Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: “Όχι άλλο αίμα εργατών” απαίτησαν με τη σημερινή απεργία και κινητοποίηση VIDEO-ΦΩΤΟ

Άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής τους απαι­τούν με τη σημε­ρι­νή τους απερ­γία οι εργα­ζό­με­νοι στους χώρους της Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευ­ής σε Πέρα­μα και Σαλα­μί­να, δίνο­ντας άμε­ση απά­ντη­ση στο νέο εργα­τι­κό δυστύ­χη­μα στον κλά­δο, μετά τον θάνα­το εργο­λα­βι­κού εργα­ζό­με­νου στα Ναυ­πη­γεία Χαλ­κί­δας το πρωί του Σαββάτου.

Την απερ­γία κήρυ­ξαν το Συν­δι­κά­το Εργα­ζο­μέ­νων Μετάλ­λου Αττι­κής και Ναυ­πη­γι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας Ελλά­δας και το Σωμα­τείο Κατερ­γα­σί­ας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

«Όχι άλλο αίμα εργα­τών για τα κέρ­δη των αφε­ντι­κών» και «Αυτό το υπουρ­γείο δεν είναι Ναυ­τι­λί­ας, είναι των εφο­πλι­στών και της εργο­δο­σί­ας» το μήνυ­μα που έστει­λαν οι απερ­γοί στη συγκέ­ντρω­σή τους έξω από το υπουρ­γείο Ναυτιλίας.

 

Οι εργα­ζό­με­νοι αρχι­κά συγκε­ντρώ­θη­καν στη Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή Ζώνη και ακο­λού­θη­σε μοτο­πο­ρεία στο υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας, η οποία πέρα­σε και από δρό­μους της περιοχής.

Μετά τη συνά­ντη­ση με εκπρο­σώ­πους του υπουρ­γεί­ου, ο Άκης Αντω­νί­ου, πρό­ε­δρος του Παραρ­τή­μα­τος Πει­ραιά του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου και ο Σταύ­ρος Του­μα­νί­δης, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Κατερ­γα­σί­ας Ξύλου και Ναυ­πη­γο­ξυ­λουρ­γών, σημεί­ω­σαν ότι κάθε φορά που έβα­ζαν ζητή­μα­τα για τα ατυ­χή­μα­τα, τόσο το υπουρ­γείο Εμπο­ρι­κής Ναυ­τι­λί­ας όσο και το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας τους έκα­ναν «μπα­λά­κι».

Ωστό­σο, κάτω από την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των απερ­γών, ορί­στη­κε να γίνει αύριο στις 3 μ.μ. ραντε­βού στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας, με τα δύο υπουρ­γεία, την Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργα­σί­ας και τα Συν­δι­κά­τα Μετάλ­λου Αττι­κής και Ναυ­πη­γι­κής Βιο­μη­χα­νί­ας Ελλά­δας και Κατερ­γα­σί­ας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Παράλ­λη­λα τόνι­σαν ότι από σήμε­ρα βρί­σκε­ται σε ισχύ η νέα Κλα­δι­κή Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου και επι­σή­μα­ναν ότι η μάχη για μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής και της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων συνε­χί­ζε­ται με αυτά τα αιτή­μα­τα. Σε αυτό το πλαί­σιο κάλε­σαν σε μαζι­κή συμ­με­το­χή τόσο στην απερ­γία στις 17 Απρί­λη, όσο και στη μάχη για την απερ­γία της Πρωτομαγιάς.

 

Ο Ακης Αντω­νί­ου, πρό­ε­δρος του Παραρ­τή­μα­τος Πει­ραιά του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου παίρ­νο­ντας τον λόγο εξέ­φρα­σε τα συλ­λυ­πη­τή­ριά του όπως και οι επό­με­νοι ομι­λη­τές στην οικο­γέ­νεια του νεκρού συνα­δέλ­φου τους.

Θύμι­σε ότι μόλις το περα­σμέ­νο καλο­καί­ρι είχε σημειω­θεί και τότε θανα­τη­φό­ρο «ατύ­χη­μα» και ότι ιδιαι­τέ­ρα τα τελευ­ταία χρό­νια τα συν­δι­κά­τα δίνουν μάχη για να ληφθούν ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων. Τόνι­σε ότι τα θανα­τη­φό­ρα «ατυ­χή­μα­τα» είναι εργο­δο­τι­κά και κυβερ­νη­τι­κά εγκλή­μα­τα για­τί κανέ­νας τους, ούτε κυβερ­νή­σεις, ούτε εργο­δό­τες δεν μπο­ρούν να ισχυ­ρι­στούν ότι δεν γνω­ρί­ζουν για τις επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες με τις οποί­ες έρχο­νται καθη­με­ρι­νά αντι­μέ­τω­ποι οι εργαζόμενοι.

Υπο­γράμ­μι­σε ότι ενώ η ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα έχει αυξη­θεί και νέοι εργα­ζό­με­νοι χωρίς εμπει­ρία έχουν πρω­το­μπεί στη δου­λειά οι εργο­λά­βοι δεν παίρ­νουν ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας της ζωής για­τί δεν γίνο­νται ουσια­στι­κοί έλεγ­χοι, δεν φοβού­νται μήπως τιμωρηθούν.

 

Ο Μάρ­κος Μπε­κρής, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά και του σωμα­τεί­ου της ΕΝΕΔΕΠ είπε πως δεν υπάρ­χει περί­πτω­ση να λυθούν αυτά τα ζητή­μα­τα αν οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι δεν πάρουν την κατά­στα­ση στα χέρια τους. Κυβερ­νή­σεις και εργο­δό­τες ανέ­φε­ρε βάζουν τα πάντα στο ζύγι του κέρ­δους, «κάθε λίγο χάνου­με συνα­δέλ­φους μας» για­τί όλοι αυτοί δεν δίνουν δεκά­ρα τσα­κι­στή για τη ζωή των εργατών.

 

Ο Σταύ­ρος Του­μα­νί­δης, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Ναυ­πη­γο­ξυ­λουρ­γών επι­σή­μα­νε ότι δεν θα αφή­σουν να συγκα­λυ­φθεί και αυτό το έγκλημα.

«Οι εργο­δό­τες» τόνι­σε «πατά­νε πάνω στις ζωές μας για να βγά­λου­με περισ­σό­τε­ρα κέρ­δη, με τη στή­ρι­ξη των κυβερ­νή­σε­ων. Μόνη μας επι­λο­γή είναι ο αγώ­νας».

 

Ο Σωτή­ρης Που­λι­κό­γιαν­νης, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου απο­κά­λυ­ψε τις μεθο­δεύ­σεις συγκά­λυ­ψης. Μια τέτοια προ­σπά­θεια είναι ο ισχυ­ρι­σμός ότι «αυτή η δου­λειά είναι επι­κίν­δυ­νη θα έχει και ατυ­χή­μα­τα». Δεν είναι έτσι είπε. Τα «ατυ­χή­μα­τα» έχουν αιτία και σήμε­ρα υπάρ­χουν τρό­ποι για να ληφθούν μέτρα και να απο­φευ­χθούν. Συνα­φής είναι και ο ισχυ­ρι­σμός ότι στη Ζώνη αμεί­βο­νται καλύ­τε­ρα λόγω του κιν­δύ­νου που δια­τρέ­χουν. «Ο αγώ­νας μας για καλύ­τε­ρα μερο­κά­μα­τα» τόνι­σε ο Σωτή­ρης Που­λι­κό­γιαν­νη «είναι αγώ­νας για να βελ­τιώ­σου­με τη ζωή μας και όχι για την παζα­ρέ­ψου­με. Δεν ζητά­με καλύ­τε­ρα μερο­κά­μα­τα για να τα ανταλ­λά­ξου­με με την υγεία μας».

 

Με την ολο­κλή­ρω­ση των ομι­λιών τηρή­θη­κε ενός λεπτού σιγή στη μνή­μη του Κώστα Μιχε­λή, του συνα­δέλ­φου τους που σκο­τώ­θη­κε στην Χαλ­κί­δα, και όλων των συνα­δέλ­φων τους που έχουν χάσει.

Οι εργα­ζό­με­νοι απαιτούν:

  • Εντα­τι­κο­ποί­η­ση των ελέγ­χων τώρα. Να γίνο­νται έλεγ­χοι 7 ημέ­ρες την εβδο­μά­δα και σε ώρες πέραν του ωρα­ρί­ου δημοσίου.
  • 5μελείς επι­τρο­πές και στα μεγά­λα ναυπηγεία.
  • Τεχνι­κοί Ασφα­λεί­ας από λίστες του λιμεναρχείου.
  • Υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα της ΣΣΕ καθώς και των δια­τά­ξε­ων που περι­λαμ­βά­νει για τα μέτρα προστασίας.


Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο