Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέο δράμα με μετανάστες στο Καλέ

Το σκά­φος με δεκά­δες μετα­νά­στες, Αφγα­νούς στην πλειο­νό­τη­τά τους, ναυά­γη­σε γύρω στις 2 τα ξημε­ρώ­μα­τα και εντο­πί­στη­κε από το γαλ­λι­κό περι­πο­λι­κό της αρμό­διας υπη­ρε­σί­ας «Cormoran», το οποίο έδω­σε σήμα για την έναρ­ξη της επι­χεί­ρη­σης διάσωσης.

Τέσ­σε­ρα γαλ­λι­κά πλοία μαζί με δύο βρε­τα­νι­κά και ένα γαλ­λι­κό ελι­κό­πτε­ρο κινη­το­ποι­ή­θη­καν. Δια­σώ­θη­καν 59 άτο­μα, τραυ­μα­τί­σθη­καν 7 και μετα­φέρ­θη­καν στο νοσο­κο­μείο του Καλέ, ενώ 6 άτο­μα έχα­σαν τη ζωή τους στα νερά της Μάγχης.

Κου­ρα­σμέ­νος από τις πολύ­ω­ρες προ­σπά­θειες, ένας από τους δια­σώ­στες δήλω­σε με πικρία: «Η δου­λειά μας είναι να σώζου­με ζωές και όχι να περι­συλ­λέ­γου­με πτώ­μα­τα. Μα όποιος θέλει να φύγει, θα κάνει τα πάντα για να φύγει».

Και είναι γεγο­νός πως παρά την αυστη­ρο­ποί­η­ση των μέτρων από τη γάλ­λο­βρε­τα­νι­κή συνερ­γα­σία, οι «απο­φα­σι­σμέ­νοι να φύγουν», δεν διστά­ζουν να δια­σχί­σουν τη Μάγ­χη και από πιο μακρι­νές αποστάσεις.

Οι και­ρι­κές συν­θή­κες ήταν ευνοϊ­κές από τη νύχτα της περα­σμέ­νης Τετάρ­της με απο­τέ­λε­σμα να αυξη­θούν οι προ­σπά­θειες διέ­λευ­σης. Πέμ­πτη προς Παρα­σκευή, οι Γάλ­λοι διέ­σω­σαν 116 άτο­μα από 3 δια­φο­ρε­τι­κά σκά­φη, το δε βρε­τα­νι­κό υπουρ­γείο εντό­πι­σε την Πέμ­πτη 755 μετα­νά­στες και κάνει λόγο «για καθη­με­ρι­νά ρεκόρ από την αρχή του έτους».

Συνο­λι­κά και σύμ­φω­να πάντα με το βρε­τα­νι­κό υπουρ­γείο, «περισ­σό­τε­ροι από 10.000 μετα­νά­στες έχουν εντο­πι­σθεί να δια­σχί­ζουν τη Μάγ­χη με μικρά σκά­φη, από την αρχή του έτους». Πρό­κει­ται για ένα μεγά­λο αριθ­μό, χαμη­λό­τε­ρο όμως από αυτόν που παρα­τη­ρή­θη­κε την ίδια περί­ο­δο πέρυ­σι. Ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός κατα­γρά­φη­κε το 2022 με περισ­σό­τε­ρες από 45.000 διελεύσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο