Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ναυαάγιο στη Χίο: Ουδείς φορούσε σωσίβιο ‑Αγνοούνται δύο νέοι άνθρωποι (ΦΩΤΟ)

Δύο νέοι, ένας από την Υεμέ­νη ηλι­κί­ας 21 ετών κι ένας Παλαι­στί­νιος 25 ετών, είναι οι αγνο­ού­με­νοι της τρα­γω­δί­ας που εκτυ­λί­χθη­κε στη παρα­λία του Μερ­σι­νι­δί­ου Χίου, περί τις 3 τα ξημε­ρώ­μα­τα της Πέμ­πτης, 28 Μαρ­τί­ου 2019.

Μέχρι αυτή τη στιγ­μή (ώρα 11 το πρωί της Πέμ­πτης) οι έρευ­νες σε όλη την θαλάσ­σια περιο­χή από την παρα­λία των Γλά­ρων έως τον Καρ­φά δεν έχουν απο­δώ­σει, πλην ορι­σμέ­νων ευρη­μά­των και συγκε­κρι­μέ­να βρέ­θη­κε από άνδρες της Ελλη­νι­κής Ομά­δας Διά­σω­σης μία τσά­ντα, που ανή­κει σε έναν απ΄τους αγνο­ού­με­νους και η οποία περιέ­χει προ­σω­πι­κά αντι­κεί­με­να, μετα­ξύ δε αυτών και το κινη­τό τηλέ­φω­νό του.

Στις έρευ­νες, οι οποί­ες συνε­χί­ζο­νται, εκτός από τα σκά­φη του λιμε­ναρ­χεί­ου Χίου, συμ­με­τεί­χε πολε­μι­κό πλοίο του ΝΑΤΟ, ιτα­λι­κό σκά­φος της Frontex, το ελι­κό­πτε­ρο σού­περ πού­μα, αλιευ­τι­κά σκά­φη και δύτης του στρατού.

xios1

Πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα

Περί τις 3 τα ξημε­ρώ­μα­τα η βάρ­κα με συνο­λι­κά 38 επι­βαί­νο­ντες έφτα­σε στην παρα­λία του Μερ­σι­νι­δί­ου, όπου και απο­βι­βά­στη­καν πέντε ή έξι άτο­μα. Δεν πρό­λα­βαν οι άλλοι, επει­δή η θάλασ­σα τρά­βη­ξε την βάρ­κα προς τα μέσα, κτύ­πη­σε σε έναν βρά­χο και σχίστηκε.

Αμέ­σως, περί τα 25 άτο­μα έπε­σαν στην θάλασ­σα και γαν­τζώ­θη­καν στον βρά­χο, από όπου και τους περι­συ­νέ­λε­ξαν τα σκά­φη του λιμε­ναρ­χεί­ου Χίου, ενώ μέσα στη βάρ­κα έμει­ναν πέντε άτο­μα, κυρί­ως παι­διά, τα οποία και διέ­σω­σε το σκά­φος της Frontex, που είχε σπεύ­σει στην περιοχή.

xios2

Μετα­ξύ των δια­σω­θέ­ντων ήταν και μια μάνα με το μόλις τριών μηνών βρέ­φος της, το οποίο παρέ­λα­βε μελα­νια­σμέ­νο από το κρύο η λιμε­νάρ­χης Χίου κυρία Ειρή­νη Αργύ­ρη. Λίγο αργό­τε­ρα, το βρέ­φος και η μητέ­ρα του μετα­φέρ­θη­καν για προ­λη­πτι­κούς λόγους στο νοσο­κο­μείο Χίου.

Μέχρι εκεί­νη τη στιγ­μή ουδείς γνώ­ρι­ζε για αγνο­ού­με­νους, κάτι που έγι­νε αντι­λη­πτό όταν όλοι οι πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, συνο­λι­κά 36 άτο­μα, συνα­ντή­θη­καν στο λιμά­νι της Χίου, όπου είχαν μετα­φερ­θεί. Εκεί κάποιος άρχι­σε να ψάχνει τον έναν αγνο­ού­με­νο φίλο του, ενώ στην πορεία από τις έρευ­νες του λιμε­ναρ­χεί­ου Χίου προ­έ­κυ­ψε ότι υπήρ­χε και δεύ­τε­ρος αγνοούμενος.

Αμέ­σως, ξεκί­νη­σαν οι έρευ­νες, οι οποί­ες και συνεχίζονται.

xios3

Στα αξιο­ση­μεί­ω­τα της τρα­γω­δί­ας είναι ότι ουδείς από τους δια­σω­θέ­ντες έφε­ρε σωσί­βιο, ενώ ούτε και στη βάρ­κα ή στην θαλάσ­σια περιο­χή βρέ­θη­καν σωσί­βια, γεγο­νός που σημαί­νει ότι οι δια­κι­νη­τές έχουν γίνει ακό­μα πιο απάν­θρω­ποι και βάζουν τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες στις βάρ­κες, χωρίς τα στοι­χειώ­δη μέτρα προ­φύ­λα­ξης και ασφάλειας.

xios6

xios5

xios4

Πηγή: astraparis.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο