Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νόμπελ Λογοτεχνίας: Τιμήθηκε ο Νορβηγός συγγραφέας Γιον Φόσε που έδωσε φωνή στο ανείπωτο

Ο Νορ­βη­γός συγ­γρα­φέ­ας Γιον Φόσε τιμή­θη­κε με το βρα­βείο Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας 2023.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση της Ακα­δη­μί­ας, το βρα­βείο του δόθη­κε για τα «και­νο­τό­μα θεα­τρι­κά έργα και την πεζο­γρα­φία του, που δίνουν φωνή στο ανείπωτο».

Ο Γιον Γόσε, με το μινι­μα­λι­στι­κό και υπερ-νατου­ρα­λι­στι­κόι ύφος του ανα­νέ­ω­σε ριζο­σπα­στι­κά το τοπίο της Νορ­βη­γι­κής δρα­μα­τουρ­γί­ας. Έχει γρά­ψει πλή­θος μυθι­στο­ρη­μά­των, θεα­τρι­κών έργων, ποι­η­τι­κών συλ­λο­γών, δοκι­μί­ων και παι­δι­κών βιβλί­ων, μετα­ξύ των οποί­ων «Το άλλο όνο­μα» κ.α.

Γεν­νη­μέ­νος στο Χάου­γκε­ζουντ το 1959, θεω­ρεί­ται ως ο πιο σημα­ντι­κός Νορ­βη­γός συγ­γρα­φέ­ας μετά τον Ίψεν.

Τα έργα του έχουν μετα­φρα­στεί σε σαρά­ντα γλώσ­σες· τα θεα­τρι­κά του ανε­βαί­νουν από σπου­δαί­ους σκη­νο­θέ­τες (Τ. Οστερ­μά­γερ, Κλοντ Ρεζί, Πατρίς Σερό). Έχει τιμη­θεί με σημα­ντι­κά βρα­βεία και με το βρα­βείο Ίψεν.

Σπού­δα­σε συγκρι­τι­κή λογο­τε­χνία και δίδα­ξε στην Ακα­δη­μία Δημιουρ­γι­κής Γρα­φής στο Hordaland. Το 1983 εξέ­δω­σε το πρώ­το του μυθι­στό­ρη­μα «Κόκ­κι­νο, μαύ­ρο» το οποίο ακο­λού­θη­σαν πλη­θώ­ρα άλλων μυθι­στο­ρη­μά­των, ποι­η­τι­κών συλ­λο­γών, δοκι­μί­ων και παι­δι­κών βιβλί­ων. Το 1994 έγρα­ψε το πρώ­το του θεα­τρι­κό έργο «Και δε θα χωρί­σου­με ποτέ», που ανέ­βη­κε στην Εθνι­κή Σκη­νή του Bergen. Ακο­λού­θη­σαν τα: «Κάποιος θα έρθει», «Το παι­δί», «Το όνο­μα», για το οποίο τιμή­θη­κε με το Βρα­βείο ‘Ιψεν, “Η νύχτα τρα­γου­δά τα τρα­γού­δια της”, «Όνει­ρο φθι­νο­πώ­ρου», «Μια μέρα καλο­και­ριού», «Παραλ­λα­γές θανά­του», «Χει­μώ­νας», «Τόσο όμορ­φα», «Κορί­τσι στον κανα­πέ» και πολ­λά άλλα.

Τον Αύγου­στο του 2000 του απο­νε­μή­θη­κε το Θεα­τρι­κό Βρα­βείο του Βορ­ρά και τον Δεκέμ­βριο του 2003 χρί­στη­κε Ιππό­της της Γαλ­λι­κής Λεγε­ώ­νας της Τιμής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο