Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξαναχτυπά ο Κροάτης Πρόεδρος: Κατηγορεί την Ελλάδα για εκδικητική συμπεριφορά και έλλειψη σεβασμού δικαιωμάτων

Ξανα­χτυ­πά ο πρό­ε­δρος της Κρο­α­τί­ας, Ζόραν Μιλά­νο­βιτς, σχε­τι­κά με τους 101 Κρο­ά­τες ναζί που κρί­θη­καν προ­φυ­λα­κι­στέ­οι για την δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στη Νέα Φιλα­δέλ­φεια από την οποία επήλ­θε ο θάνα­τος του Μιχά­λη Κατσού­ρη. Κατά τη διάρ­κεια επί­σκε­ψής του στην πόλη Jelsa, μετά την από­φα­ση των ελλη­νι­κών αρχών να μετα­φερ­θούν οι Κρο­ά­τες κρα­τού­με­νοι σε διά­φο­ρες φυλα­κές ανά την Ελλά­δα, είπε πως η αντι­με­τώ­πι­ση απέ­να­ντί τους δεν έχει καμία σχέ­ση με το νόμο, τη δημο­κρα­τία και το σεβα­σμό των ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων.

Ο Κρο­ά­της πρό­ε­δρος υπο­στή­ρι­ξε πώς οι ελλη­νι­κές αρχές συμπε­ρι­φέ­ρο­νται στους οπα­δούς της Ντι­νά­μο Ζάγκρεμπ σαν να είναι αιχ­μά­λω­τοι πολέ­μου και ότι αυτή η στά­ση δεν έχει δεν έχει καμία σχέ­ση με τον νόμο, τη δημο­κρα­τία και τον σεβα­σμό στα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα. «Δεν τηρεί­ται ο νόμος. Συμπε­ρι­φέ­ρο­νται σε αυτούς τους ανθρώ­πους σαν αιχ­μα­λώ­τους πολέ­μου. Αν ήμουν ο πρω­θυ­πουρ­γός, θα σκε­φτό­μουν τι θα μπο­ρού­σα να κάνω. Δεν είναι απλό. Μοιά­ζει με τον νόμο του πολέ­μου. Τους συμπε­ρι­φέ­ρο­νται σαν αιχ­μά­λω­τη μονά­δα», τόνι­σε ο Μιλάνοβιτς.

«Μπο­ρώ να ανα­φέ­ρω τους λόγους, για­τί έγι­νε και για­τί συγκε­κρι­μέ­να στην Ελλά­δα και τι θα μπο­ρού­σε να πάρει η Ελλά­δα από την UEFA και για­τί είναι σημα­ντι­κό γι’ αυτούς να μετα­φέ­ρουν την ευθύ­νη στους 100 Κρο­ά­τες. Πόσοι Έλλη­νες έχουν συλ­λη­φθεί;», συνέ­χι­σε ο Μιλάνοβιτς.

«Έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παρά­σι­τα από ένα γκρουπ ανθρώ­πων, και τους προ­φυ­λα­κί­ζεις όλους, τους σκορ­πάς σε όλη την Ελλά­δα, ώστε να χτυ­πη­θούν και να βια­στούν. Τέλεια, αυτή είναι η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση», πρό­σθε­σε ο Κρο­ά­της πρόεδρος.

«Δεν μπο­ρείς να κρα­τάς φυλα­κι­σμέ­νους 100 ανθρώ­πους για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνα­τό­τη­τα να βρεις τι έγι­νε και εξάλ­λου είναι άνθρω­ποι και οι πολί­τες μας έχουν ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα Όμως οι Κρο­ά­τες οπα­δοί αντι­με­τω­πί­ζο­νται σαν παρά­σι­τα στην Ελλά­δα. Δεν έχει να κάνει με τη δημο­κρα­τία και τον σεβα­σμό στα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα. Αν αυτή είναι η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση σήμε­ρα, καλύ­τε­ρα να μην την έχου­με», συμπλήρωσε.

Πρό­κει­ται για τη δεύ­τε­ρη παρέμ­βα­ση του Ζόραν Μιλά­νο­βιτς μετά τα γεγο­νό­τα στη Νέα Φιλα­δέλ­φεια. Η πρώ­τη είχε προ­κα­λέ­σει θύελ­λα αντι­δρά­σε­ων με την Ένω­ση Δικα­στών και Εισαγ­γε­λέ­ων να στη­λι­τεύ­ει την πολι­τι­κή παρέμ­βα­ση ξένου ηγέ­τη στην απο­νο­μή δικαιο­σύ­νης στη χώρα μας και το Μαξί­μου μέσω διαρ­ρο­ής να φανε­ρώ­νει την ενό­χλη­σή του.

Συγκέντρωση γονέων κρατουμένων στο Ζάγκρεμπ

Οικο­γέ­νειες των συλ­λη­φθέ­ντων Κρο­α­τών, συγκε­ντρώ­θη­καν έξω από το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών στο Ζάγκρεμπ. Οι γονείς περί­που 30 κρα­του­μέ­νων, κρα­τού­σαν πλα­κάτ που έγρα­φαν «η δικαιο­σύ­νη θα νική­σει» και «φέρ­τε πίσω τα παι­διά μας».

Παράλ­λη­λα, οι φασί­στες της Bad Blue Boys σε ανα­κοί­νω­σή τους, ενό­ψει του αυρια­νού αγώ­να, δηλώ­νουν θυμω­μέ­νοι και απο­γοη­τευ­μέ­νοι και πως θα συνε­χί­σουν τον έρανο.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο