Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων _Το εμπόριο παιδιών που δεν περιμένει …και η βιασύνη ΕΕ — κυβέρνησης — αστικών κομμάτων

Η θέσπι­ση του γάμου των ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών και η τεκνο­θε­σία, που απο­τε­λεί τον πυρή­να και βασι­κό λόγο προ­ώ­θη­σής του, εκτυ­λίσ­σο­νται εδώ και πολ­λά χρό­νια και σε μια σει­ρά από κρά­τη της ΕΕ, πέρα από τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ έχει πάρει από πολύ νωρίς επά­νω της αυτήν την υπό­θε­ση, προ­ω­θώ­ντας εδώ και χρό­νια τον λεγό­με­νο ατο­μι­κό δικαιω­μα­τι­σμό. Ανα­γνω­ρί­ζει, δηλα­δή, τυπι­κά «ατο­μι­κά δικαιώ­μα­τα» απο­σπα­σμέ­να από το κοι­νω­νι­κό περιε­χό­με­νό τους, ενώ η άσκη­σή τους στην πρά­ξη απο­τε­λεί ζήτη­μα χρη­μα­τι­κό — με δυο λόγια, ζήτη­μα αγο­ράς. Έτσι νομι­μο­ποιεί­ται στην πρά­ξη και η ακραία εκμε­τάλ­λευ­ση — εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του γυναι­κεί­ου σώματος.

Πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στην προ­ώ­θη­ση αυτής της ατζέ­ντας, την τελευ­ταία 15ετία του­λά­χι­στον, έχει ανα­λά­βει το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο. Με συστη­μα­τι­κό τρό­πο, σε ψηφί­σμα­τα κι εκθέ­σεις για φαι­νό­με­να απα­ρά­δε­κτης βίας, κακο­με­τα­χεί­ρι­σης, δια­κρί­σε­ων, στιγ­μα­τι­σμού, έθε­τε εμβό­λι­μα ζητή­μα­τα ταυ­τό­τη­τας έκφρα­σης φύλου, αυτο­προσ­διο­ρι­σμού, προ­κει­μέ­νου να νομι­μο­ποι­ή­σει όλη την πλατ­φόρ­μα αιτη­μά­των του λεγό­με­νου «ατο­μι­κού δικαιω­μα­τι­σμού», όπως τον γάμο και την τεκνο­θε­σία από ομό­φυ­λα ζευγάρια.

Δεν είναι συμ­πτω­μα­τι­κό επί­σης ότι τόσο η θέσπι­ση του Ευρω­παϊ­κού Πιστο­ποι­η­τι­κού Γονεϊ­κής Σχέ­σης, που ψηφί­στη­κε τον Δεκέμ­βρη στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, όσο και οι τρεις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του Δικα­στη­ρί­ου της ΕΕ, που απαι­τούν από κάθε κρά­τος — μέλος να ανα­γνω­ρί­ζει τον γάμο ομό­φυ­λων που έχει τελε­στεί σε άλλο κρά­τος — μέλος, έχουν κοι­νή βάση κι αφε­τη­ρία, που δεν είναι άλλη από την απρό­σκο­πτη ελεύ­θε­ρη κίνη­ση εργα­ζο­μέ­νων στη βάση των «4 ελευ­θε­ριών της ΕΕ» (κεφα­λαί­ων, εργα­ζο­μέ­νων, προ­ϊ­ό­ντων και υπηρεσιών).

Σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση, στο εισα­γω­γι­κό του νομο­σχε­δί­ου για τον γάμο ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών της κυβέρ­νη­σης, προ­βλέ­πε­ται ο στό­χος για «Ρύθ­μι­ση Σχέ­σε­ων με στοι­χεία αλλο­δα­πό­τη­τας», ενώ στο άρθρο 10 ανα­γνω­ρί­ζε­ται και νομι­μο­ποιεί­ται η εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νη τεκνο­ποί­η­ση και τεκνο­θε­σία ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών ανδρών σε άλλη χώρα, για την παρά­καμ­ψη της σχέ­σης μητρό­τη­τας — πατρότητας.

Μέσω της ίδιας οδού, δηλα­δή της ανα­γνώ­ρι­σης όσων ισχύ­ουν σε άλλα κρά­τη, το νομο­σχέ­διο νομι­μο­ποιεί και την εξω­σω­μα­τι­κή γονι­μο­ποί­η­ση μέσω τρά­πε­ζας σπέρ­μα­τος για ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια γυναι­κών, τρο­φο­δο­τώ­ντας ακό­μα περισ­σό­τε­ρο την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της δια­δι­κα­σί­ας από­κτη­σης παιδιών.

Η βιασύνη της ΕΕ

Στην παρα­πά­νω αστι­κή γραμ­μή, παρά τις επι­μέ­ρους δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις, υπάρ­χει ήδη στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο σύγκλι­ση μετα­ξύ του Ευρω­παϊ­κού Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος, των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών, των Φιλε­λεύ­θε­ρων, των Πρα­σί­νων και της GUE/LEFT. Αντί­στοι­χη σύμπλευ­ση έχουν και οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

Πρό­σφα­τα, μάλι­στα, ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης του Βελ­γί­ου έθε­σε ως τρί­τη κατά σει­ρά προ­τε­ραιό­τη­τα της βελ­γι­κής προ­ε­δρί­ας στην ΕΕ να γίνει έως τον Ιού­νη στο Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο η πρώ­τη εξέ­τα­ση για την ανα­γνώ­ρι­ση του Ευρω­παϊ­κού Πιστο­ποι­η­τι­κού Γονεϊ­κής Σχέ­σης, το οποίο καταρ­γεί τη μητρό­τη­τα και πατρό­τη­τα ως δικαί­ω­μα του παι­διού, ανα­γνω­ρί­ζει «γονέα 1, 2» και βάλε, μέχρι και «γονέα κατ’ ισχυ­ρι­σμό», ενώ ανοί­γει τον δρό­μο για την παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα και για τα ομό­φυ­λα ζευγάρια.

Αφού σημεί­ω­σε ότι υπάρ­χουν «πολι­τι­κές δυσκο­λί­ες» για την έγκρι­ση του Πιστο­ποι­η­τι­κού, προ­α­νήγ­γει­λε τη σύντα­ξη προ­τά­σε­ων και δημιουρ­γία ομά­δων εργα­σί­ας γι’ αυτά τα θέμα­τα, «ειδι­κά όσον αφο­ρά την παρέν­θε­τη κύη­ση». Η δε τελευ­ταία Ανα­κοί­νω­ση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής σχε­τι­κά με τη «Στρα­τη­γι­κή Ισό­τη­τας 2020 — 2025» για τα άτο­μα ΛΟΑΤΚΙ, περι­λαμ­βά­νει ξεχω­ρι­στή ενό­τη­τα για την ανα­γνώ­ρι­ση του γάμου και της τεκνοθεσίας.

Ακό­μα κι αν δεν υπάρ­χει ομο­φω­νία στο Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο για να προ­ω­θη­θεί ο αρχι­κά ψηφι­σμέ­νος κανο­νι­σμός για το Ευρω­παϊ­κό Πιστο­ποι­η­τι­κό Γονεϊ­κής Σχέ­σης, καθώς δια­πι­στώ­νουν ότι «υφί­στα­νται ανυ­πέρ­βλη­τες δυσχέ­ρειες, οι οποί­ες καθι­στούν ανέ­φι­κτη την ομο­φω­νία, όχι μόνο επί του παρό­ντος αλλά και στο άμε­σο μέλ­λον», μπο­ρεί να ενερ­γο­ποι­η­θεί ο λεγό­με­νος «μηχα­νι­σμός ενι­σχυ­μέ­νης συνερ­γα­σί­ας» της ΕΕ ανά­με­σα σε κρά­τη — μέλη που συμφωνούν.

Αυτός έχει ενερ­γο­ποι­η­θεί και σε μια σει­ρά από άλλες περι­πτώ­σεις στο παρελ­θόν. Το πιο ενδια­φέ­ρον είναι ότι έγι­νε και για ζητή­μα­τα οικο­γε­νεια­κού δικαί­ου, πιο συγκε­κρι­μέ­να για δια­φο­ρές ανά­με­σα σε χωρι­σμέ­να «διε­θνή» ζευ­γά­ρια (π.χ. παντρε­μέ­νο ζευ­γά­ρι Ελλη­να με Γαλ­λί­δα), με το εξής επί­δι­κο: Ποια­νού κρά­τους — μέλους το δίκαιο θα απο­τε­λέ­σει βάση για να λυθούν αυτές οι διαφορές.

Αρχι­κά 9 κρά­τη το 2008 και σήμε­ρα 16, ανά­με­σά τους και η Ελλά­δα, ζήτη­σαν να προ­χω­ρή­σει η συνερ­γα­σία με κοι­νούς κανό­νες επί­λυ­σης τέτοιων ζητη­μά­των δια­ζυ­γί­ου. Μέχρι και σήμε­ρα τα υπό­λοι­πα κρά­τη — μέλη δεν ακο­λου­θούν. Η συγκε­κρι­μέ­νη πρό­βλε­ψη της Συν­θή­κης της Λισα­βό­νας για «ενι­σχυ­μέ­νη συνερ­γα­σία» απο­τε­λεί πρό­πλα­σμα συνο­λι­κά για την άρση όλων των «βέτο» και στα ζητή­μα­τα Αμυ­νας, που επε­ξερ­γά­ζο­νται στην ΕΕ, μπρο­στά στις επό­με­νες αλλα­γές Συνθηκών.

Οι “φτηνές αγορές” για εμπόριο βρεφών

Με λίγα λόγια, ο σχε­δια­σμός προ­χω­ρά σε όλα τα επί­πε­δα, αφού η αγο­ρά και η κερ­δο­φο­ρία των ομί­λων δεν περι­μέ­νουν. Η εμπο­ρι­κή παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα και η Ιατρι­κώς Υπο­βοη­θού­με­νη Ανα­πα­ρα­γω­γή καλ­πά­ζουν τόσο για τα ετε­ρό­φυ­λα όσο και για τα ομό­φυ­λα ζευ­γά­ρια. Μελέ­τη του 2018 ανα­φέ­ρει πως μόλις το 2% όλων των παγκό­σμιων συμ­φω­νιών παρέν­θε­της μητρό­τη­τας είναι «αλτρουι­στι­κές». Οι υπό­λοι­πες είναι εμπορικές.

Ενδια­φέ­ρον έχει επί­σης και η περί­πτω­ση της Γερ­μα­νί­ας, όπου η εφη­με­ρί­δα «Handelsblatt», σε άρθρο της, το 2022, ανα­φέ­ρε­ται σε 15.000 ετε­ρό­φυ­λα ζευ­γά­ρια που πάνε κάθε χρό­νο στο εξω­τε­ρι­κό για παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα. Έως και σε επί­ση­μους ιστο­τό­πους υπάρ­χουν νομι­κές οδη­γί­ες και πληροφορίες.

Παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα: Εμπό­ριο βρε­φών με καλύ­τε­ρες τιμές… την black friday

Με τον πόλε­μο — σε συν­δυα­σμό με κάποια αυστη­ρο­ποί­η­ση των μέτρων σε χώρες όπως η Ταϊ­λάν­δη — η Ουκρα­νία προ­βλή­θη­κε ως η πιο «φτη­νή περί­πτω­ση», με τιμές σημα­ντι­κά χαμη­λό­τε­ρες από ό,τι κοστί­ζει η παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα στις ΗΠΑ. Ανά­λο­γη άνο­δο γνώ­ρι­σε και η Γεωργία.

Σύμ­φω­να με δήλω­ση, στο «Αλ Τζα­ζί­ρα», του Sam Everingham, παγκό­σμιου διευ­θυ­ντή του οργα­νι­σμού δικτύ­ω­σης παρέν­θε­των μητέ­ρων Growing Families, με έδρα το Σίδνεϊ, «πολ­λές Ουκρα­νές παρέν­θε­τες μητέ­ρες μετα­κι­νή­θη­καν στη “Βόρεια Κύπρο”, στην Ελλά­δα και τη Γεωρ­γία, ασκώ­ντας πίε­ση σε αυτά τα μικρό­τε­ρα έθνη που δεν έχουν ισχυ­ρό νομι­κό και ρυθ­μι­στι­κό πλαί­σιο». Από το 2016 κιό­λας, μια ελβε­τι­κή ΜΚΟ υπο­λό­γι­σε ότι στην Ουκρα­νία του­λά­χι­στον 20.000 μωρά γεν­νιού­νται ετη­σί­ως μέσω παρέν­θε­της μητρότητας.

Προσφορές …με Black Friday και All inclusive

Η βιο­μη­χα­νία παρέν­θε­των μητέ­ρων στην Ουκρα­νία, που τρο­φο­δο­τεί­ται «από ένα ανε­κτι­κό νομι­κό περι­βάλ­λον», παρα­μέ­νει ανοι­χτή κι επι­δει­κνύ­ει εξαι­ρε­τι­κή …αντο­χή σε πολε­μι­κές συν­θή­κες. Το ουκρα­νι­κό πρα­κτο­ρείο παρέν­θε­της μητρό­τη­τας «BioTexCom» προ­σπά­θη­σε μάλι­στα να ενσω­μα­τώ­σει τον πόλε­μο στο μάρ­κε­τινγκ! Ετσι ξεκί­νη­σε καμπά­νια με σύν­θη­μα «Κάντε μωρά, όχι πόλε­μο», «θα κάνου­με ό,τι καλύ­τε­ρο μπο­ρού­με για το όνει­ρό σας να γίνε­τε γονείς. Τίπο­τα δεν μπο­ρεί να μας σταματήσει».

Ακό­μα και στη γερ­μα­νι­κή οικο­νο­μι­κή εφη­με­ρί­δα «Handelsblatt» έκα­νε εντύ­πω­ση το γεγο­νός ότι το ουκρα­νι­κό πρα­κτο­ρείο εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης παι­διών έδι­νε μέχρι …και έκπτω­ση 3% στην Black Friday του 2021, ενώ προ­σφέ­ρε­ται και πακέ­το «all inclusive VIP» που κοστί­ζει 71.000 δολά­ρια. Ενα ακό­μα πρα­κτο­ρείο, το «Feskov», από την Ουκρα­νία, θεω­ρεί­ται από τα «φθη­νά» και οι τιμές του κυμαί­νο­νται από 37.000 έως 89.000 ευρώ, ενώ δου­λεύ­ει και με Γερμανούς.

Φτά­νουν στο σημείο να ονο­μά­ζουν το εμπό­ριο «υπη­ρε­σί­ες γονι­μό­τη­τας», όπως ένας σου­η­δι­κός όμι­λος που προ­σφέ­ρει «μια ποι­κι­λία υπη­ρε­σιών γονι­μό­τη­τας» με παρέν­θε­τες μητέ­ρες που κυο­φο­ρούν μωρά στην Ουκρα­νία, στην Αλβα­νία και τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, ενώ τα ωάρια συλ­λέ­γο­νται από δότριες στη Νότια Αφρι­κή και την Ουκρανία…

Οι τιμές κυμαί­νο­νται μετα­ξύ 42.000 και 55.000 ευρώ, με την υψη­λό­τε­ρη να περι­λαμ­βά­νει τη χρή­ση ωαρί­ων δότριας. Η αμοι­βή της εται­ρεί­ας ανέρ­χε­ται σε περί­που 13.000 ευρώ και «συνερ­γά­ζε­ται με τους υπο­ψή­φιους γονείς μέχρι να επι­τευ­χθεί γονι­μο­ποί­η­ση ή εγκυ­μο­σύ­νη». Αυτό σημαί­νει ότι οι δότριες ωαρί­ων ή οι παρέν­θε­τες μητέ­ρες μπο­ρεί και να αλλά­ζουν στη διαδικασία.

Απάνθρωπη εμπορευματοποίηση
του γυναικείου σώματος

Χιλιά­δες νεα­ρές Ουκρα­νές έχουν βασι­στεί στη βιο­μη­χα­νία γονι­μό­τη­τας για να επι­βιώ­σουν. Για κάθε συμ­βό­λαιο, οι παρέν­θε­τες μητέ­ρες αμεί­βο­νται από 8.000 έως 12.000 ευρώ για την κυο­φο­ρία ενός παι­διού μέχρι τη γέν­νη­ση, κατά μέσο όρο. Ο όμι­λος που μεσο­λα­βεί χρε­ώ­νει συχνά τους πελά­τες τα πενταπλάσια.

Η πλειο­ψη­φία τους μετά δηλώ­νουν ότι μετα­νιώ­νουν για την από­φα­σή τους. Δεν τους παρέ­χε­ται κατάλ­λη­λη ιατρι­κή βοή­θεια όταν προ­κύ­πτουν ζητή­μα­τα υγεί­ας, όπως καρ­κί­νοι τρα­χή­λου, ωοθη­κών ή ανε­πι­τυ­χής κύη­ση. Υπάρ­χουν επί­σης περι­πτώ­σεις όπου τα μη υγιή βρέ­φη εγκαταλείπονται.

Υπε­ρα­σπί­ζο­νται την υπο­νό­μευ­ση των δικαιω­μά­των του παι­διού και την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της τεκνο­ποι­ί­ας – τεκνοθεσίας

Δια­βά­ζο­ντας κανείς όλα τα παρα­πά­νω, μπο­ρεί να κατα­λά­βει τον κατή­φο­ρο των αστι­κών δυνά­με­ων και ΜΜΕ, ανά­με­σά τους του ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυγής», που ξεδιά­ντρο­πα και με συκο­φα­ντί­ες επι­τί­θε­νται στο ΚΚΕ, ότι δήθεν «κρύ­βε­ται πίσω από το μεί­ζον ζήτη­μα της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης, της τεκνο­θε­σί­ας που όμως ισχύ­ει και για τα ετε­ρό­φυ­λα ζευ­γά­ρια». Δηλα­δή, αυτοί που κατά τ’ άλλα κόπτο­νται για τα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών, ισχυ­ρί­ζο­νται ότι αυτός δεν είναι βασι­κός λόγος απόρ­ρι­ψης του νομοσχεδίου.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον πολι­τι­κό γάμο των ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών και τις επι­πτώ­σεις του στα δικαιώ­μα­τα των παιδιών

Οι θέσεις του ΚΚΕ τεκμηριώνονται τόσο επιστημονικά
όσο και από τις απάνθρωπες βαριές συνέπειες που έχει καταγράψει
η μέχρι σήμερα διεθνής πείρα.
Λογικό λοιπόν κάποιοι να χάνουν την ψυχραιμία τους…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο