Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσίας ΗΠΑ-Ρωσίας συναντώνται στην Τουρκία

Ο διευ­θυ­ντής της CIA Ουί­λιαμ Μπερνς βρί­σκε­ται στην Άγκυ­ρα για να έχει συνο­μι­λί­ες με τον επι­κε­φα­λής της υπη­ρε­σί­ας εξω­τε­ρι­κής κατα­σκο­πεί­ας της Ρωσί­ας και για να μετα­φέ­ρει ένα μήνυ­μα σχε­τι­κά με τις συνέ­πειες μιας χρή­σης πυρη­νι­κών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρα­νία, δήλω­σε ένας αξιω­μα­τού­χος του Λευ­κού Οίκου.

Η επα­φή των αρχη­γών των υπη­ρε­σιών κατα­σκο­πεί­ας των δύο χωρών στην Τουρ­κία ανα­φέρ­θη­κε για πρώ­τη φορά από τη ρωσι­κή εφη­με­ρί­δα Kommersant. Αυτή επι­κα­λέ­στη­κε μη κατο­νο­μα­ζό­με­νη πηγή που είπε ότι ο Σερ­γκέι Ναρί­σκιν, επι­κε­φα­λής της Υπη­ρε­σί­ας Εξω­τε­ρι­κής Κατα­σκο­πεί­ας (SVR) της Ρωσί­ας θα παρα­στεί στις συνομιλίες.

Ο Αμε­ρι­κα­νός αξιω­μα­τού­χος είπε ότι ο Μπερνς, πρώ­ην πρε­σβευ­τής των ΗΠΑ στη Ρωσία, δεν θα διε­ξα­γά­γει κανε­νός είδους δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τον Ναρίσκιν.

Η Ουκρα­νία ενη­με­ρώ­θη­κε εκ των προ­τέ­ρων για το ταξί­δι του Μπερνς στην Τουρ­κία, συμπλή­ρω­σε ο αξιω­μα­τού­χος. Ο Μπερνς δεν θα συζη­τή­σει κανε­νός είδους διευ­θέ­τη­ση του πολέ­μου στην Ουκρα­νία, αλλά θα μετα­φέ­ρει ένα μήνυ­μα για τις συνέ­πειες της χρή­σης πυρη­νι­κών όπλων από τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Ο Μπερνς συνα­ντή­θη­κε με τον Ρώσο ηγέ­τη Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν στα τέλη του 2021 κατό­πιν εντο­λής του προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν σε μια προ­σπά­θεια να μετα­φέ­ρει τις ανη­συ­χί­ες της Ουά­σιγ­κτον σχε­τι­κά με τη συσ­σώ­ρευ­ση ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των γύρω από την Ουκρανία.

Το Κρεμ­λί­νο, σε ερώ­τη­ση για το δημο­σί­ευ­μα της Kommersant, ανέ­φε­ρε ότι δεν ήταν σε θέση ούτε να το επι­βε­βαιώ­σει ούτε να το δια­ψεύ­σει. Το SVR δεν απά­ντη­σε σε αίτη­μα για σχόλιο.

Πέρα από τον πόλε­μο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν μια σει­ρά από εκκρε­μή ζητή­μα­τα να συζη­τή­σουν, από την επέ­κτα­ση μιας συν­θή­κης για τη μεί­ω­ση των πυρη­νι­κών όπλων και μια συμ­φω­νία σιτη­ρών στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα έως μια πιθα­νή ανταλ­λα­γή Αμε­ρι­κα­νών και Ρώσων αιχ­μα­λώ­των και τον εμφύ­λιο πόλε­μο της Συρίας.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο