­πε­δο του Άου­σβιτς και κατά­φε­ραν να επιβιώσουν.

Μετά από την Απε­λευ­θέ­ρω­ση, έφυ­γε στο Μιλά­νο της Ιτα­λί­ας και σπού­δα­σε ενδυ­μα­το­λο­γία θεά­τρου και κοστού­μι μόδας.

Γύρι­σε στην Ελλά­δα και ανέ­λα­βε τη διεύ­θυν­ση του βεστια­ρί­ου της Λυρι­κής Σκηνής.

Επί­σης, πήρε δίπλω­μα σκη­νο­γρα­φί­ας από τη Σχο­λή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Σήμε­ρα, ζει στη Στυλίδα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο