Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΣ για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών _Β. Δάγκα: Εμπορευματοποιεί την τεκνοποίηση και τεκνοθεσία προς όφελος των ιατρικών κολοσσών

Ξεκί­νη­σε σήμε­ρα στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής η συζή­τη­ση του νομο­σχε­δί­ου για τον γάμο και την τεκνο­θε­σία των ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών.

Στην ομι­λία της η ειδι­κή αγο­ρή­τρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα εξέ­φρα­σε την αντί­θε­ση του ΚΚΕ στο νομο­σχέ­διο, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι ο τίτλος του «περί ισό­τη­τας στον γάμο» παρα­πλα­νά για­τί ο γάμος των ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών δεν μπο­ρεί να απο­σπα­στεί από την κοι­νή γονεϊ­κή ευθύνη.

Όμως την ώρα που τα παι­διά προς υιο­θε­σία είναι ελά­χι­στα και πολ­λα­πλά­σιες οι αιτή­σεις πώς ακρι­βώς θα απο­κτή­σουν το δικαί­ω­μα, διε­ρω­τή­θη­κε η Β. Δάγκα. Και εξή­γη­σε ότι αυτό αντι­κει­με­νι­κά θα συμ­βεί μέσω ιδιω­τι­κών υιο­θε­σιών από το εξω­τε­ρι­κό, από παι­διά προ­σφύ­γων και άλλων ευά­λω­των ομάδων.

Ταυ­τό­χρο­να επω­φε­λεί­ται η εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νη ιατρι­κώς υπο­βοη­θού­με­νης ανα­πα­ρα­γω­γής και η εμπο­ρι­κή παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα, στην αρχή στο εξω­τε­ρι­κό, αλλά και στη συνέ­χεια θα θεσμο­θε­τη­θεί και στην Ελλά­δα, σημείωσε.

Ειδι­κά για την ιατρι­κώς υπο­βοη­θού­με­νη ανα­πα­ρα­γω­γή, υπο­γράμ­μι­σε ότι πρό­κει­ται για κερ­δο­φό­ρο τομέα με παγκό­σμια διά­στα­ση, όπως και η εμπο­ρι­κή παρέν­θε­τη μητρό­τη­τα που απο­τε­λεί ακραία μορ­φή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης του γυναι­κεί­ου σώμα­τος με δεκά­δες γυναι­κεί­ες οργα­νώ­σεις να αντι­δρούν. Άλλω­στε, σύμ­φω­να με στοι­χεία, ελά­χι­στες περι­πτώ­σεις, μόλις 2%, παρέν­θε­της μητρό­τη­τας είναι αλτρουι­στι­κές, με τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία να είναι εμπορικές.

Κατήγ­γει­λε την κυβέρ­νη­ση, που στο όνο­μα της ισό­τη­τας, επι­χει­ρεί να κρύ­ψει την κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στη δια­δι­κα­σία της ανα­πα­ρα­γω­γής και εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται την αγω­νία και την ανη­συ­χία των ζευ­γα­ριών που θέλουν να απο­κτή­σουν παιδί.

Β. Δάγκα: Εμπο­ρευ­μα­το­ποιού­νται η γονι­κή σχέ­ση και η υπο­βοη­θού­με­νη αναπαραγωγή

Επί­σης, την κατήγ­γει­λε για­τί με τη στά­ση της συνέ­βα­λε ώστε να ακου­στούν και να εκφρα­στούν ρατσι­στι­κές φωνές και ακρο­δε­ξιές, εθνι­κι­στι­κές αντι­δρα­στι­κές δυνά­μεις να παρου­σιά­ζο­νται σήμε­ρα με τον μαν­δύα του υπε­ρα­σπι­στή των δικαιω­μά­των των γυναι­κών, όταν υπε­ρα­σπί­ζο­νται ως κύριο ρόλο της γυναί­κας τη μητρό­τη­τα και φρο­ντί­δα των παι­διών, ως σύζυ­γος και τροφός.

Σημεί­ω­σε ότι με το νομο­σχέ­διο νομι­μο­ποιού­νται οι ιδιω­τι­κές υιο­θε­σί­ες παι­διών ευά­λω­των οικο­γε­νειών, προ­σφύ­γων από χώρες που λιμο­κτο­νούν, ενώ ρόλο μεσά­ζο­ντα έχουν ανα­λά­βει διε­θνείς ΜΚΟ. Κατήγ­γει­λε την υπο­κρι­σία των κομ­μά­των που υπο­στη­ρί­ζουν το νομο­σχέ­διο επι­κα­λού­με­να τα δικαιώ­μα­τα των απρο­στά­τευ­των παι­διών, ενώ την ίδια ώρα δεν λένε λέξη για τις αιτί­ες που αυτά τα παι­διά στε­ρού­νται τις οικο­γέ­νειές τους και είναι οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί πόλε­μοι, η φτώ­χεια και η εξα­θλί­ω­ση που παρά­γει το εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα που ζού­με, όπου η δημό­σια δωρε­άν στή­ρι­ξη του παι­διού και της οικο­γέ­νειας θεω­ρεί­ται κόστος.

Η Β. Δάγκα ανα­φέρ­θη­κε και στην επί­θε­ση που εξα­πο­λύ­ουν στο ΚΚΕ άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις, επει­δή ανα­δει­κνύ­ει τις δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες όλων των κυβερ­νή­σε­ων, τονί­ζο­ντας πως «μας καλεί­ται να πάρου­με θέση  για το δήθεν δικαί­ω­μα στην τεκνο­θε­σία με αυτό το αντι­δρα­στι­κό πλαί­σιο ή ενά­ντια σε αυτό», κάτι που απο­τε­λεί ψευ­το­δί­λημ­μα, όπως επι­σή­μα­νε χαρακτηριστικά.

Ανα­φε­ρό­με­νη στις προ­τά­σεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου δεν υπάρ­χουν οι έννοιες πατρό­τη­τα — μητρό­τη­τα, αλλά γονεϊ­κό­τη­τα ουδέ­τε­ρη προς το φύλο, η Β. Δάγκα τόνι­σε ότι έτσι ανοί­γει δρό­μος να καταρ­γη­θούν δικαιώ­μα­τα προ­στα­σί­ας της μητρό­τη­τας, βαθιά αντι­δρα­στι­κές από­ψεις που ταυ­τί­ζουν την ανθρώ­πι­νη λει­τουρ­γία της ανα­πα­ρα­γω­γής, που έχει βιο­λο­γι­κό υπό­βα­θρο, με τη λει­τουρ­γία μιας μηχα­νής. Με αυτό τον τρό­πο κολ­λά­νε προ­ο­δευ­τι­κά ένση­μα στην κυβέρ­νη­ση, σημεί­ω­σε και πρό­σθε­σε «δεν μας κάνει έκπλη­ξη, εδώ βρώ­μι­σαν αξί­ες αρι­στε­ρών και προ­ο­δευ­τι­κών ανθρώ­πων με τη συμ­με­το­χή στην κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ προ­βάλ­λο­ντας ως συμ­μα­χι­κή υπο­χρέ­ω­ση τη μετα­τρο­πή της χώρας μας σε ένα απέ­ρα­ντο αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό στρα­τό­πε­δο, στη δια­στρέ­βλω­ση των Μαρξ — Ένγκελς θα κολ­λή­σουν; Σε λίγο θα προ­συ­πο­γρά­ψουν το κοι­νό ανα­κοι­νω­θέν του στρα­τη­γι­κού δια­λό­γου ΗΠΑ — Ελλά­δας όπου οι ΗΠΑ δίνουν συγ­χα­ρη­τή­ρια προς την κυβέρ­νη­ση για αυτό το νομο­σχέ­διο. Για τέτοια πρό­ο­δο μιλάμε».

Β. Δάγκα: Νομι­μο­ποιεί­ται το εμπό­ριο παι­διών και ανοί­γει ο δρό­μος για κατάρ­γη­ση της προ­στα­σί­ας της μητρότητας

Η Β. Δάγκα σημεί­ω­σε ακό­μα πως το άρθρο 6  απο­κα­λύ­πτει πού οδη­γεί η δια­γρα­φή της αντι­κει­με­νι­κής βιο­κοι­νω­νι­κής βάσης της γονι­κής σχέ­σης μητρό­τη­τας — πατρό­τη­τας. Το συγκε­κρι­μέ­νο άρθρο «περι­λαμ­βά­νει την επέ­κτα­ση της άδειας μητρό­τη­τας και απο­σπά  την άδεια για την προ­στα­σία της μητρό­τη­τας από το φύλο του γονέα που τη δικαιού­ται. Ειδι­κά στην 4η παρά­γρα­φο δια­γρά­φε­ται η διά­κρι­ση του φύλου στους δικαιού­χους της άδειας των 9 εβδο­μά­δων μετά τον τοκε­τό, που μέχρι τώρα δικαιού­νταν γυναί­κες. Με ξεκά­θα­ρο τρό­πο, απα­λεί­φο­νται οι πρό­σθε­τες κοι­νω­νι­κές ανά­γκες της γυναί­κας λόγω  της μητρό­τη­τας» σημεί­ω­σε, προ­σθέ­το­ντας πως «στο τέλος θα μας πεί­τε ότι είναι παρω­χη­μέ­νη η διά­κρι­ση του φύλου, παρω­χη­μέ­να τα ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας μητρό­τη­τας και του γυναι­κεί­ου οργα­νι­σμού, ότι είναι παρω­χη­μέ­νο το γεγο­νός ότι η γυναί­κα έχει πρό­σθε­τες κοι­νω­νι­κές ανά­γκες λόγω της θέσης της στην ανα­πα­ρα­γω­γι­κή δια­δι­κα­σία». «Πρό­κει­ται για ένα ακό­μα επει­σό­διο της απα­ξί­ω­σης της μητρό­τη­τας από το κρά­τος, στο όνο­μα της ισό­τη­τας παρό­τι πρό­κει­ται για δικαιώ­μα­τα που κατέ­κτη­σε το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, το γυναι­κείο κίνη­μα με σκλη­ρούς αγώνες».

Τέλος, ανα­φέρ­θη­κε στο άρθρο 9 που ανα­φέ­ρε­ται στην αρχή της ίσης μετα­χεί­ρι­σης στην εργα­σία, την Εκπαί­δευ­ση, την Υγεία, τη στέ­γη και αλλού και κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση να διευ­κρι­νί­σει τι εννο­εί όταν λέει «ότι αυτή εφαρ­μό­ζε­ται αρκεί να μη θίγει τα μέτρα που είναι ανα­γκαία για την τήρη­ση της δημό­σιας ασφά­λειας, τη δια­σφά­λι­ση της δημό­σιας τάξης κ.ά.».

Κατα­λή­γο­ντας επι­σή­μα­νε πως ισό­τη­τα σε μια καπι­τα­λι­στι­κή κοι­νω­νία σημαί­νει πάντα ανι­σό­τη­τα και επα­νέ­λα­βε ότι το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει.

Ν/σ για γάμο ομό­φυ­λων ζευ­γα­ριών – Β. Δάγκα: Είναι ένα νομο­σχέ­διο εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της τεκνο­θέ­τη­σης και υιοθεσίας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο