Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκίνησε η 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Νεστόριο Καστοριάς

Ξεκί­νη­σε την Πέμ­πτη 13 Ιου­λί­ου, το πρό­γραμ­μα της 32ης Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής Κατα­σκή­νω­ση της ΚΝΕ με σύν­θη­μα: «Με τον λαό μπρο­στά και το ΚΚΕ ψηλά γρά­φε­ται η Ιστο­ρία! Τιμά­με την Ιστο­ρία μας, υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε τον φυσι­κό πλού­το της χώρας».

Οι κατα­σκη­νω­τές άρχι­σαν να κατα­φθά­νουν από την Τετάρ­τη στο Νεστό­ριο Καστο­ριάς, στον όμορ­φο και γνώ­ρι­μο χώρο δίπλα στον Αλιάκ­μο­να, όπου τους υπο­δέ­χθη­καν με ενθου­σια­σμό τα μέλη της ΚΝΕ από τις τοπι­κές Οργα­νώ­σεις. Για άλλη μια χρο­νιά η κατα­σκή­νω­ση της ΚΝΕ θα είναι ένα αγω­νι­στι­κό νεα­νι­κό συνα­πά­ντη­μα, που φέτος θα γίνει σε έναν χώρο ιδιαί­τε­ρης φυσι­κής ομορ­φιάς, που όμως σχε­διά­ζε­ται να κατα­στρα­φεί με τα σχέ­δια που υπάρ­χουν για κατα­σκευή υδροη­λε­κτρι­κών σταθ­μών κατά μήκος του ποτα­μού Αλιάκμονα.

Εκτός όμως από τον φυσι­κό πλού­το που υπάρ­χει στην περιο­χή, είναι ακό­μα εμφα­νή τα σημά­δια από την τρί­χρο­νη επο­ποι­ία του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας με πρω­το­πο­ρία του το ΚΚΕ. Μέσα από τις δρα­στη­ριό­τη­τες της κατα­σκή­νω­σης οι νέοι θα γνω­ρί­σουν ηρω­ι­κές πτυ­χές αυτής της ιστο­ρι­κής περιό­δου, ορι­σμέ­νες από τις κορυ­φαί­ες και πιο συγκλο­νι­στι­κές σελί­δες του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλάδας.

Η φετι­νή κατα­σκή­νω­ση της ΚΝΕ συν­δυά­ζε­ται με τη δια­μόρ­φω­ση και ανά­δει­ξη του Νοσο­κο­μεί­ου του ΔΣΕ στον Γράμ­μο, στα νοτιο­α­να­το­λι­κά του υψώ­μα­τος της Σκά­λας, όπου το Σάβ­βα­το 15 Ιού­λη, θα γίνει η μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση και τα εγκαί­νια της έκθε­σης για το νοσο­κο­μείο και το υγειο­νο­μι­κό του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Γλέντι με αντάρτικα τραγούδια και χορό

Με λαϊ­κούς, παρα­δο­σια­κούς και αντάρ­τι­κους σκο­πούς ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι εκδη­λώ­σεις της πρώ­της μέρας της 32ης Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής Κατα­σκή­νω­σης της ΚΝΕ στο Νεστόριο.

Το μου­σι­κό συγκρό­τη­μα της ΟΠ Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας της ΚΝΕ ταξί­δε­ψε τους κατα­σκη­νω­τές με μελω­δί­ες γνω­στών συν­θε­τών που δεν είναι πια μαζί μας, κάνο­ντας έτσι ένα μικρό αφιέ­ρω­μα σε αγα­πη­μέ­να τρα­γού­δια, όπως τα «Μαλα­μα­τέ­νια Λόγια» του Γιάν­νη Μαρκοπούλου.

Ακο­λού­θη­σε ένα πέρα­σμα σε πολυ­τρα­γου­δι­σμέ­νους, αλλά πάντα επί­και­ρους στί­χους της δου­λειάς και του αγώνα.

«Παρα­πο­νε­μέ­να λόγια», «Μην κλαις», αλλά και το «Μινό­ρε της Αυγής» μαζί με το «Χαρά­μα­τα, η ώρα τρεις» και πολ­λά ακό­μα δημιούρ­γη­σαν μια όμορ­φη βραδιά.

Από το πρό­γραμ­μα δεν μπο­ρού­σαν να λεί­πουν και τα αντάρ­τι­κα τρα­γού­δια, πολ­λά από αυτά συν­δε­δε­μέ­να με τη δρά­ση του ΔΣΕ στην περιοχή.

Η έκπλη­ξη της βρα­διάς ήταν το κλέ­φτι­κο τρα­γού­δι — άγνω­στο στο ευρύ κοι­νό «Από­ψε θα πλα­γιά­σου­με». Ένα τρα­γού­δι το οποίο συν­δέ­ε­ται με τη συγκλο­νι­στι­κή αφή­γη­ση της αντάρ­τισ­σας Κατί­νας Τέντα — Λατί­φη: Μια συμ­μα­χή­τριά της από τη Ρού­με­λη, βαριά χτυ­πη­μέ­νη και ετοι­μο­θά­να­τη, το τρα­γου­δού­σε, καθώς την πήγαι­ναν στο νοσο­κο­μείο, για να δώσει κου­ρά­γιο στους υπόλοιπους.

Η βρα­διά έκλει­σε με κυκλω­τι­κούς χορούς, στους ήχους των αντάρ­τι­κων τρα­γου­διών και η ατμό­σφαι­ρα δονή­θη­κε από συν­θή­μα­τα για το ΚΚΕ και την Ιστο­ρία του.

Ρίγη συγκίνησης από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»

Ρίγη συγκί­νη­σης προ­κά­λε­σε στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ το ντο­κι­μα­ντέρ «Τι κι αν έπε­σε ο Γράμ­μος, εμείς θα νική­σου­με», που επι­με­λή­θη­κε η ΚΕ του ΚΚΕ και προ­βλή­θη­κε στον χώρο της φετι­νής κατασκήνωσης.

Κάθε μαρ­τυ­ρία και μια διδα­χή. Οι φωνές των μαχη­τών που αντή­χη­σαν ξανά στο χώρο που αυτοί πολέ­μη­σαν, αναμ­φι­σβή­τη­τα ξεχω­ρι­στή στιγ­μή της 32ης Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής Κατα­σκή­νω­σης. Κάθε πλά­νο και μια νέα γνώ­ση, ειδι­κά για τις νεό­τε­ρες ηλι­κί­ες που πρώ­τη φορά έρχο­νται σε επα­φή με την συγκλο­νι­στι­κή ιστο­ρία του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλάδας.

Στο τέλος, ένα ζεστό παρα­τε­τα­μέ­νο χει­ρο­κρό­τη­μα και πλή­θος σχο­λί­ων για τον ηρω­ι­σμό και τη θυσία αυτών των ανθρώπων.

Πηγή έμπνευ­σης και ενθου­σια­σμού, απο­τέ­λε­σε την αφε­τη­ρία για τις εκδη­λώ­σεις των επό­με­νων ημε­ρών που θα έχουν στο επί­κε­ντρο τους την ιστο­ρία του ΔΣΕ.

Τον χώρο της κατασκήνωσης επισκέφθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Με συν­θή­μα­τα όπως “ένας αιώ­νας αγώ­νας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρω­το­πο­ρία”, “ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ”,  οι κατα­σκη­νω­τές υπο­δέ­χτη­καν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, στον χώρο της 32ης Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής Κατα­σκή­νω­σης της ΚΝΕ στο Νεστό­ριο. Στην είσο­δο της κατα­σκή­νω­σης, τον υπο­δέ­χθη­κε ο Γραμ­μα­τέ­ας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδω­ρής Κωτσα­ντής.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο