Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι «ψωμόλυσες» και «Μαρίες Αντουανέτες» του Instagram…

Δια­βά­ζου­με σήμε­ρα πως μια κυρία, που αυτο­πα­ρου­σιά­ζε­ται ως «influencer» και «δια­ση­μό­τη­τα» του Instagram, «εξε­μά­νη» ενα­ντί­ον αερο­πο­ρι­κής εται­ρεί­ας επει­δή της χρέ­ω­σε υπέρ­βα­ρο απο­σκευών με επι­πλέ­ον 40 ευρώ.

Μάλι­στα, όπως δια­βά­ζου­με, η ενό­χλη­ση της εν λόγω κυρί­ας έγι­νε θέμα στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης. Η ίδια ανέ­βα­σε ανάρ­τη­ση στο Instagram στην οποία τονί­ζει πως πέτα­ξε 50 ευρώ και έφυ­γε απο­κα­λώ­ντας «ψωμό­λυ­σες» τους υπαλ­λή­λους της εται­ρεί­ας γρά­φο­ντας πως δεν πρό­κει­ται να πετά­ξει ξανά μαζί της.

«Πετάω μίνι­μουμ δύο φορές κάθε εβδο­μά­δα μαζί τους. Τους έχω αφή­σει έναν σκα­σμό λεφτά και μου έκα­ναν ολό­κλη­ρο σκη­νι­κό σε άδεια πτή­ση για­τί είχα δύο κιλά έξτρα στη χει­ρα­πο­σκευή μου. Με χρέ­ω­σαν 40 ευρώ. Τους πέτα­ξα 50 και σηκώ­θη­κα κι έφυ­γα. Καλά δεν έκα­να; Ψωμό­λυ­σες!» ανέ­φε­ρε στην ανάρ­τη­ση της (instastories τα λένε) η κυρία «influencer».

Είναι πλή­ρως ανώ­φε­λο να ασχο­λη­θεί κάποιος με το τι γρά­φουν οι διά­φο­ρες περ­σό­νες του δια­δι­κτύ­ου που παρι­στά­νουν τους «celebrities». Το εν λόγω περι­στα­τι­κό, ωστό­σο, είναι ενδει­κτι­κό των μηνυ­μά­των που περ­νά­νε οι περί­φη­μοι «influencers», τους οποί­ους το σύστη­μα επι­χει­ρεί να παρου­σιά­σει ως παρα­δείγ­μα­τα προς μίμη­ση για τη νεο­λαία. Στην συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση είναι εμφα­νέ­στα­τη η πρό­θε­ση της εν λόγω κυρί­ας να απα­ξιώ­σει τους εργαζόμενους/εργαζόμενες της εται­ρεί­ας, τους «ψωμό­λυ­σες» όπως τους χαρα­κτη­ρί­ζει, στους οποί­ους πέτα­ξε 50 ευρώ… Τι είναι άλλω­στε 50 ευρώ για μια «influencer» που με μια φωτο­γρα­φία της βγά­ζει υπερ­πολ­λα­πλά­σια χρήματα;

Προ­φα­νώς, οι εργα­ζό­με­νοι της εται­ρεί­ας που δου­λεύ­ουν (κανο­νι­κά, όχι στο… Instagram) καθη­με­ρι­νά για πολύ λιγό­τε­ρα χρή­μα­τα είναι… «πλέ­μπα» μπρο­στά στην Μαρία-Αντουα­νέ­τα «influencer» που εξα­γριω­μέ­νη τους πετά το παντε­σπά­νι των… 50 ευρώ, επει­δή δεν έτυ­χε ιδιαί­τε­ρης εξυ­πη­ρέ­τη­σης ως «δια­ση­μό­τη­τα» που είναι. «Ψωμό­λυ­σες», λοι­πόν, οι εργα­ζό­με­νοι και «μεγα­λό­ψυ­χη» η influencer που πετά­ει τα 50ευρα σαν χαρτοπετσέτες…

Να τι είδους πρό­τυ­πα πλα­σά­ρουν στη νεο­λαία, κομ­μέ­να και ραμ­μέ­να στον κυρί­αρ­χο τρό­πο ζωής της καπι­τα­λι­στι­κής, εκμε­ταλ­λευ­τι­κής κοι­νω­νί­ας. «Σημα­ντι­κός» είναι όποιος έχει δεκά­δες χιλιά­δες «followers» στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, όποιος βγά­ζει λεφτά ποντά­ρο­ντας στο λάιφ στάιλ, στην ατο­μι­κό­τη­τα και την ανα­πα­ρα­γω­γή όλων των στε­ρε­ό­τυ­πων που εδρεύ­ουν στα σάπια θεμέ­λια της ταξι­κής κοινωνίας.

che guevara 008

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο