Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΑΤΟ-Steadfast Defender 2024: «Πρόβα» πολέμου με τη Ρωσία σε μια περίοδο που μυρίζει μπαρούτι

Το ΝΑΤΟ προ­χω­ρά την επό­με­νη βδο­μά­δα στη μεγα­λύ­τε­ρη κοι­νή στρα­τιω­τι­κή άσκη­ση από την επο­χή του Ψυχρού Πολέ­μου, συγκε­ντρώ­νο­ντας περισ­σό­τε­ρους από 90.000 στρα­τιώ­τες σε ένα σενά­ριο όπου η Συμ­μα­χία απο­κρού­ει ρωσι­κή επί­θε­ση σε ένα από τα κρά­τη — μέλη του.

Η άσκη­ση, γνω­στή ως Steadfast Defender 2024, θα ξεκι­νή­σει την επό­με­νη εβδο­μά­δα και θα διαρ­κέ­σει έως τον Μάιο, δήλω­σε σήμε­ρα ο ανώ­τα­τος διοι­κη­τής της συμ­μα­χί­ας Κρις Κάβολι.

Η άσκη­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε όλη τη Γερ­μα­νία, την Πολω­νία και τη Βαλ­τι­κή τον Φλε­βά­ρη και Μάρ­τη του 2024 , και απο­τε­λεί μέρος μιας νέας εκπαι­δευ­τι­κής στρα­τη­γι­κής, με δύο μεγά­λες ΝΑΤΟι­κές ασκή­σεις κάθε χρό­νο αντί για μία. Το ΝΑΤΟ θα εκπαι­δευ­τεί επί­σης για την αντι­με­τώ­πι­ση «τρο­μο­κρα­τι­κών απει­λών» εκτός των άμε­σων συνό­ρων του.

Η άσκη­ση «Steadfast Defender», απο­τε­λεί μέρος μιας προ­σπά­θειας του ΝΑΤΟ να μετα­τρα­πεί από μια συμ­μα­χία που απο­κρί­νε­ται σε μια κρί­ση, σε συμ­μα­χία πολε­μι­κής μάχης.

Θα περι­λαμ­βά­νει 500 με 700 απο­στο­λές αερο­πο­ρι­κής μάχης, περισ­σό­τε­ρα από 50 πλοία και περί­που 100.000 στρα­τιώ­τες. Εχει σχε­δια­στεί για να μοντε­λο­ποι­ή­σει πιθα­νούς ελιγ­μούς ενα­ντί­ον ενός εχθρού, με πρό­τυ­πο έναν συνα­σπι­σμό υπό την ηγε­σία της Ρωσίας.

Η άσκη­ση είναι επί­σης πρω­το­πό­ρα τεχνο­λο­γι­κά, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας πραγ­μα­τι­κά γεω­γρα­φι­κά δεδο­μέ­να του κόσμου για τη δημιουρ­γία πιο ρεα­λι­στι­κών σενα­ρί­ων για τα στρατεύματα.

Ο Βρε­τα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Γκραντ Σαπς δήλω­σε ότι το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο θα στεί­λει 20.000 άτο­μα προ­σω­πι­κό, τη μεγα­λύ­τε­ρη ανά­πτυ­ξη βρε­τα­νι­κών στρα­τευ­μά­των τα τελευ­ταία 40 χρόνια.

Μετά το Steadfast Defender 2024, ακο­λου­θεί η άσκη­ση Nordic Response 2024 στην οποία συμ­με­τέ­χουν 20.000 στρα­τιώ­τες του ΝΑΤΟ θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο βόρειο τμή­μα της Νορ­βη­γί­ας, της Σου­η­δί­ας και της Φιν­λαν­δί­ας. Το θαλάσ­σιο στοι­χείο της άσκη­σης θα περι­λαμ­βά­νει 50 υπο­βρύ­χια, αντι­τορ­πι­λι­κά, κορ­βέ­τες, αερο­πλα­νο­φό­ρα και αμφί­βια πλοία. Η κύρια φάση του έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί για τις 3–14 Μαρ­τί­ου κοντά στις νορ­βη­γι­κές πόλεις Bjerkvik και Tromsø.

Μυρίζει… μπαρούτι

Η άσκη­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε μία περί­ο­δο που μυρί­ζει… μπα­ρού­τι. Ολα λοι­πόν μυρί­ζουν μπα­ρού­τι και κλι­μά­κω­ση των αντα­γω­νι­σμών, που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέ­μου: Από τους ρυθ­μούς με τους οποί­ους εξο­πλί­ζο­νται η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έως τα «σενά­ρια επί χάρ­του» που απερ­γά­ζο­νται τα στρα­τιω­τι­κά επι­τε­λεία τους.

Ενα δια­βαθ­μι­σμέ­νο έγγρα­φο που διέρ­ρευ­σε από το γερ­μα­νι­κό υπουρ­γείο Αμυ­νας και δημο­σί­ευ­σε η «Bild», προ­ε­τοι­μά­ζει τις γερ­μα­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις για το ενδε­χό­με­νο περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­σης του πολέ­μου στην Ουκρα­νία. Το σενά­ριο έχει τίτλο «Αμυ­να της Συμ­μα­χί­ας 2025» και περι­γρά­φει την «πορεία προς τη σύγκρου­ση» μετα­ξύ Ρωσί­ας και ΝΑΤΟ μέχρι το 2025. Σύμ­φω­να με αυτό, από τον Φλε­βά­ρη ανα­μέ­νε­ται νέα κινη­το­ποί­η­ση στρα­τευ­μά­των από τη Ρωσία, με σκο­πό τον Ιού­λη να υπάρ­ξει γενι­κευ­μέ­νη επί­θε­ση στην ουκρα­νι­κή επι­κρά­τεια, παράλ­λη­λα με επι­θέ­σεις στον κυβερ­νο­χώ­ρο και άλλες μορ­φές υβρι­δι­κού πολέ­μου, κυρί­ως ενά­ντια σε χώρες της Βαλτικής.

Μέσα από αλλε­πάλ­λη­λες «κρί­σεις», τον Μάη του 2025 το ΝΑΤΟ απο­φα­σί­ζει «μέτρα για αξιό­πι­στη απο­τρο­πή» και την «Ημέ­ρα Χ», δια­τά­ζει τη μετα­φο­ρά 300.000 στρα­τιω­τών στην ανα­το­λι­κή πτέ­ρυ­γα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 30.000 στρα­τιω­τών της Γερ­μα­νί­ας. Το σενά­ριο λήγει 30 μέρες μετά την «Ημέ­ρα X», με ανοι­χτό το ερώ­τη­μα αν η Ρωσία θα «απο­θαρ­ρυν­θεί» από την ανά­πτυ­ξη του ΝΑΤΟ και τι θα συμ­βεί στην αντί­θε­τη περίπτωση.

Ένα σενά­ριο που εξη­γεί και το «σενά­ριο» της Steadfast Defender 2024. Ανε­ξάρ­τη­τα από το πόσο ρεα­λι­στι­κό είναι ένα τέτοιο σενά­ριο, το βέβαιο είναι ότι «πρό­βες πολέ­μου» δεν γίνο­νται μόνο στα χαρ­τιά και εν είδει ασκή­σε­ων, αλλά και επί του πεδί­ου, με γιγα­ντιαί­ες μετα­κι­νή­σεις στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων του ΝΑΤΟ προς την ανα­το­λι­κή συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία, όπου πλέ­ον σταθ­μεύ­ουν μόνι­μα δεκά­δες χιλιά­δες στρατιώτες.

 

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο