Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΑΤΟ_ΗΠΑ κλπ. “πρόθυμοι”: παγκόσμιοι χωροφύλακες και δολοφόνοι των λαών

🇺🇲◾ Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες
για το 42% των μονομερών κυρώσεων στον κόσμο

Πηγή granma.cu                 _

Μετά το τέλος του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ χρη­σι­μο­ποί­η­σε την οικο­νο­μι­κή και στρα­τιω­τι­κή της ισχύ και τους χρη­μα­το­πι­στω­τι­κούς οργα­νι­σμούς που γεν­νή­θη­καν από τη συμ­φω­νία του Bretton Woods για να επι­βά­λει κυρώ­σεις σε κρά­τη που δεν ευθυ­γραμ­μί­ζο­νται με τα συμ­φέ­ρο­ντά της.

“Σε έναν κόσμο που διέρ­χε­ται μια βαθιά πολυ­διά­στα­τη κρί­ση, δεν πρέ­πει να υπάρ­χει χώρος για τα κατα­χρη­στι­κά κατα­να­γκα­στι­κά μέτρα των ΗΠΑ, τα οποία ταλαι­πω­ρούν και κατα­δυ­να­στεύ­ουν εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους”, δήλω­σε στο Twitter ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Κού­βας και μέλος του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου του ΚΚ Bruno Rodríguez Parrilla (Μπρού­νο Ροντρί­γκες Παρί­για), τονί­ζο­ντας ότι “Οι ΗΠΑ ευθύ­νο­νται για το 42% των μονο­με­ρών κυρώ­σε­ων που έχουν επι­βλη­θεί παγκο­σμί­ως από το 1950”.

H συμ­φω­νία του Μπρέ­τον Γουντς – δεδο­μέ­νης της οικονομικο_πολιτικής αδυ­να­μί­ας των περισ­σό­τε­ρων χωρών στον κόσμο και κρυμ­μέ­νη πίσω από τον αντι­κομ­μου­νι­σμό – έγι­νε “εργα­λείο για να κυρώ­σεις στα κρά­τη που δεν ευθυ­γραμ­μί­ζο­νταν με τα συμ­φέ­ρο­ντά τους”, ανα­φέ­ρει και το Telesur.

Κού­βα: ¡Año 60 de la revolución!

Είναι της μόδας να τιμω­ρού­νται για την παρα­βί­α­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και της τρο­μο­κρα­τί­ας, ακό­μη και χώρες όπου έχει απο­δει­χθεί, μέσω απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμέ­νων εγγρά­φων, ότι η ίδια η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ ενθάρ­ρυ­νε, χρη­μα­το­δό­τη­σε και προ­στα­τεύ­ει δικτα­το­ρι­κά καθε­στώ­τα στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και την Καραϊ­βι­κή, τη Μέση Ανα­το­λή, Αφρι­κή και Ασία, χωρίς να υπο­λο­γί­ζου­με δεκά­δες εισβο­λές και πραξικοπήματα.

Για περισ­σό­τε­ρες από έξι δεκα­ε­τί­ες, οι ΗΠΑ έχουν δημιουρ­γή­σει ένα ευρύ και ολο­κλη­ρω­μέ­νο σύστη­μα μονο­με­ρών κατα­να­γκα­στι­κών μέτρων με εξω­ε­δα­φι­κή εμβέ­λεια. Ένα παρά­δειγ­μα αυτού είναι η πολι­τι­κή της για αλλα­γή καθε­στώ­τος στην Κού­βα, η οποία έχει αρνη­τι­κό αντί­κτυ­πο στο δικαί­ω­μα στην ανά­πτυ­ξή της. Επί­σης, σε Βενε­ζου­έ­λα, Ιράκ, Ιράν, Συρία, Νικα­ρά­γουα, Ρωσία (ΝΑΤΟ), Σου­δάν, Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό, μετα­ξύ άλλων, είναι παρα­δείγ­μα­τα χωρών που είναι θύμα­τα του διε­θνούς εκτελεστή.

Η επα­νά­στα­ση και ο ρεα­λι­σμός του «αδύ­να­του» στην Λατι­νι­κή Αμερική

Η Κούβα δεν είναι μόνη της! Με την αλληλεγγύη των λαών θα νικήσει!
🇨🇺¡Hasta la Victoria Siempre!

Τα γεγο­νό­τα του Ιουλ 2021 (αλλά και στη συνέ­χεια) στο νησί της επα­νά­στα­σης μας δίδα­ξε πολ­λά –μετα­ξύ άλλων πως ο αγώ­νας του λαού της Κού­βας, με υπο­στή­ρι­ξη απ’ όλο τον κόσμο, δεν μπο­ρεί να επι­κα­λύ­ψει –πολύ περισ­σό­τε­ρο να εξα­φα­νί­σει το κύριο: πως προ­έ­χει η πολι­τι­κή κοι­νω­νι­κή και στρα­τιω­τι­κή της άμυ­να, όπως σε όλους τους τόνους τόνι­ζε ο Fidel. 

62+ Χρό­νια από την επα­νά­στα­ση οι κινη­το­ποι­ή­σεις του λαού της Κού­βας απο­τε­λού­σαν ένα από τα πολ­λά σημεία συνά­ντη­σης των κινη­τή­ριων δυνά­με­ων ‑πολι­τι­κά και κοι­νω­νι­κά, της εφό­δου στους ουρα­νούς με την απλή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια σύσ­σω­μου του νησιού, όπου με την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των εκα­τομ­μυ­ρί­ων συμ­με­τε­χό­ντων ‑ανα­νε­ω­νό­ταν κάθε φορά η βαθειά πίστη στην επα­νά­στα­ση και ο όρκος τιμής «¡Hasta la victoria siempre! – ¡Patria o muerte! – ¡Socialismo o muerte! – ¡Venceremos!» (Φιντέλ)

Ένα πράγ­μα που πρέ­πει να γνω­ρί­ζει ο εχθρός με αδιαμ­φι­σβή­τη­το τρό­πο είναι ότι η μάχη είναι μέχρι θανά­του, ότι δεν αφή­νου­με χώρο σε ψευ­δαι­σθή­σεις ότι η χώρα πρό­κει­ται να καταρ­ρεύ­σει. Έχου­με πει ότι τα όπλα της Επα­νά­στα­σης δεν παρα­δί­δο­νται χωρίς μάχη. Ο μεθο­δι­κά προ­σχε­δια­σμέ­νος χαρα­κτή­ρας των δήθεν «λαϊ­κών δια­μαρ­τυ­ριών» που οργα­νώ­θη­καν στην Κού­βα από αντε­πα­να­στα­τι­κές ομά­δες, καθώς και η άμε­ση εμπλο­κή των ΗΠΑ, έχουν πλέ­ον απο­κα­λυ­φθεί. Η Ουά­σιγ­κτον προσ­διό­ρι­σε την παν­δη­μία ως ευκαι­ρία για να ενι­σχύ­σει τον οικο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό, σε μια σκό­πι­μη και απάν­θρω­πη προ­σπά­θεια να προ­κα­λέ­σει ασφυ­ξία στη χώρα: αυτό απο­δει­κνύ­ε­ται από το γεγο­νός ότι από τα 243 κατα­να­γκα­στι­κά μέτρα που επέ­βα­λε η κυβέρ­νη­ση Τραμπ τα 50 εφαρ­μό­στη­καν κατά τη διάρ­κεια της υγειο­νο­μι­κής κατά­στα­σης έκτα­κτης ανάγκης. 

Σε αυτό το έδα­φος η προ­ε­τοι­μα­σία για τα όσα συνέ­βη­σαν στις 11 Ιού­λη ξεκί­νη­σε στα μέσα Ιού­νη, με χρή­μα­τα από την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ και μια επι­χεί­ρη­ση μεγά­λης κλί­μα­κας στα δια­δι­κτυα­κά μέσα. Ξεκι­νώ­ντας από τις 15 Ιού­νη, επι­στρά­τευ­σαν αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­να ρομπότ και «τρολ» που δημο­σί­ευ­σαν εκα­τομ­μύ­ρια μηνύ­μα­τα σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα, λαν­σά­ρο­ντας κυρί­ως μέσω του Twitter την καμπά­νια περί «ανθρω­πι­στι­κής επέμ­βα­σης» στην Κού­βα (τη γνω­στή «καμου­φλα­ρι­σμέ­νη» ορο­λο­γία για τη δικαιο­λό­γη­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών στρα­τιω­τι­κών επεμ­βά­σε­ων), επι­κα­λού­με­νοι την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας και τις ελλεί­ψεις σε αγα­θά. Την ίδια την ημέ­ρα των γεγο­νό­των, χρη­σι­μο­ποί­η­σαν ευρέ­ως παρα­ποι­η­μέ­νες εικό­νες από συγκε­ντρώ­σεις σε άλλες χώρες και άλλες περιό­δους (Αίγυ­πτο, Αργε­ντι­νή κ.ά.), για να τις παρου­σιά­σουν ως μαζι­κές κυβερ­νη­τι­κές δια­δη­λώ­σεις στην Κού­βα. Επι­χει­ρώ­ντας εξάλ­λου να εμφα­νί­σουν όλη αυτή την ενορ­χη­στρω­μέ­νη καμπά­νια κατά της Κού­βας ως προ­ερ­χό­με­νη μέσα από αυτήν, χρη­σι­μο­ποί­η­σαν τεχνι­κές αλλα­γής της γεω­γρα­φι­κής τοπο­θε­σί­ας των λογα­ρια­σμών που συμ­με­τεί­χαν, εμφα­νί­ζο­ντας το 60% από αυτούς να βρί­σκο­νται εντός του νησιού.

Ευρωκοινοβούλιο: Ντελίριο αντικομμουνισμού κατά της Κούβας —
Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Ντε­λί­ριο αντι­κομ­μου­νι­σμού με ψέμα­τα και συκο­φα­ντί­ες από στε­λέ­χη της ΕΕ και ΜΚΟ σε βάρος της Κού­βας και του λαού της, απο­τέ­λε­σε η συζή­τη­ση «περί ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στην Κού­βα», στα πλαί­σια της υπο­ε­πι­τρο­πής Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (DROI) του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου. Απά­ντη­ση σε αυτές τις αθλιό­τη­τες έδω­σε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, με παρέμ­βα­ση του ευρω­βου­λευ­τή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη.

Στην ομι­λία του ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ τόνι­σε τα εξής:

Αυτοί που κι εδώ σήμε­ρα με αθλιό­τη­τες και ψέμα­τα κου­νούν το δάκτυ­λο στην Κού­βα για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, στη­ρί­ζουν, θεω­ρούν δεδο­μέ­νο ή κάνουν πως δεν άκου­σαν για τον πολύ­χρο­νο, άδι­κο ιμπε­ρια­λι­στι­κό απο­κλει­σμό των ΗΠΑ σε βάρος του κου­βα­νι­κού λαού που διαρ­κεί από το 1961, με συνο­λι­κές ζημιές πάνω από 140 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια. Η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις της εργα­λειο­ποιούν και στην Κού­βα το ζήτη­μα των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, ενώ είναι αυτές που υπο­λεί­πο­νται μακράν από τις επι­δό­σεις της Κού­βας. Εφό­σον λοι­πόν θέλε­τε να μιλή­σου­με για ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, ας μιλή­σου­με για τέτοια

Ποια άλλη χώρα δαπα­νά 23% του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της για την υγεία του λαού; Ποια άλλη χώρα ανα­κά­λυ­ψε  5 δικά της εμβό­λια ενά­ντια στον covid; Ποια άλλη χώρα έστει­λε βοή­θεια για­τρούς της σε άλλες χώρες; Είναι ντρο­πή να βγαί­νουν εδώ εκπρό­σω­ποι ΜΚΟ και να χυδαιο­λο­γούν με ψέμα­τα και αθλιό­τη­τες ότι οι για­τροί της Κού­βας κάνουν εμπό­ριο ανθρώ­πων!! Αίσχος! Σε ποια άλλη χώρα έχουν κάλυ­ψη εμβο­λί­ων 99%, με θνη­σι­μό­τη­τα από μολυ­σμα­τι­κές ασθέ­νειες κάτω από 1%;

Ποια άλλη χώρα της Καραϊ­βι­κής έχει εξα­λεί­ψει τον αναλ­φα­βη­τι­σμό και η παρα­κο­λού­θη­ση σχο­λεί­ου είναι 99,7%; Για το ανθρώ­πι­νο δικαί­ω­μα στην εκπαί­δευ­ση η ΕΕ δεν δικαιού­ται να ομι­λεί, που 10% των παι­διών εγκα­τα­λεί­πουν πρό­ω­ρα το σχολείο.

Αλή­θεια σε ποια χώρα της ΕΕ, που επι­κα­λεί­ται τη δημο­κρα­τία, στις οποί­ες βασι­λεύ­ει η εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία και απα­γο­ρεύ­ο­νται οι απερ­γί­ες, το 97,2% των εργα­ζο­μέ­νων και συντα­ξιού­χων είναι συν­δι­κα­λι­σμέ­νοι, όπως είναι στην Κού­βα; Ή που εξα­σφα­λί­ζε­ται, όπως γίνε­ται στην Κού­βα και στο νέο Σύνταγ­μά της και στην πρά­ξη, να μην επι­βάλ­λο­νται δια­κρί­σεις λόγω φύλου, σεξουα­λι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού, ηλι­κί­ας, θρη­σκεί­ας, καταγωγής;

Να αρθεί εδώ και τώρα το εγκλη­μα­τι­κό εμπάρ­γκο και κάθε είδους κυρώ­σεις σε βάρος του λαού της Κού­βας. Ο λαός της Κού­βας να καθο­ρί­ζει ο ίδιος το μέλ­λον του».

902.gr

Αμε­ρι­κα­νοί πεζο­ναύ­τες απο­βι­βά­ζο­νται στην Βηρυ­τό, Λίβα­νος _1958

Μικρό χρο­νι­κό αμε­ρι­κα­νι­κών επεμ­βά­σε­ωνΦονιάδες λαών ΑμερικάνοιΟι αμε­ρι­κα­νι­κές ιμπε­ρια­λι­στι­κές εισβο­λές, επεμ­βά­σεις, αλλά και οι «συγκε­κα­λυμ­μέ­νες» επι­χει­ρή­σεις της CIA κατά «ανε­πι­θύ­μη­των» κυβερ­νή­σε­ων και λαϊ­κών επα­να­στα­τι­κών κινη­μά­των στην υφή­λιο είναι τα κομ­μά­τια της κοι­νής ιμπε­ρια­λι­στι­κής πολι­τι­κής των ΗΠΑ, που κατα­γρά­φε­ται — με το αίμα εκα­τομ­μυ­ρί­ων αθώ­ων αμά­χων — σε κάθε ήπει­ρο του πλα­νή­τη πάνω από ενά­μι­ση αιώ­να… Επεμ­βά­σεις που έγι­ναν με πρό­σχη­μα την προ­στα­σία «εθνι­κών συμ­φε­ρό­ντων», την ειρή­νη, τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, τη δημο­κρα­τία… Εν ανα­μο­νή του νέου πολέ­μου στο Ιράκ, αλλά και των άλλων επεμ­βά­σε­ων που σχε­διά­ζο­νται στην περιο­χή της ευρύ­τε­ρης Μέσης Ανα­το­λής, αλλά και της Βορειο­α­να­το­λι­κής Ασί­ας, ο “Ρίζος” θυμί­ζει μερι­κές απ’ τις επεμ­βά­σεις και εισβο­λές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τα τελευ­ταία πενή­ντα χρό­νια, επεμ­βά­σεις και πρα­ξι­κο­πή­μα­τα από το Β‘ Παγκό­σμιο Πόλε­μο και μετά, που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι τρεις ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις ΗΠΑ — Αγγλία — Γαλ­λία, αλλά και το ΝΑΤΟ.

Οι μεταπολεμικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Συλλαλητήριο Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών

Οι ΗΠΑ έχουν κηρύ­ξει πόλε­μο. Προ­ε­τοι­μά­ζο­νται πυρε­τω­δώς για την Κεντρι­κή Ασία και άλλη μια ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση έχει ήδη ξεκι­νή­σει. Άλλω­στε ο πόλε­μος και οι επεμ­βά­σεις είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό της δρά­σης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κρα­τών και οργα­νι­σμών, γεγο­νός που επι­βε­βαιώ­νε­ται και μετά το Β‘ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, σε μια σχε­τι­κά ειρη­νι­κή περίοδο.

  • Δεκέμ­βρης 1944, Αθή­να: Τα αγγλι­κά τανκς εισβάλ­λουν στην Αθή­να. Η ελλη­νι­κή τρα­γω­δία αρχίζει…
  • Αύγου­στος 1945 Χιρο­σί­μα — Ναγκα­σά­κι: Οι ατο­μι­κές βόμ­βες των Αμε­ρι­κα­νών σκορ­πούν το θάνα­το στην Ιαπω­νία. Δεν κατα­στρέ­φουν στρα­τιω­τι­κούς στό­χους. Καί­νε γυναι­κό­παι­δα. Οι ΗΠΑ, με την απο­τρό­παια αυτή πρά­ξη, θέλη­σαν να επι­βά­λουν τη δική τους παγκό­σμια κυριαρ­χία και ηγε­μο­νία, να τρο­μο­κρα­τή­σουν την ΕΣΣΔ, τη νεο­σύ­στα­τη λαϊ­κή δημο­κρα­τία της Κίνας και τα εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κά κινήματα.
  • 1945, Ινδο­νη­σία: Στρα­τιω­τι­κά αγή­μα­τα της Αγγλί­ας συμ­με­τέ­χουν στον πρώ­το αποι­κια­κό πόλε­μο των Κάτω Χωρών κατά της Ινδο­νη­σί­ας (1945–1948).
  • 1945, Ινδο­κί­να: Γαλ­λι­κά αποι­κιο­κρα­τι­κά στρα­τεύ­μα­τα αρχί­ζουν το αιμα­το­κύ­λι­σμα του Βιετ­νάμ, του Λάος και της Καμπό­τζης που κρά­τη­σε 9 χρό­νια (1945–1954).
  • 1947, Μαδα­γα­σκά­ρη: Γαλ­λι­κά στρα­τεύ­μα­τα εξα­πο­λύ­ουν σφα­γές ενά­ντια στους πατριώ­τες της Μαδα­γα­σκά­ρης με την άμε­ση υπο­στή­ρι­ξη των ΗΠΑ (1947–1948).
  • 1948, Μαλαι­σία: Αυτή τη φορά το ρόλο του σφα­γέα ανα­λαμ­βά­νουν οι Αγγλοι αποι­κιο­κρά­τες, που για επτά ολό­κλη­ρα χρό­νια (1948–1955) πέρα­σαν το λαό της από τη φωτιά και το σίδερο.
  • 18–4‑1948, Ιτα­λία: Καρά­βια του 6ου αμε­ρι­κά­νι­κου στό­λου απο­βι­βά­ζουν πεζο­ναύ­τες στα ιτα­λι­κά λιμά­νια της Νεά­πο­λης, της Γένο­βας, του Λιβόρ­νο και του Παλέρ­μο. Αμε­ρι­κα­νι­κά αερο­πλά­να πετούν απει­λη­τι­κά πάνω από τη Ρώμη. Σ’ αυτό το… δημο­κρα­τι­κό κλί­μα διε­ξά­γο­νται οι πρώ­τες, μετά την ανα­κή­ρυ­ξη της ιτα­λι­κής δημο­κρα­τί­ας, βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στη χώρα.
  • 1950–1953 Κορέα: Η δρά­ση αμε­ρι­κα­νι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών προ­ε­τοι­μά­ζει το έδα­φος και προ­κα­λεί τον πόλε­μο στην Κορε­α­τι­κή Χερ­σό­νη­σο, διχά­ζο­ντας νότο και βορ­ρά. Ο πόλε­μος τερ­μα­τί­ζε­ται με συν­θή­κη ανα­κω­χής τον Ιού­λιο του ’53 και αφού οι Αμε­ρι­κα­νοί αιμα­το­κύ­λη­σαν, με βομ­βαρ­δι­σμούς, ακό­μη και με τη χρή­ση χημι­κών και βιο­λο­γι­κών όπλων, εκα­τομ­μύ­ρια αμά­χους… Αμε­ρι­κα­νι­κή από­βα­ση στην Κορέα. 1.000 τανκς, 1.600 αερο­πλά­να, 200 πλοία και 1.000.000 στρα­τός, κύρια αμε­ρι­κα­νι­κός, αλλά και αγή­μα­τα από 15 χώρες «συμ­μά­χους» μαζί και από την Ελλά­δα (1950–1953).
  • 1951, Αίγυ­πτος: Βρε­τα­νι­κά αερο­πλά­να βομ­βαρ­δί­ζουν αιγυ­πτια­κές πόλεις.
  • 1952, Τυνη­σία, Μαρό­κο: Αρχί­ζει η τετρα­ε­τής «εκπο­λι­τι­στι­κή» δρά­ση των Γάλ­λων «Λεγε­ω­νά­ριων της τιμής» στην Τυνη­σία και το Μαρό­κο (1952–1956).
  • 1952, Κένυα: Στο ματω­μέ­νο χορό, όπως πάντα και η ιμπε­ρια­λι­στι­κή Αγγλία. Η αποι­κια­κή «μάχαι­ρα» στρέ­φε­ται και προς την Κένυα (1952–1956).
  • 18–9‑1953, Ιράν: Με την επί­βλε­ψη της ΣΙΑ εκδη­λώ­νε­ται πρα­ξι­κό­πη­μα στο Ιράν. Η «ανε­πι­θύ­μη­τη» κυβέρ­νη­ση Μοσα­ντέκ ανα­τρέ­πε­ται. Ο Σάχης ξανα­γύ­ρι­σε και η εκπαι­δευ­μέ­νη από τη ΣΙΑ, μυστι­κή υπη­ρε­σία ΣΑΒΑΚ, του Σάχη, ανέ­λα­βε την… εθνι­κή απο­στο­λή της βιο­λο­γι­κής εξα­φά­νι­σης των κομμουνιστών.
  • 1954, Γουα­τε­μά­λα: Στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ. Η νόμι­μη δημο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση Αρμπέν­σα ανα­τρέ­πε­ται βίαια και εγκα­θι­δρύ­ε­ται καθε­στώς φασι­στι­κής δικτατορίας.
  • 1954, Αλγε­ρία: Οι Γάλ­λοι αποι­κιο­κρά­τες αρχί­ζουν τον πόλε­μο κατά Αλγε­ρί­ας. Διάρ­κεια έξι χρό­νια. Χρη­σι­μο­ποί­η­σαν 800.000 στρα­τό, το μισό γαλ­λι­κό στό­λο και τα 2/3 της γαλ­λι­κής αεροπορίας.
  • 1956, Αίγυ­πτος: Αγγλο­γαλ­λι­κά αερο­πλά­να αρχί­ζουν το βομ­βαρ­δι­σμό της Αιγύ­πτου, απο­βι­βά­ζο­ντας αργό­τε­ρα πεζο­ναύ­τες στο Πορτ Σάιντ…
  • 1958, Λίβα­νος: Αμε­ρι­κα­νοί πεζο­ναύ­τες απο­βι­βά­ζο­νται στο Λίβα­νο. Κατα­λαμ­βά­νουν τη Βηρυ­τό, τα αερο­δρό­μια, τα λιμά­νια και τους κυριό­τε­ρους συγκοι­νω­νια­κούς κόμ­βους της χώρας.
  • 1958, Εμι­ρά­τα: Αγγλι­κά στρα­τεύ­μα­τα απο­βι­βά­ζο­νται στο Αντεν, το Κου­βέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν.
  • 1958, Ιορ­δα­νία: Αγγλι­κή στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση για την υπο­στή­ρι­ξη του μοναρ­χι­κού καθεστώτος.
  • Ιού­λης 1958, Ιράκ: Αμε­ρι­κα­νι­κά και αγγλι­κά στρα­τεύ­μα­τα από το Λίβα­νο και την Ιορ­δα­νία εισβάλ­λουν στο Ιράκ.
  • Αύγου­στος 1960, Κογκό: Το Συμ­βού­λιο Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας των ΗΠΑ απο­φα­σί­ζει την ανα­τρο­πή και τη δολο­φο­νία του εθνι­κού λαϊ­κού ηγέ­τη του Κογκό Πατρίς Λου­μού­μπα. Η εντο­λή δόθη­κε από τον ίδιο τον Πρό­ε­δρο Αϊζενχάουερ.

  • Απρί­λης 1961, Κού­βα: Χιλιά­δες Αμε­ρι­κα­νοί μισθο­φό­ροι με την υπο­στή­ρι­ξη αερο­πο­ρί­ας εισβάλ­λουν στην Κού­βα. Σε 72 ώρες οι Κου­βα­νοί τους πετούν στα νερά του Κόλ­που των Χοί­ρων. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη ήττα του αμε­ρι­κα­νι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού στην αμε­ρι­κα­νι­κή ήπειρο.

  • 1964, Βιετ­νάμ: Ο αμε­ρι­κα­νι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός εξα­πο­λύ­ει τη γενο­κτο­νία του Βιετ­νάμ. Έστει­λαν 1.600.000 στρα­τιώ­τες. Στη διάρ­κεια της εννιά­χρο­νης επέμ­βα­σης ο πόλε­μος εξα­πλώ­νε­ται σ’ όλες τις χώρες της Ινδο­κί­νας (Βιετ­νάμ, Λάος, Καμπότζη).
  • Γενά­ρης 1966, Πανα­μάς: Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες ανοί­γουν πυρ ενά­ντια σε ειρη­νι­κή λαϊ­κή εκδή­λω­ση στον Πανα­μά. Οι δια­δη­λω­τές απαι­τού­σαν την επι­στρο­φή της διώ­ρυ­γας στους κατό­χους της.
  • 1966–67, Γουα­τε­μά­λα: Νέα επέμ­βα­ση Αμε­ρι­κα­νών πρα­σι­νο­μπε­ρέ­δων ενα­ντί­ον εξεγερμένων.
  • 1965, Αγιος Δομή­νι­κος: Ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός κατα­λαμ­βά­νει το μικρο­σκο­πι­κό Αγιο Δομή­νι­κο. Εγκα­θι­δρύ­ε­ται δικτα­το­ρι­κό φιλο­α­με­ρι­κα­νι­κό καθεστώς.
  • 21 Απρί­λη 1967, Ελλά­δα: Αμε­ρι­κα­νο­κί­νη­τη στρα­τιω­τι­κή χού­ντα ανα­λαμ­βά­νει την εξου­σία στην Ελλά­δα, με τη συμ­βο­λή της ΣΙΑ.
  • 1967, Αρα­βι­κές Χώρες: Αμε­ρι­κα­νοί και Αγγλοι μισθο­φό­ροι και στρα­τιω­τι­κοί σύμ­βου­λοι συμ­με­τέ­χουν στον πόλε­μο των έξι ημε­ρών του Ισρα­ήλ κατά των αρα­βι­κών λαών.
  • 1968, Αφρι­κή: Οι Αγγλοι ιμπε­ρια­λι­στές επεμ­βαί­νουν δια­δο­χι­κά σε Ουγκά­ντα, Κένυα, Ταν­γκα­νί­κα, καθώς και στη νήσο του Μαυρικίου.
  • 1969, Ανγκουί­λα: Οι Αγγλοι ιμπε­ρια­λι­στές επεμ­βαί­νουν στη νήσο Ανγκουίλα.
  • Σεπτέμ­βρης 1973, Χιλή: Ο από­φοι­τος της στρα­τιω­τι­κής σχο­λής δικτα­τό­ρων των ΗΠΑ Αου­γκού­στο Πινο­τσέτ σε συνερ­γα­σία με τη ΣΙΑ δολο­φο­νεί τον Πρό­ε­δρο Αλιέ­ντε και εγκα­θι­δρύ­ει αμε­ρι­κα­νό­δου­λο φασι­στι­κό καθε­στώς. Χιλιά­δες οι νεκροί, οι ανά­πη­ροι, οι αγνο­ού­με­νοι, οι φυλακισμένοι…
  • Οκτώ­βρης 1973, Αίγυ­πτος — Συρία: Οι Αμε­ρι­κα­νοί με αερο­γέ­φυ­ρα εφο­διά­ζουν τους Ισραη­λι­νούς που επι­τί­θε­νται ξανά ενά­ντια στην Αίγυ­πτο και τη Συρία.
  • Ιού­λης 1974, Κύπρος: Αμε­ρι­κα­νό­δου­λο χου­ντι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα στην Κύπρο και από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας του Προ­έ­δρου Μακα­ρί­ου. Οι Αμε­ρι­κα­νοί τυφλώ­νουν τα ελλη­νι­κά ραντάρ. Τουρ­κι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατα­λαμ­βά­νουν το 40% του κυπρια­κού εδά­φους. Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι από την Πρε­σβεία τους στη Λευ­κω­σία συντο­νί­ζουν τις επιχειρήσεις.
  • 1976–92, Αγκό­λα: Η CIA βοη­θά τους υπο­στη­ρι­ζό­με­νους από τη Νότια Αφρι­κή στα­σια­στές, χρη­μα­το­δο­τεί και εξο­πλί­ζει την ΟΥΝΙΤΑ κατά των ανταρ­τών του Ντος Σάντος
  • 1978, Λίβα­νος: Στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ συμ­με­τέ­χουν στην εισβο­λή του Ισρα­ήλ στο Λίβανο.
  • 1978, Ζαΐρ: Στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση της Γαλ­λί­ας και του Βελ­γί­ου στο Ζαΐρ. Στό­χος η κατά­πνι­ξη της λαϊ­κής εξέ­γερ­σης στην επαρ­χία Σαμπά.
  • 1979, Τσαντ: Απο­στο­λή γαλ­λι­κών στρα­τευ­μά­των στο Τσαντ για να υπο­στη­ρί­ξουν το φιλο­δυ­τι­κό καθε­στώς Χάμπρε ενά­ντια στη μετα­βα­τι­κή κυβέρ­νη­ση εθνι­κής ενότητας.
  • Αύγου­στος 1981, Λιβύη: Αμε­ρι­κα­νι­κά αερο­πλά­να βομ­βαρ­δί­ζουν τη Λιβύη με στό­χο τη δολο­φο­νία του Καντά­φι. Τα επό­με­να χρό­νια οι βομ­βαρ­δι­σμοί και οι προ­κλή­σεις ενά­ντια στη Λιβύη επαναλαμβάνονται.
  • 1981–90, Νικα­ρά­γουα: Ναυ­τι­κές δυνά­μεις και πρά­κτο­ρες της CIA κατευ­θύ­νουν τις επι­δρο­μές των «Contras» και στρέ­φο­νται ενα­ντί­ον της επανάστασης.
  • Μάης 1982, Μαλ­βί­νες (Φόκλαντ): Οι κανο­νιο­φό­ροι της Θάτσερ χύνουν αίμα στις Μαλ­βί­νες, που βρί­σκο­νται στην άλλη άκρη του Ατλα­ντι­κού Ωκε­α­νού στο νότιο άκρο της Αργεντινής.
  • Αύγου­στος 1982, Λίβα­νος: Νέα στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ στο Λίβα­νο. Τα κανό­νια του πολε­μι­κού πλοί­ου «Νιου Τζέρ­σεϊ» σκορ­πούν στη Βηρυ­τό τη φωτιά και το θάνατο.
  • Οκτώ­βρης 1983, Γρε­νά­δα: Οι Αμε­ρι­κα­νοί εισβάλ­λουν στην ανε­ξάρ­τη­τη Γρε­νά­δα και πνί­γουν στο αίμα τη λαϊ­κή αντίσταση…
  • Δεκέμ­βρης 1989, Πανα­μάς: Οι Αμε­ρι­κα­νοί επεμ­βαί­νουν για να ανα­τρέ­ψουν το καθε­στώς του Πανα­μά, με πρό­σχη­μα τον πόλε­μο κατά των ναρ­κω­τι­κών. Ουσια­στι­κά απαι­τούν να κρα­τή­σουν υπό την κατο­χή τους τη Διώρυγα.
  • Γενά­ρης 1991 Ιράκ: Οι Αμε­ρι­κα­νοί ιμπε­ρια­λι­στές και οι ΝΑΤΟι­κοί σύμ­μα­χοί τους των «ειρη­νευ­τι­κών δυνά­με­ων» εγκαι­νιά­ζουν την αρχή της τελευ­ταί­ας δεκα­ε­τί­ας του αιώ­να μας με στρα­τιω­τι­κή επί­θε­ση κατά του Ιράκ, την περί­φη­μη «Καται­γί­δα της Ερή­μου», με πρό­σχη­μα την «απε­λευ­θέ­ρω­ση» του Κου­βέιτ, δηλα­δή της περιο­χής δικών τους πετρε­λαϊ­κών συμφερόντων.
  • Δεκέμ­βρης 1991: Η ΕΟΚ απο­φα­σί­ζει επί­ση­μα το δια­με­λι­σμό της Γιου­γκο­σλα­βί­ας. Ήδη Γερ­μα­νοί μισθο­φό­ροι δρουν στην Κρο­α­τία, επι­ση­μο­ποιώ­ντας τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις στα Βαλ­κά­νια. Οι Αμε­ρι­κα­νοί συμ­με­τέ­χουν, τορ­πι­λί­ζο­ντας κάθε διπλω­μα­τι­κή προ­σπά­θεια τερ­μα­τι­σμού του πολέμου…
  • Απρί­λης 1991, Ιράκ: ΗΠΑ, Βρε­τα­νία και Γαλ­λία, εκμε­ταλ­λευό­με­νες το πολυ­συ­ζη­τη­μέ­νο κουρ­δι­κό ζήτη­μα, κηρύσ­σουν «ασφα­λή παρά­δει­σο» για τους Κούρ­δους, περιο­χή 50.000 τετρα­γω­νι­κών χιλιο­μέ­τρων πάνω από τον 36ο παράλ­λη­λο, στο Βόρειο Ιράκ, την οποία επι­βάλ­λουν ως «ζώνη απα­γό­ρευ­σης πτή­σε­ων». Αερο­σκά­φη των τριών χωρών άρχι­σαν καθη­με­ρι­νές περι­πο­λί­ες πάνω από την επί­μα­χη περιο­χή, τις οποί­ες συνε­χί­ζουν μέχρι σήμε­ρα, με εξαί­ρε­ση τη Γαλ­λία που απέ­συ­ρε τις δυνά­μεις της από την επι­χεί­ρη­ση το Δεκέμ­βρη του 1996.
  • Οκτώ­βρης 1992, Σομα­λία: Οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟι­κοί της σύμ­μα­χοι επεμ­βαί­νουν στη Σομα­λία για «ανθρω­πι­στι­κή» βοή­θεια λόγω εμφυ­λί­ου πολέ­μου και για διευ­θέ­τη­ση υπο­τί­θε­ται της κρί­σης. Η επέμ­βα­ση κρα­τά ως το 1994.
  • Γενά­ρης 1993, Ιράκ: Τα «συμ­μα­χι­κά» αερο­σκά­φη και πολε­μι­κά πλοία χτυ­πούν «στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις», όπως ισχυ­ρί­ζο­νται, λόγω άρνη­σης του Ιρα­κι­νού Προ­έ­δρου να απο­μα­κρύ­νει πυραυ­λι­κά συστήματα.
  • Ιού­νιος 1993, Ιράκ: Αμε­ρι­κα­νι­κά πολε­μι­κά πλοία εξα­πο­λύ­ουν επί­θε­ση με 24 πυραύ­λους σε «μυστι­κές στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις» ως αντί­ποι­να για το «σχε­δια­σμό δολο­φο­νι­κής από­πει­ρας κατά του τότε Προ­έ­δρου Τζορτζ Μπους».
  • Απρί­λης 1994, Βοσ­νία: Το ΝΑΤΟ εξα­πο­λύ­ει βομ­βαρ­δι­σμούς ενά­ντια στους Σερ­βο­βόσ­νιους, τους οποί­ους κατη­γο­ρεί ως μονα­δι­κούς υπεύ­θυ­νους της κρί­σης και της πολε­μι­κής σύρ­ρα­ξης. Πρώ­τη επι­χεί­ρη­ση εφαρ­μο­γής του «νέου δόγματος».
  • Οκτώ­βρης 1994, Ιράκ: Οι ΗΠΑ απο­στέλ­λουν μεγά­λες στρα­τιω­τι­κές ενι­σχύ­σεις στον Κόλ­πο, μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη, αερο­πλα­νο­φό­ρα και, περί­που, 54.000 άνδρες.
  • Αϊτή, 1994–96: Με πρό­σχη­μα την επι­βο­λή της τάξης στο χάος που προ­κά­λε­σε δικτα­το­ρία στη­ρι­ζό­με­νη από τη CIA, οι ΗΠΑ προ­χω­ρούν σε ναυ­τι­κό απο­κλει­σμό της Αϊτής.
  • Νοέμ­βρης 1996, Ιράκ: Αμε­ρι­κα­νι­κά «F 16» πλήτ­τουν ιρα­κι­νά ραντάρ, κοντά στον 32ο παράλ­λη­λο, στα σύνο­ρα της «ζώνης απα­γό­ρευ­σης πτή­σε­ων» στο Νότιο Ιράκ.
  • Δεκέμ­βρης 1996, Ιράκ: Αρχί­ζει η επι­χεί­ρη­ση των ΗΠΑ «Αλε­πού της Ερή­μου», που σημά­δε­ψε το Ιράκ με περισ­σό­τε­ρους από 400 πυραύ­λους «Τόμα­χοκ».
  • Δεκέμ­βρης 1998, Ιράκ: Νέα αναί­τια επί­θε­ση από ΗΠΑ και Μ. Βρε­τα­νία. Οι βομ­βαρ­δι­σμοί συνεχίζονται.
  • Μάρ­της 1999, Κοσ­συ­φο­πέ­διο: Μαζι­κή δολο­φο­νι­κή αερο­πο­ρι­κή επί­θε­ση με πυραύ­λους, για «ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια» στους Κοσ­σο­βά­ρους, που εξο­πλί­ζο­νται από τους Γερ­μα­νούς ενά­ντια στους Σέρ­βους. Κοι­νή ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση ΗΠΑ — ΕΕ.
  • 2001, ΠΓΔΜ: Δυνά­μεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υπο­στη­ρί­ζουν Αλβα­νούς αυτο­νο­μι­στές που μάχο­νται το στρα­τό της χώρας, ζητώ­ντας την ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­ση και ένω­ση των αλβα­νό­φω­νων περιο­χών στα Βαλκάνια.
  • Οκτώ­βριος 2001, Αφγα­νι­στάν: ΗΠΑ — Βρε­τα­νία βομ­βαρ­δί­ζουν το Αφγα­νι­στάν για να συντρί­ψουν, όπως δια­τεί­νο­νται, τους Ταλι­μπάν και την Αλ Κάι­ντα… Σφα­γές χιλιά­δων αμάχων.
  • 2003, ετοι­μα­σί­ες πολέ­μου των ΗΠΑ/Βρετανίας στο Ιράκ με σχέ­δια επέμ­βα­σης στην ευρύ­τε­ρη Μέση Ανα­το­λή. Παράλ­λη­λα, οι ΗΠΑ επι­σεί­ουν απει­λές κατά της ΛΔ Κορέ­ας
  • 2004–2005-2010… 2014 ξεκί­νη­σε και Φλε­βά­ρη 2022 κλι­μα­κώ­θη­κε με την στρα­τιω­τι­κή εισβο­λή της Ρωσί­ας ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός _ “miniπαγκό­σμιος ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρανία
    • Κατα­γε­γραμ­μέ­νοι Θάνα­τοι του­λά­χι­στον 295τραυ­μα­τί­ες πάνω από 61.000,
      αγνο­ού­με­νοι, πάνω από 15.000,
      πρό­σφυ­γες ~17 εκα­τομ­μύ­ρια,
      Κατε­στραμ­μέ­να κτί­ρια πάνω από  140.000
      Υλι­κές ζημιές ~411 δισ. $

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο