Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ορμητήριο δύο πολέμων

Με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες, το στρα­τιω­τι­κό αερο­δρό­μιο της Ελευ­σί­νας, η έδρα της 112 Πτέ­ρυ­γας Μάχης, πήρε το «πρά­σι­νο φως» και εντά­χθη­κε άμε­σα στις αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές επι­χει­ρή­σεις στη Μέση Ανα­το­λή. Μετά τη Σού­δα, που παί­ζει κεντρι­κό ρόλο στον ανε­φο­δια­σμό και στη στάθ­μευ­ση ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων, οι οποί­ες εφορ­μούν στο πλευ­ρό του Ισρα­ήλ, το αερο­δρό­μιο της Ελευ­σί­νας ανα­λαμ­βά­νει ανα­βαθ­μι­σμέ­νο ρόλο στην υπο­δο­χή αμε­ρι­κα­νι­κών αερο­σκα­φών που μετα­φέ­ρουν πολε­μι­κό υλι­κό για τις εγκλη­μα­τι­κές επι­δρο­μές σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού και των άλλων λαών της περιοχής.

Σύμ­φω­να μάλι­στα με πλη­ρο­φο­ρί­ες, το αερο­δρό­μιο σχε­διά­ζε­ται να παί­ξει κομ­βι­κό ρόλο στον απε­γκλω­βι­σμό ξένων πολι­τών από χώρες γει­το­νι­κές του Ισρα­ήλ, κυρί­ως από τον Λίβα­νο, σε περί­πτω­ση που υπάρ­ξει γενι­κευ­μέ­νη πολε­μι­κή ανά­φλε­ξη, πράγ­μα πολύ πιθα­νό, με τόσο μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων ανοι­χτά της Γάζας και του Ισρα­ήλ. Και μόνο οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες για ένα τέτοιο ενδε­χό­με­νο, όπως δεί­χνει και η Ελευ­σί­να, το κάνουν ακό­μα πιο ισχυρό.

* * *

Η ενερ­γο­ποί­η­ση του αερο­δρο­μί­ου της Ελευ­σί­νας για τα δολο­φο­νι­κά σχέ­δια του Ισρα­ήλ και των ευρω­α­τλα­ντι­κών συμ­μά­χων του δεν είναι βέβαια κεραυ­νός εν αιθρία. Θυμί­ζου­με ότι με βάση τη «Στρα­τη­γι­κή Συμ­φω­νία» Ελλά­δας — ΗΠΑ, πέρα από τα αερο­δρό­μια, τα λιμά­νια και τις άλλες στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις που ανα­φέ­ρο­νται ονο­μα­στι­κά ότι εξυ­πη­ρε­τούν τον στρα­τό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όλες οι πολι­τι­κές και στρα­τιω­τι­κές υπο­δο­μές τίθε­νται στην υπη­ρε­σία τους όταν οι επι­χει­ρή­σεις το απαι­τούν, όπως τώρα με τον πόλε­μο Ισρα­ήλ — Παλαι­στί­νης. Η εξέ­λι­ξη αυτή δεί­χνει πόσο επι­κίν­δυ­νη είναι για τον ελλη­νι­κό και τους άλλους λαούς η Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμφωνία.

Αυτήν τη στιγ­μή, από τον Βορ­ρά (Αλε­ξαν­δρού­πο­λη) μέχρι τον Νότο (Σού­δα) η Ελλά­δα απο­τε­λεί ορμη­τή­ριο δυο πολέ­μων, στην Ουκρα­νία και στο Ισρα­ήλ, που την τοπο­θε­τούν πιο βαθιά στο κάδρο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών. Με πρό­σχη­μα τις «συμ­βα­τι­κές υπο­χρε­ώ­σεις» στην ευρω­α­τλα­ντι­κή συμ­μα­χία, η χώρα μας, με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και όλων των άλλων κομ­μά­των, πρώ­τα απ’ όλα των ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ, γίνε­ται θύτης άλλων λαών και ο λαός μας κιν­δυ­νεύ­ει ανά πάσα στιγ­μή να γίνει στό­χος και θύμα μιας πολε­μι­κής ανά­φλε­ξης. Εκεί οδη­γούν τα συμ­φέ­ρο­ντα, οι αντα­γω­νι­σμοί και οι σχε­δια­σμοί της αστι­κής τάξης.

* * *

Η Ελευ­σί­να βέβαια δεν κάνει σήμε­ρα ντε­μπού­το στα πολε­μο­κά­πη­λα σχέ­δια των ΝΑΤΟι­κών και όλων δια­χρο­νι­κά των ελλη­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων. Το …«βιβλίο συμ­βά­ντων» του στρα­τιω­τι­κού αερο­δρο­μί­ου είναι γεμά­το από ασκή­σεις, συνεκ­παι­δεύ­σεις, μετα­σταθ­μεύ­σεις, ανε­φο­δια­σμούς και απο­στο­λές για λογα­ρια­σμό των ΝΑΤΟι­κών συμ­φε­ρό­ντων, που δεί­χνουν και το βάθος της ελλη­νι­κής εμπλο­κής σ’ αυτά. Ενδει­κτι­κά μόνο:

Τον Γενά­ρη του 2020 αμε­ρι­κα­νι­κά ελι­κό­πτε­ρα προ­σγειώ­θη­καν στο αερο­δρό­μιο της Ελευ­σί­νας και στη συνέ­χεια, με ενδιά­με­σο σταθ­μό τη Ρόδο, κατέ­λη­ξαν σε βάσεις της Μέσης Ανα­το­λής. Ο αερο­διά­δρο­μος που τώρα επι­λέ­γε­ται για τον πόλε­μο στο Ισρα­ήλ, έχει «τεστα­ρι­στεί» πολ­λές φορές στο παρελ­θόν από τους Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς και τα ελλη­νι­κά στρα­τιω­τι­κά επιτελεία.

Τον Δεκέμ­βρη του 2021 ελλη­νι­κό ιπτά­με­νο ραντάρ πέτα­ξε από την Αερο­πο­ρι­κή Βάση της Ελευ­σί­νας μέχρι τη Βουλ­γα­ρία, ελέγ­χο­ντας μεγά­λο μέρος της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, για να μετα­δώ­σει στο ΝΑΤΟ εικό­να από την κίνη­ση των ρωσι­κών δυνά­με­ων. Εννο­εί­ται ότι τέτοιες απο­στο­λές είναι «ρου­τί­να» για το συγκε­κρι­μέ­νο αερο­δρό­μιο, όσο διαρ­κεί η ανα­μέ­τρη­ση ΝΑΤΟ — Ρωσί­ας στην Ουκρανία.

Τον Φλε­βά­ρη του 2022 ανα­χώ­ρη­σαν από την Ελευ­σί­να δύο C‑130 με πολε­μι­κό υλι­κό για τις ένο­πλες δυνά­μεις της Ουκρα­νί­ας. Τα στρα­τιω­τι­κά μετα­γω­γι­κά προ­σγειώ­θη­καν στην Πολω­νία, κοντά στα σύνο­ρα με την Ουκρα­νία και μετέ­φε­ραν χιλιά­δες «Καλάσ­νι­κοφ», με τα πυρο­μα­χι­κά τους και άλλο πολε­μι­κό υλι­κό. Ακο­λού­θη­σαν άλλα δυο δρο­μο­λό­για με φορ­τίο με αντιαρ­μα­τι­κά και ρου­κέ­τες. Οι απο­στο­λές έκτο­τε συνεχίζονται.

Τον Μάη του 2022, με επί­κε­ντρο το αερο­δρό­μιο της Ελευ­σί­νας, έγι­νε ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή άσκη­ση συσκευα­σί­ας και ρίψης φορ­τί­ων από αερο­σκά­φη και ελι­κό­πτε­ρα, με ζώνες ρίψης τα Μέγα­ρα, τη Λάρι­σα, τη Ρόδο και τη Λήμνο. Είναι μια από τις πολ­λές ασκή­σεις — πρό­βες πολέ­μου και συνεκ­παι­δεύ­σεις που αρχί­ζουν ή τελειώ­νουν στο αερο­δρό­μιο της Ελευ­σί­νας, ανά­με­σα σε ελλη­νι­κές και ΝΑΤΟι­κές δυνάμεις.

* * *

Η αυρια­νή συγκέ­ντρω­ση σωμα­τεί­ων και φορέ­ων στην Ελευ­σί­να στέλ­νει μήνυ­μα ότι ο λαός της Αττι­κής δεν θα επι­τρέ­ψει να γίνει η περιο­χή ορμη­τή­ριο των ΝΑΤΟι­κών, για να δολο­φο­νούν αμά­χους και παι­διά, να στε­ρούν από τον παλαι­στι­νια­κό λαό την πατρί­δα του. Στέλ­νει ταυ­τό­χρο­να μήνυ­μα ότι η Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία για τις βάσεις κρύ­βει τερά­στιους κιν­δύ­νους για τον ελλη­νι­κό και τους άλλους λαούς, δυνα­μι­τί­ζει την περιο­χή και «ρίχνει λάδι» στις εστί­ες του πολέμου.

Οι εξε­λί­ξεις κάνουν ακό­μα πιο επι­τα­κτι­κή την ανά­γκη να δυνα­μώ­σει τώρα ο αγώ­νας για να κλεί­σουν όλες οι ξένες βάσεις, να επι­στρέ­ψουν οι ελλη­νι­κές φρε­γά­τες από τη Μέση Ανα­το­λή, καμιά συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στο σφα­γείο που στή­νουν το Ισρα­ήλ και οι σύμ­μα­χοί του σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού. Η μεγα­λύ­τε­ρη αλλη­λεγ­γύη και συμ­βο­λή στον αγώ­να των Παλαι­στι­νί­ων ενά­ντια στην κατο­χή είναι να δυνα­μώ­σει η πάλη ενά­ντια στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια και την εμπλο­κή της χώρας μας σ’ αυτά!

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο