Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανική κρίση: Κυρώσεις ετοιμάζουν ΗΠΑ και ΕΕ — Λαβρόφ: «Είμαστε μαθημένοι» — Οι τελευταίες εξελίξεις

Την επι­βο­λή σκλη­ρών κυρώ­σε­ων κατά της Μόσχας ζητεί το Κίε­βο. Το από­γευ­μα συνε­δριά­ζουν εκτά­κτως στο Παρί­σι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα το φάσμα των κυρώ­σε­ων κατά της Ρωσί­ας. Αξιω­μα­τού­χος είπε ότι ενδέ­χε­ται να υπάρ­ξει και συνά­ντη­ση των ηγε­τών της ΕΕ  «αλλά δεν έχει ληφθεί ακό­μη από­φα­ση για αυτό».

Την ίδια ώρα συνε­χί­ζε­ται η ανά­πτυ­ξη ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των στις περιο­χές των αυτο­α­πο­κα­λού­με­νων «Λαϊ­κών Δημο­κρα­τιών» του Ντο­νέ­τσκ και του Ντον­μπάς, με ανα­φο­ρές για σπο­ρα­δι­κές συγκρού­σεις του ουκρα­νι­κού στρα­τού και των ρωσό­φω­νων αυτονομιστών.

Λαβρόφ για κυρώσεις: «Είμαστε μαθημένοι σε αυτά»

Ο ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ αμφι­σβή­τη­σε σήμε­ρα ότι η Ουκρα­νία έχει δικαί­ω­μα στην εθνι­κή κυριαρ­χία επει­δή, όπως είπε, η κυβέρ­νη­ση στο Κίε­βο δεν εκπρο­σω­πεί τα μέρη που την απαρ­τί­ζουν, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Interfax και κάλε­σε όλες τις χώρες να ακο­λου­θή­σουν το παρά­δειγ­μα της Μόσχας και να ανα­γνω­ρί­σουν τις απο­σχι­σθεί­σες περιο­χές του Λου­χάνσκ και του Ντο­νέ­τσκ στην ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

“Η ανα­γνώ­ρι­ση των λαϊ­κών δημο­κρα­τιών του Ντο­νέ­τσκ και του Λου­χάνσκ είναι απα­ραί­τη­τη και (είναι) η μονα­δι­κή δυνα­τή από­φαση” υπό τις παρού­σες συν­θή­κες, ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο την επο­μέ­νη της ανα­γνώ­ρι­σης της ανε­ξαρ­τη­σί­ας των περιο­χών αυτών από τον Βλα­ντί­μιρ Πούτιν.

“Αν μιλά­με για τις αρχές της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας, ένα από τα κομ­βι­κά έγγραφα…είναι η Δια­κή­ρυ­ξη η σχε­τι­κή με τις αρχές του διε­θνούς δικαί­ου, που αφο­ρούν τις φιλι­κές σχέ­σεις και τη συνερ­γα­σία μετα­ξύ των κρα­τών”, είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ κατη­γό­ρη­σε την Ουκρα­νία ότι παρε­κτρέ­πε­ται ως προς αυτό από το 2014 που ο υπο­στη­ρι­ζό­με­νος από τη Μόσχα πρό­ε­δρος ανε­τρά­πη στο Κίε­βο και αντι­κα­τα­στά­θη­κε από έναν φιλο­δυ­τι­κό ηγέ­τη, ανα­γκά­ζο­ντας τη Ρωσία να προ­σαρ­τή­σει την ουκρα­νι­κή χερ­σό­νη­σο της Κρι­μαί­ας και να υπο­στη­ρί­ξει τους αυτο­νο­μι­στές στις ανα­το­λι­κές περιοχές.

“Δεν νομί­ζω ότι κανέ­νας μπο­ρεί να ισχυ­ρι­στεί ότι το ουκρα­νι­κό καθε­στώς, από το πρα­ξι­κό­πη­μα του 2014, εκπρο­σω­πεί όλους τους πολί­τες που ζουν στο έδα­φος του ουκρα­νι­κού κρά­τους”, είπε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρ­ρι­ψε την απει­λή της επι­βο­λής κυρώ­σε­ων λέγο­ντας ότι η Δύση θα τις επι­βά­λει ανε­ξαρ­τή­τως από την έκβα­ση των γεγο­νό­των και χαρα­κτή­ρι­σε ανα­με­νό­με­νη την αντί­δρα­ση της Δύσης στην ανα­γνώ­ρι­ση από τη Μόσχα της ανε­ξαρ­τη­σί­ας των δύο απο­σχι­σθει­σών ουκρα­νι­κών περιοχών.

“Οι Ευρω­παί­οι, Αμε­ρι­κα­νοί, Βρε­τα­νοί συνά­δελ­φοί μας δεν θα στα­μα­τή­σουν και δεν θα ησυ­χά­σουν αν δεν εξα­ντλή­σουν όλες τις δυνα­τό­τη­τες για την απο­κα­λού­με­νη ‘τιμω­ρία της Ρωσί­ας’. Ηδη μας απει­λούν με όλα τα είδη των κυρώ­σε­ων ή όπως ισχυ­ρί­ζο­νται τώρα, με ‘την μητέ­ρα των κυρώ­σε­ων’ . Είμα­στε συνη­θι­σμέ­νοι. Γνω­ρί­ζου­με ότι οι κυρώ­σεις θα μας επι­βλη­θούν έτσι και αλλιώς, σε κάθε περί­πτω­ση. Με ή χωρίς λόγο”, είπε ο Λαβρόφ.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε τον “άμεσο” τερματισμό του Nord Stream 2

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι ζήτη­σε σήμε­ρα τον “άμε­σο τερ­μα­τι­σμό” του ρωσο­γερ­μα­νι­κού αγω­γού φυσι­κού αερί­ου Nord Stream 2 μετά την από­φα­ση της Μόσχας να ανα­γνω­ρί­σει την ανε­ξαρ­τη­σία των αυτο­νο­μι­στι­κών επαρ­χιών στην ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

“Συμ­φω­νή­σα­με για την ανά­γκη άμε­σης επι­βο­λής κυρώ­σε­ων για τη νέα επι­θε­τι­κή ενέρ­γεια ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας”, δήλω­σε στη διάρ­κεια κοι­νής συνέ­ντευ­ξης Τύπου με τον Εσθο­νό ομό­λο­γό του.

“Οι κυρώ­σεις αυτές θα πρέ­πει να περι­λαμ­βά­νουν τον πλή­ρη τερ­μα­τι­σμό του Nord Stream 2”, πρό­σθε­σε.

Παράλ­λη­λα ο Ζελέν­σκι προει­δο­ποί­η­σε ότι το Κίε­βο ίσως δια­κό­ψει τις διπλω­μα­τι­κές του σχέ­σεις με τη Μόσχα, εξη­γώ­ντας ότι εξε­τά­ζει τη σχε­τι­κή πρό­τα­ση του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Ουκρανίας.

Ωστό­σο ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος εκτί­μη­σε ότι δεν είναι πιθα­νό το ενδε­χό­με­νο ευρεί­ας σύρ­ρα­ξης με τη Ρωσία, όμως δήλω­σε ότι σε περί­πτω­ση που αυτό συμ­βεί, είναι έτοι­μος να κηρύ­ξει στρα­τιω­τι­κό νόμο στη χώρα.

Σολτς: Η πιστοποίηση του NordStream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει

Η πιστο­ποί­η­ση του NordStream 2 δεν μπο­ρεί να προ­χω­ρή­σει, δεδο­μέ­νων των τελευ­ταί­ων κινή­σε­ων της Ρωσί­ας, δήλω­σε ο Γερ­μα­νός Καγκε­λά­ριος, Όλαφ Σολτς.

Όπως είπε, «θα πρέ­πει να ανα­θε­ω­ρή­σου­με την κατά­στα­ση», ειδι­κά όσον αφο­ρά τον αγωγό .

Κυρώσεις ετοιμάζουν ΗΠΑ και ΕΕ

Οι ΗΠΑ, η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και το NATO, κατα­δί­κα­σαν την από­φα­ση του Ρώσου προ­έ­δρου και ετοι­μά­ζο­νται να ανα­κοι­νώ­σουν νέο γύρο ακό­μη πιο σκλη­ρών κυρώ­σε­ων σήμε­ρα, καθώς κλι­μα­κώ­νε­ται αισθη­τά η αντιπαράθεση.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος, Τζο Μπάι­ντεν, επα­να­βε­βαί­ω­σε στον ουκρα­νό ομό­λο­γό του τη «δέσμευ­ση των ΗΠΑ» να προ­α­σπί­σουν «την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα της Ουκρα­νί­ας» και υπέ­γρα­ψε το διά­ταγ­μα οικο­νο­μι­κών κυρώ­σε­ων στις αυτο­α­πο­κα­λού­με­νες «Λαι­κές Δημο­κρα­τί­ες» του Ντο­νέ­τσκ και του Ντονμπάς.

Η γαλ­λι­κή προ­ε­δρία ανήγ­γει­λε νέες κυρώ­σεις της ΕΕ σε βάρος ρωσι­κών φυσι­κών και νομι­κών προ­σώ­πων, καταγ­γέλ­λο­ντας την «παρα­νοϊ­κή» ομι­λία του Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν. Ο βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον θα ανα­κοι­νώ­σει σήμε­ρα «μεγά­λο πακέ­το κυρώσεων».

Η ΕΕ πρό­κει­ται να απο­φα­σί­σει σήμε­ρα να επι­βά­λει τις πρώ­τες κυρώ­σεις ενα­ντί­ον της Ρωσί­ας, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο επι­κε­φα­λής της ευρω­παϊ­κής διπλω­μα­τί­ας Ζοζέπ Μπο­ρέλ, λέγο­ντας ότι «τα δια­τάγ­μα­τα του Προ­έ­δρου Πού­τιν, που δια­τάσ­σει μια λεγό­με­νη ειρη­νευ­τι­κή απο­στο­λή στις λεγό­με­νες λαϊ­κές δημο­κρα­τί­ες του Ντό­νε­τσκ και του Λου­χάνσκ, είναι άλλη μια ξεκά­θα­ρη επί­θε­ση κατά της Ουκρα­νί­ας, παρα­βί­α­ση της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας και της κυριαρ­χί­ας της».

Σύμ­φω­να με τον Ζ. Μπο­ρέλ, στο περι­θώ­ριο της Συνό­δου ΕΕ – Ινδί­ας, θα συνε­δριά­σει το Συμ­βού­λιο Γενι­κών Υπο­θέ­σε­ων και όπως είπε «θα απο­φα­σί­σει τις κυρώ­σεις που θα υιο­θε­τή­σου­με (…) πρέ­πει να ενερ­γή­σου­με γρή­γο­ρα και γρή­γο­ρα σημαί­νει σήμε­ρα το από­γευ­μα, εδώ στο Παρί­σι», τόνι­σε ο ίδιος, ενώ εκτί­μη­σε ότι οι κυρώ­σεις ενα­ντί­ον της Ρωσί­ας θα υιο­θε­τη­θούν «ομό­φω­να».

Λουγκάνσκ: Επανάληψη πυρός στην ανατ. Ουκρανία

Νέα πλήγ­μα­τα σημειώ­θη­καν το πρωί της Τρί­της κατά των περιο­χών του Λου­γκάνσκ στη λεγό­με­νη γραμ­μή επα­φής, μετα­ξύ των περιο­χών που ελέγ­χουν ρωσό­φω­νοι κι εκεί­νων όπου κυριαρ­χεί ο ουκρα­νι­κός στρα­τός, σύμ­φω­να με τον Οργα­νι­σμό για την Ασφά­λεια και τη Συνερ­γα­σία στην Ευρώπη.

Διπλω­μα­τι­κή πηγή του ΟΑΣΕ ανέ­φε­ρε στο πρα­κτο­ρείο Reuters ότι έχουν επα­να­λη­φθεί οι βομ­βαρ­δι­σμοί στην περιο­χή που απο­δί­δο­νται στους ρωσό­φω­νους αυτο­νο­μι­στές. Ουκρα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετα­δί­δουν συγκε­κρι­μέ­να ότι επλή­γη εκ νέου το χωριό Σχά­στια Λου­χάν­σκα, εμφα­νί­ζο­ντας φωτο­γρα­φί­ες από βομ­βαρ­δι­σμέ­νο κτί­ριο κατοι­κιών και κατη­γο­ρώ­ντας τους ρωσό­φω­νους για τα νέα περιστατικά.

Πούτιν: Δεν θα διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου στη διεθνή αγορά

Την υπό­σχε­ση ότι η ροή του ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου στην παγκό­σμια αγο­ρά πρό­κει­ται να συνε­χι­στεί κανο­νι­κά έδω­σε ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πούτιν.

Την ώρα που η Δύση ετοι­μά­ζει αυστη­ρές κυρώ­σεις κατά της ρωσι­κής οικο­νο­μί­ας, ο Ρώσος ηγέ­της ανέ­φε­ρε σε επι­στο­λή του προς την ενερ­γεια­κή διά­σκε­ψη που λαμ­βά­νει χώρα στην Ντό­χα του Κατάρ ότι η Ρωσία θα εξα­κο­λου­θή­σει χωρίς δια­κο­πεί να παρέ­χει ποσό­τη­τες φυσι­κούς αερί­ου διε­θνώς.

Μόσχα: Δεν συζητείται τώρα η δημιουργία ρωσικών βάσεων στην ανατ. Ουκρανία

Ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας Αντρέι Ρου­ντέν­κο δήλω­σε ότι δεν συζη­τεί­ται επί του παρό­ντος η δημιουρ­γία ρωσι­κών βάσε­ων στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, αλλά η Μόσχα θα είναι έτοι­μη αν χρεια­στεί, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο TASS.

Η Δαμασκός στηρίζει την αναγνώριση από την Μόσχα των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία

Η Συρία στη­ρί­ζει την από­φα­ση της συμ­μά­χου της, της Ρωσί­ας, να ανα­γνω­ρί­σει τις δύο απο­σχι­σθεί­σες περιο­χές της ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας, μετέ­δω­σε η κρα­τι­κή συρια­κή τηλε­ό­ρα­ση επι­κα­λού­με­νη σημε­ρι­νή δήλω­ση του υπουρ­γού Εξωτερικών.

“Η Συρία υπο­στη­ρί­ζει την από­φα­ση του προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν να ανα­γνω­ρί­σει τις δημο­κρα­τί­ες του Λου­χάνσκ και το Ντο­νέ­τσκ και θα συνερ­γα­στεί μαζί τους”, δήλω­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Φαϊ­ζάλ Μεκντάντ στη διάρ­κεια εκδή­λω­σης στη Μόσχα, μετέ­δω­σε η κρα­τι­κή τηλεόραση.

Η Συρία έχει υπάρ­ξει στε­νός σύμ­μα­χος της Μόσχας από τότε που η Ρωσία πραγ­μα­το­ποί­η­σε αερο­πο­ρι­κή εκστρα­τεία στη Συρία το 2015 και βοή­θη­σε στο να ανα­στρέ­ψει το κλί­μα στον εμφύ­λιο πόλε­μο προς όφε­λος του προ­έ­δρου Μπα­σάρ αλ-Ασαντ.

“Αυτό που κάνει η Δύση ενά­ντια στη Ρωσία είναι συνα­φές με αυτό που έκα­νε ενα­ντί­ον της Συρί­ας στη διάρ­κεια του πολέ­μου των τρο­μο­κρα­τών”, είπε ο υπουργός.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο