Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε στην φυλακή «έπειτα από αδιαθεσία»

Ο Αλε­ξέι Ναβάλ­νι, ένας από τους κυριό­τε­ρους επι­κρι­τές του Κρεμ­λί­νου, πέθα­νε σήμε­ρα στη φυλα­κή του Αρκτι­κού Κύκλου όπου εξέ­τιε 19ετή ποι­νή, όπως ανα­κοί­νω­σαν οι ρωσι­κές σωφρο­νι­στι­κές αρχές.

«Την 16η Φεβρουα­ρί­ου 2024, στο σωφρο­νι­στι­κό κέντρο Nο 3, ο κρα­τού­με­νος Ναβάλ­νι Α. Α. αισθάν­θη­κε αδια­θε­σία έπει­τα από περί­πα­το (…) τα αίτια του θανά­του του τελούν υπό εξα­κρί­βω­ση», ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση των ρωσι­κών σωφρο­νι­στι­κών υπηρεσιών.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε τον θάνα­το του Αλε­ξέι Ναβάλ­νι, μετέ­δω­σε πριν από λίγο το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS, ενώ ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ δήλω­σε ότι οι ρωσι­κές σωφρο­νι­στι­κές αρχές προ­χω­ρούν σε όλους τους απα­ραί­τη­τους ελέγ­χους σχε­τι­κά με τον θάνα­το του φυλα­κι­σμέ­νου αντι­φρο­νού­ντα, αλλά δεν έχει πλη­ρο­φο­ρί­ες για το θέμα.

Ο Ναβάλ­νι, που θεω­ρού­νταν ίσως ο ισχυ­ρό­τε­ρος αντί­πα­λος του Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, είχε κατα­δι­κα­στεί για απά­τη, καθώς και για μια σει­ρά άλλων κατη­γο­ριών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της δημιουρ­γί­ας μιας εξτρε­μι­στι­κής οργά­νω­σης, του Ιδρύ­μα­τος κατά της Δια­φθο­ράς (FBK, ανα­γνω­ρι­σμέ­νη ως εξτρε­μι­στι­κή οργά­νω­ση στη Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία και απαγορευμένη).

Στην δίκη του για «εξτρε­μι­στι­κή δρά­ση» κατήγ­γει­λε την ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία ως «τον πιο ηλί­θιο και ανό­η­το πόλε­μο του 21ου αιώνα.

Ο θάνα­τος του Ναβάλ­νι προ­κά­λε­σε ανα­κοι­νώ­σεις από πολ­λές προ­σω­πι­κό­τη­τες και ηγέ­τες χωρών, που απο­δί­δουν τις ευθύ­νες στον Ρώσο πρό­ε­δρο και το καθε­στώς του.

Σχο­λιά­ζο­ντας τις δηλώ­σεις για τον θάνα­το του Αλε­ξέι Ναβάλ­νι, η εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Μαρία Ζαχά­ρο­βα δήλω­σε ότι οι δυτι­κές κατη­γο­ρί­ες για το θάνα­το του φυλα­κι­σμέ­νου αντι­πο­λι­τευό­με­νου ηγέ­τη Αλε­ξέι Ναβάλ­νι, είναι «απο­κα­λυ­πτι­κές για την ίδια τη Δύση».

Πρό­σθε­σε ότι τα ιατρο­δι­κα­στι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για τον θάνα­το του Ναβάλ­νι δεν είναι ακό­μα δια­θέ­σι­μα, όμως η Δύση έχει ήδη κατα­λή­ξει στα δικά της συμπεράσματα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο