Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα – Σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Ολο­νύ­χτια μάχη με τις ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις στη Πάρ­νη­θα έδι­ναν, όλη τη νύχτα, οι επί­γειες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις μαζί με τους εθε­λο­ντές, καθώς τα ξημε­ρώ­μα­τα οι άνε­μοι ενι­σχύ­θη­καν αρκε­τά και φού­ντω­σαν το πύρι­νο μέτωπο.

Ειδι­κό­τε­ρα, σύμ­φω­να με τη Πυρο­σβε­στι­κή, λίγο μετά στις 3 τα ξημε­ρώ­μα­τα και ενώ η φωτιά ήταν σε ύφε­ση ξεκί­νη­σαν να φυσούν πολύ δυνα­τοί άνε­μοι που προ­κά­λε­σαν μεγά­λη ανα­ζω­πύ­ρω­ση. Το μέτω­πο αυτή την ώρα εντο­πί­ζε­ται στα αρι­στε­ρά της Πάρ­νη­θας με κατεύ­θυν­ση ανα­το­λι­κά προς την περιο­χή της Αγί­ας Παρασκευής.

Παράλ­λη­λα στις 03:58 εστά­λη μήνυ­μα από το 112 στους κατοί­κους των περιο­χών Θρα­κο­μα­κε­δό­νες, Μπό­σκι­ζα και Πανό­ρα­μα Μενι­δί­ου να βρί­σκο­νται σε ετοι­μό­τη­τα να εκκε­νώ­σουν σε περί­πτω­ση που πλη­σιά­σουν οι φλό­γες τα σπί­τια τους.

Στο σημείο επι­χει­ρούν 260 πυρο­σβέ­στες με 13 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 77 οχή­μα­τα, ενώ με το πρώ­το φως της ημε­ρας ξεκί­νη­σαν να πραγ­μα­το­ποιούν ρίψεις νερού 6 αερο­σκά­φη και 7 ελι­κό­πτε­ρα. Ταυ­τό­χρο­να επι­χει­ρούν ισχυ­ρές δυνά­μεις εθε­λο­ντών πυρο­σβε­στών με πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα, δυνά­μεις που έχει δια­θέ­σει το Γενι­κό Επι­τε­λείο Εθνι­κής Άμυ­νας και η Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία, καθώς και υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου της Περι­φέ­ρειας Αττικής.

Λόγω της πυρ­κα­γιάς η Αστυ­νο­μία έχει προ­χω­ρή­σει σε δια­κο­πή της κυκλο­φο­ρί­ας των οχη­μά­των στους εξής δρόμους:

  • Στη λεω­φό­ρου Πάρ­νη­θος με την οδό Μπόσκιζα
  • Στην οδό Φιλί­ας των Λαών προς Κατασκηνώσεις
  • Στη λεω­φό­ρο Κων­στα­ντί­νου Καρα­μαν­λή από την οδό Θρακομακεδόνων
  • Στην οδό Πάρ­νη­θος από την οδό Θρακομακεδόνων
  • Στη λεω­φό­ρο Κύμης από το ύψος της γέφυ­ρας Καλυ­φτά­κη στο ρεύ­μα κυκλο­φο­ρί­ας προς Ολυ­μπια­κό Χωριό
  • Στη λεω­φό­ρο Κύμης από οδό Αντιό­χου στο ρεύ­μα κυκλο­φο­ρί­ας προς Θρακομακεδόνες
  • Στην οδό Θρα­κο­μα­κε­δό­νων από το ύψος της οδού Μπόσκιζα

Σε ποιες περιοχές υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη είναι και η φωτιά που ξέσπα­σε χθες το μεση­μέ­ρι στο Στεί­ρι Διστό­μου Βοιω­τί­ας. Οι ισχυ­ροί άνε­μοι που πνέ­ουν στην περιο­χή δυσχε­ραί­νουν το έργο των δυνά­με­ων και έχουν συμ­βάλ­λει στην εξά­πλω­ση της φωτιάς.

Στο σημείο επι­χει­ρούν 38 πυρο­σβέ­στες με 1 ομά­δα πεζο­πό­ρου τμλη­μα­τος και 16 οχή­μα­τα, ενώ από αέρος παρέ­χουν συν­δρο­μή 2 ελικόπτερα.

Πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου 4) προ­βλέ­πε­ται σήμε­ρα Πέμ­πτη 24 Αυγού­στου για δύο περι­φέ­ρειες της χώρας, σύμ­φω­να με τον Χάρ­τη Πρό­βλε­ψης Κιν­δύ­νου Πυρ­κα­γιάς που εκδί­δει η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας του υπουρ­γεί­ου Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (civilprotection.gov.gr).

Ειδι­κό­τε­ρα, πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς προ­βλέ­πε­ται σήμε­ρα για τις εξής περιοχές:

  • Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας (ΠΕ Βοιω­τί­ας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περι­φέ­ρεια Αττικής
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο