Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Οι θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αρκτική και …η μάχη κατά της τρομοκρατίας

Μία ακό­μη είδη­ση στους συνή­θεις δρα­μα­τι­κούς τόνους, χωρίς περιε­χό­με­νο με τη «σφρα­γί­δα εμπι­στο­σύ­νης» ‑λέμε τώρα του ΟΗΕ:

«Στο έλεος της κλιματικής αλλαγής και η Αρκτική με θερμοκρασίες ρεκόρ»
«Η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου πλήττει τον πλανήτη»

Τα διε­θνή αστι­κά κανά­λια ΜΜΕ και μεγά­λα ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά –φυσι­κά και τα Μ.Κ.Δ. το ανέ­βα­σαν όλοι copy-paste: από το Aljazeera και το npr.org μέχρι το cbc, το dailynews, η globalherald και η Deutsche Welle … ίδια κι απαράλλαχτα

Aljazeera

Η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή και το φαι­νό­με­νο του θερ­μο­κη­πί­ου πλήτ­τει και τη Σιβη­ρία όπως προ­κύ­πτει από ανα­κοί­νω­ση του Παγκό­σμιου Μετε­ω­ρο­λο­γι­κού Οργα­νι­σμού ο οποί­ος ανέ­φε­ρε ότι κατά την διάρ­κεια παρα­τε­τα­μέ­νου καύ­σω­να πέρυ­σι στην περιο­χή κατα­γρά­φη­κε θερ­μο­κρα­σία ρεκόρ 38 βαθ­μών Κελσίου.

«Αυτό το νέο ρεκόρ στην Αρκτι­κή είναι μια από τις παρα­τη­ρή­σεις που ανα­φέ­ρο­νται στα αρχεία για τις ακραί­ες μετε­ω­ρο­λο­γι­κές και κλι­μα­τι­κές συν­θή­κες του Παγκό­σμιου Μετε­ω­ρο­λο­γι­κού Οργα­νι­σμού, μια υπη­ρε­σία του ΟΗΕ, η οποία κρού­ει τον κώδω­να του κιν­δύ­νου για τις αλλα­γές που υφί­στα­ται το κλί­μα μας», υπο­γράμ­μι­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της υπη­ρε­σί­ας αυτής των Ηνω­μέ­νων Εθνών Πετέ­ρι Ταά­λας, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι την ίδια χρο­νιά η Ανταρ­κτι­κή κατέ­γρα­ψε επί­σης ρεκόρ 18,3 βαθ­μών Κελσίου.

Η πόλη Βερ­χο­γιάνσκ της Σιβη­ρί­ας, όπου το θερ­μό­με­τρο έδει­ξε τη θερ­μο­κρα­σία αυτή ρεκόρ των 38 βαθ­μών Κελ­σί­ου στις 20 Ιου­νί­ου του 2020, βρί­σκε­ται 115 χιλιό­με­τρα βόρεια του Αρκτι­κού Κύκλου, μια περιο­χή στην οποία η θερ­μο­κρα­σία ανε­βαί­νει περισ­σό­τε­ρο από το διπλά­σιο του παγκό­σμιου μέσου όρου. Οι θερ­μο­κρα­σί­ες εκεί κατα­γρά­φο­νται από το 1885.

Αυτή η περιο­χή της ανα­το­λι­κής Σιβη­ρί­ας έχει πολύ ξηρό ηπει­ρω­τι­κό κλί­μα, το οποίο έχει ως απο­τέ­λε­σμα πολύ ψυχρούς χει­μώ­νες και πολύ ζεστά καλοκαίρια.

«Η έρευ­να αυτή υπο­γραμ­μί­ζει την άνο­δο των θερ­μο­κρα­σιών σε μια περιο­χή που είναι σημα­ντι­κή για τον υπό­λοι­πο κόσμο όσον αφο­ρά το κλί­μα» και επο­μέ­νως είναι σημα­ντι­κό να την παρα­τη­ρού­με διαρ­κώς, υπο­γράμ­μι­σε παράλ­λη­λα ο Ράνταλ Κέρ­βε­νι, ο ειση­γη­τής του Παγκό­σμιου Μετε­ω­ρο­λο­γι­κού Οργα­νι­σμού για τις ακραί­ες κλι­μα­τι­κές και μετε­ω­ρο­λο­γι­κές συνθήκες.

«Είναι πιθα­νό, όντως, ότι θα προ­κύ­ψουν πιο ακραί­ες συν­θή­κες στην Αρκτι­κή στο μέλ­λον», επι­ση­μαί­νει σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε ο Παγκό­σμιος Μετε­ω­ρο­λο­γι­κός Οργανισμός.

Οι ερευ­νη­τές του οργα­νι­σμού αυτού προ­σπα­θούν να “επα­λη­θεύ­σουν θερ­μο­κρα­σία 54,4 βαθ­μών Κελ­σί­ου που κατα­γρά­φη­κε το 2020 και 2021 στο πιο ζεστό μέρος της Γης, την Κοι­λά­δα του Θανά­του στην Καλι­φόρ­νια, και επί­σης να επι­βε­βαιώ­σουν ένα νέο ευρω­παϊ­κό ρεκόρ ζέστης 48,8 βαθ­μών Κελ­σί­ου το οποίο κατα­γρά­φη­κε στην Σικε­λία φέτος το καλο­καί­ρι”, συνέ­χι­σε ο Ταάλας.

Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη το γεγο­νός ότι η Αρκτι­κή είναι μια από τις περιο­χές στις οποί­ες η θερ­μο­κρα­σία αυξά­νε­ται με τη μεγα­λύ­τε­ρη ταχύ­τη­τα, ο Παγκό­σμιος Μετε­ω­ρο­λο­γι­κός Οργα­νι­σμός δημιούρ­γη­σε μια νέα κατη­γο­ρία, αυτήν της πιο υψη­λής θερ­μο­κρα­σί­ας για όλα τα μέρη που βρί­σκο­νται στον ή βόρεια του Αρκτι­κού Κύκλου.

Η ομά­δα των εμπει­ρο­γνω­μό­νων που έχει επι­φορ­τι­στεί με την επι­βε­βαί­ω­ση των ρεκόρ αυτών θερ­μο­κρα­σί­ας εξε­τά­ζει την εγκυ­ρό­τη­τα των οργά­νων που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν στη μέτρη­ση, όπως και την συνο­χή με τις και­ρι­κές συν­θή­κες τη στιγ­μή της μέτρησης.

Μάλι­στα …

Κλιματική αλλαγή και… τρομοκρατία!

Στις 13 Δεκέμ­βρη, στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, κατέ­βη­κε ένα σχέ­διο από­φα­σης που συνέ­δεε την κλι­μα­τι­κή υπερ­θέρ­μαν­ση με την ασφά­λεια και την τρο­μο­κρα­τία στον κόσμο ‑όχι «περι­βαλ­λο­ντι­κά» αλλά «ως στρα­τη­γι­κή πρό­λη­ψης συγκρού­σε­ων»! να εντά­ξει δηλ «τις απει­λές ασφά­λειας που συν­δέ­ο­νται με το κλί­μα ως κεντρι­κό στοι­χείο στις παγκό­σμιες στρα­τη­γι­κές πρό­λη­ψης των συγκρού­σε­ων», στα πλαί­σια μάλι­στα «διεύ­ρυν­σης των αρμο­διο­τή­των του ΣΑ»

Η Κίνα απεί­χε, η Ινδία, μη μόνι­μο μέλος, ψήφι­ζε κατά, το σχέ­διο –φυσι­κά, είχε την υπο­στή­ρι­ξη της πλειο­ψη­φί­ας (113 μελών | 193) των Ηνω­μέ­νων Εθνών, η Μόσχα χρη­σι­μο­ποιού­σε το βέτο της και … «όλα καλά». Οι υπέρ­μα­χοι του κει­μέ­νου, «ανα­γνω­ρί­ζο­ντας» τις επι­φυ­λά­ξεις της Μόσχας το γύρι­σαν μετά στο «τσά­μι­κο» υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τον «συμ­βο­λι­κό», κυρί­ως, χαρα­κτή­ρα του.

Ωστό­σο, ο Ρώσος πρέ­σβης Βασί­λι Νεμπέν­τζια, χωρίς να αρνεί­ται την κλι­μα­τι­κή πλευ­ρά, χαρα­κτή­ρι­σε απα­ρά­δε­κτο το σχέ­διο, τονί­ζο­ντας ότι «η άμε­ση σύν­δε­ση μετα­ξύ τρο­μο­κρα­τί­ας και κλι­μα­τι­κής αλλα­γής δεν είναι διό­λου αυτο­νό­η­τη», υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι έτσι θα «δημιουρ­γη­θεί σύγ­χυ­ση και επι­κα­λύ­ψεις» με άλλα φόρουμ που ασχο­λού­νται με την κλι­μα­τι­κή υπερ­θέρ­μαν­ση. «Πρέ­πει να εξε­τά­σου­με κάθε χώρα και κάθε περι­φέ­ρεια ξεχω­ρι­στά. Οι γενι­κές και αυτό­μα­τες ενέρ­γειες για την αντι­με­τώ­πι­ση των αιτιών της σύγκρου­σης εκτρέ­πουν το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας από τη διευ­θέ­τη­ση των προ­βλη­μά­των αυτών» εξή­γη­σε, ενώ η Τζε­ραλ­ντίν Μπάιρν Νέι­ζον, πρέ­σβει­ρα της Ιρλαν­δί­ας, που συνέ­γρα­ψε το σχέ­διο από­φα­σης, μίλη­σε για δια­δι­κα­σί­ες «κατε­πεί­γο­ντος» λέγο­ντας «ο χρό­νος δεν είναι με το μέρος μας»…

Και τώρα τι;
Μπορεί αυτός που προκαλεί το πρόβλημα να το λύσει;

Καταρ­χήν υπάρ­χει αμφι­σβή­τη­ση από την επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα, για πολ­λά από τα “στα­τι­στι­κά”, αλλά το κυριό­τε­ρο, αφο­ρά την παρελ­κυ­στι­κή παρα­πλα­νη­τι­κή πολι­τι­κή των παγκό­σμιων μεγα­θή­ριων -επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και της πολι­τι­κής καπι­τα­λι­στι­κής δια­χεί­ρι­σης σε κρά­τη, ηπεί­ρους και λόμπυ (με τον ΟΗΕ να είναι ένα ακό­μη χρή­σι­μο εργα­λείο τους)

Δεί­τε & Αντι­πα­ρά­θε­ση με φόντο τη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της Αρκτικής 

“Στατιστικά”

Το Φλε­βά­ρη του 2020 (France-Presse) θερ­μο­κρα­σία ρεκόρ ~21οC, ξεπερ­νώ­ντας το προη­γού­με­νο ρεκόρ των 20 βαθ­μών, ανα­κοί­νω­σε ο Βρα­ζι­λιά­νος ερευ­νη­τής Κάρ­λος Σέφερ (Carlos Schaefer AFP) ‑9 Φεβ στο νησί Σέι­μουρ, γνω­στό και με το όνο­μα Μαρα­μπίο. Ωστό­σο πρό­σθε­σε ότι τα δεδο­μέ­να αυτά «δεν απο­δει­κνύ­ουν κάτι σε ό,τι αφο­ρά την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή». «Απλώς είναι μια ένδει­ξη ότι κάτι δια­φο­ρε­τι­κό συμ­βαί­νει στην περιο­χή».
Το νησί Σέι­μουρ, όπου βρί­σκε­ται μια επι­στη­μο­νι­κή βάση της Αργε­ντι­νής, είναι ένα από τα νησιά που βρί­σκε­ται στα ανοι­κτά της χερ­σο­νή­σου της Ανταρκτικής.

ℹ️  Στις 6 Φεβρουα­ρί­ου κατα­γρά­φη­κε θερ­μο­κρα­σία 18,3οC στην επι­στη­μο­νι­κή βάση Εσπε­ράν­σα (προη­γού­με­νο ρεκόρ των 17,5οC στις 24 Μαρ­τί­ου 2015).

ℹ️  Ο Ιανουά­ριος του 2020 ήταν πιο ζεστός Ιανουά­ριος που έχει κατα­γρα­φεί στον πλα­νή­τη, με θερ­μο­κρα­σία λίγο υψη­λό­τε­ρη από αυτή του Ιανουα­ρί­ου του 2016, σύμ­φω­να με την ευρω­παϊ­κή υπη­ρε­σία Κοπέρ­νι­κος και την αμε­ρι­κα­νι­κή υπη­ρε­σία NOAA αλλά και πάλι δεν έχει να κάνει με κλι­μα­τι­κή αλλαγή.

H ΝΟΑΑ έδω­σε μάλι­στα στη δημο­σιό­τη­τα τις εκτι­μή­σεις της ότι η μέση θερ­μο­κρα­σία στην επι­φά­νεια της Γης ήταν αυξη­μέ­νη κατά 1,14οC σε σχέ­ση με τη μέση θερ­μο­κρα­σία του 20ού αιώ­να σημειώ­νο­ντας απλώς πως είναι η πιο αυξη­μέ­νη από το 1880 οπό­τε δια­τη­ρού­νται αρχεία.

ℹ️  Επί­σης ο Ιού­νιος του 2020 ήταν ο πιο ζεστός που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ στον κόσμο, μαζί με τον Ιού­νιο του 2019, ανα­κοί­νω­σε σύμ­φω­να με την Copernicus για την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «επι­μέ­νουν ανη­συ­χη­τι­κές ανω­μα­λί­ες μαζί με τις πυρ­κα­γιές στη Σιβηρία».

Ωστό­σο η προ­σο­χή της ευρω­παϊ­κής υπη­ρε­σί­ας επι­κε­ντρώ­νε­ται στην «ασυ­νή­θι­στη ζέστη» που επι­κρα­τεί στη Σιβη­ρία. Η μέση θερ­μο­κρα­σία έφθα­σε εκεί μέχρι και 10 βαθ­μούς Κελ­σί­ου πάνω από τα συνη­θι­σμέ­να επί­πε­δα του Ιουνίου.

ℹ️  Στις 20 Ιου­νί­ου, σημειώ­θη­κε μάλι­στα στην ανα­το­λι­κή Σιβη­ρία για μια ώρα θερ­μο­κρα­σία 37 βαθ­μών Κελ­σί­ου, ένα ρεκόρ στο εσω­τε­ρι­κό του αρκτι­κού κύκλου, σύμ­φω­να με την Copernicus

Την ίδια ημέ­ρα, στην ίδια περιο­χή, ο σταθ­μός της ρωσι­κής πόλης Βερ­χο­γιάνσκ είχε κατα­γρά­ψει θερ­μο­κρα­σία 38 βαθ­μών Κελ­σί­ου, ένα πιθα­νό ρεκόρ ζέστης για την Αρκτι­κή το οποίο βρί­σκε­ται αυτή τη στιγ­μή σε δια­δι­κα­σία επα­λή­θευ­σης από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Μετεωρολογίας.

Η Copernicus υπο­γραμ­μί­ζει πως αυτές οι «ασυ­νή­θι­στες» θερ­μο­κρα­σί­ες συν­δέ­ο­νται με διά­φο­ρους παρά­γο­ντες που αλλη­λε­πι­δρούν, κυρί­ως τους ανέ­μους και την ιδιαί­τε­ρα ασθε­νή χιονοκάλυψη.

Πέραν του Ιου­νί­ου, η υπη­ρε­σία επι­ση­μαί­νει μια περί­ο­δο δια­δο­χι­κών μηνών, από τον Δεκέμ­βριο, με ιδιαί­τε­ρα αυξη­μέ­νες θερ­μο­κρα­σί­ες σε ορι­σμέ­νες περιο­χές της Σιβηρίας.

«Το ανη­συ­χη­τι­κό είναι πως η Αρκτι­κή ζεσταί­νε­ται πιο γρή­γο­ρα απ’ ό,τι ο υπό­λοι­πος κόσμος», σχο­λί­α­σε ο Κάρ­λο Μπουο­ντέ­μπο, διευ­θυ­ντής αυτής της ευρω­παϊ­κής υπηρεσίας.

«Το γεγο­νός ότι η δυτι­κή Σιβη­ρία είχε υψη­λό­τε­ρες από τις φυσιο­λο­γι­κές θερ­μο­κρα­σί­ες για τόσο μεγά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα τον χει­μώ­να και την άνοι­ξη είναι ασυ­νή­θι­στο και οι εξαι­ρε­τι­κά αυξη­μέ­νες θερ­μο­κρα­σί­ες στην αρκτι­κή Σιβη­ρία τον Ιού­νιο είναι εξί­σου ανη­συ­χη­τι­κές», πρόσθεσε.
Η Copernicus δια­πί­στω­σε επί­σης αύξη­ση του αριθ­μού των πυρ­κα­γιών και της σφο­δρό­τη­τάς τους στο βορειο­α­να­το­λι­κό άκρο της Σιβη­ρί­ας και σε μικρό­τε­ρο βαθ­μό στην Αλά­σκα και στο Γιού­κον του Καναδά.

ℹ️  «Το αξιο­ση­μεί­ω­το μ’ αυτές τις πυρ­κα­γιές στη Σιβη­ρία είναι η ομοιό­τη­τά τους με την ίδια περί­ο­δο της περυ­σι­νής χρο­νιάς, όσον αφο­ρά την περιο­χή που επλή­γη και την έκτα­σή τους», επι­σή­μα­νε ο ειδι­κός Μαρκ Πάρινγκτον.

Σύμ­φω­να με την Copernicus, αυτές οι πυρ­κα­γιές έχουν ήδη προ­κα­λέ­σει την εκπο­μπή 59 μεγα­τό­νων CO2 στην ατμό­σφαι­ρα, ένα­ντι 53 μεγα­τό­νων τον Ιού­νιο του 2019. Το έτος 2019 ήταν ήδη «πολύ ασυ­νή­ι­θι­στο», υπο­γράμ­μι­σε ο Μαρκ Πάρινγ­κτον, εκφρά­ζο­ντας φόβους για «έντο­νη» δρα­στη­ριό­τη­τα τις ερχό­με­νες εβδο­μά­δες εξαι­τί­ας των θερ­μο­κρα­σιών και της χαμη­λό­τε­ρης του συνή­θους υγρα­σί­ας του εδάφους.

Εξαι­τί­ας της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής, η θερ­μο­κρα­σία του πλα­νή­τη έχει αυξη­θεί πάνω από 1 βαθ­μό Κελ­σί­ου σε σχέ­ση με την προ­βιο­μη­χα­νι­κή επο­χή, με απο­τέ­λε­σμα να πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται τα ακραία μετε­ω­ρο­λο­γι­κά φαι­νό­με­να, όπως οι καύ­σω­νες, οι ξηρα­σί­ες ή οι πλημμύρες.

ℹ️  Το 2019 ήταν η δεύ­τε­ρη πιο ζεστή χρο­νιά στον κόσμο μετά το 2016 και οι ειδι­κοί ανα­μέ­νουν ότι η παγκό­σμια μέση θερ­μο­κρα­σία θα κάνει νέο ρεκόρ την επό­με­νη πεντα­ε­τή περί­ο­δο (2020–2025) –μέχρι σήμε­ρα δεν είδα­με πάντως κάτι «εξω­πραγ­μα­τι­κό».

Και πολλά τέτοια προηγούμενα ‑πρώην κι επόμενα, ανώνυμα κι επώνυμα και γενικώς!

Η λύση βρί­σκε­ται στην ακρι­βώς αντί­θε­τη κατεύ­θυν­ση, στον συλ­λο­γι­κό, οργα­νω­μέ­νο αγώ­να, με κατεύ­θυν­ση τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, το μεγά­λο κεφά­λαιο και το σύστη­μά του, με στρα­τη­γι­κές και πρα­κτι­κή δρά­ση σε μια νέα συνο­λι­κά κοι­νω­νι­κή οργά­νω­ση, η οποία έχει διδα­χθεί από το παρελ­θόν και τα λάθη της, το σοσια­λι­σμό, με τον επι­στη­μο­νι­κό κεντρι­κό σχε­δια­σμό της κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­νης παρα­γω­γής και υπη­ρε­σιών, με τα κλει­διά της οικο­νο­μί­ας στα χέρια αυτών που παρά­γουν τον πλούτο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο