Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας στη Βουλή: Ο ελληνικός λαός να συγκρουστεί με όσους τον οδηγούν στο πολεμικό σφαγείο

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην απο­ψι­νή του ομι­λία στη Βου­λή επι­σή­μα­νε ότι «μέσα σε ένα χρό­νο έχει αλλά­ξει προς το χει­ρό­τε­ρο για τον ελλη­νι­κό λαό ο βαθ­μός εμπλο­κής της χώρας στους επι­κίν­δυ­νους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς και ανταγωνισμούς».

Ανα­φε­ρό­με­νος στο χθε­σι­νό τρα­γι­κό περι­στα­τι­κό της δολο­φο­νί­ας δύο ομο­γε­νών από Ουκρα­νούς στρα­τιώ­τες, τόνι­σε ότι «η κυβέρ­νη­ση της Ουκρα­νί­ας είναι υπό­λο­γη και υπεύ­θυ­νη για την ασφά­λεια των Ελλή­νων ομο­γε­νών οι οποί­οι έχουν στο­χο­ποι­η­θεί από το παρελθόν».

Επί­σης η ουκρα­νι­κή και η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση «οφεί­λουν εξη­γή­σεις για τις συν­θή­κες κάτω από τις οποί­ες συνέ­βη το τρα­γι­κό περιστατικό».

«Το κρί­σι­μο είναι πως αυτή την ώρα που η αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με την Ρωσία στην περιο­χή βρί­σκε­ται λίγο πριν την πολε­μι­κή σύγκρου­ση, το τρα­γι­κό αυτό περι­στα­τι­κό δημιουρ­γεί πρό­σθε­τες ανη­συ­χί­ες και προ­βλη­μα­τι­σμούς για νέες, πιθα­νόν ακό­μα και προ­βο­κά­τσιες που μπο­ρεί να ανά­ψουν ως αφορ­μή και όχι ως αιτία την φωτιά και επι­βε­βαιώ­νει τους κιν­δύ­νους που απορ­ρέ­ουν από την εμπλο­κή της Ελλά­δας» τόνισε.

Ανα­φέρ­θη­κε στις πρό­βες πολέ­μου στην περιο­χή «όπου όλοι παζα­ρεύ­ουν με όλους για τα μερί­δια των αγο­ρών, τους δρό­μους μετα­φο­ράς και τις πρώ­τες ύλες» και τόνι­σε ότι «πριν μας πεί­τε τα γνω­στά ότι η Ελλά­δα «είναι δύνα­μη ειρή­νης και στα­θε­ρό­τη­τας που επι­διώ­κει την απο­κλι­μά­κω­ση της έντα­σης στην Ουκρα­νία», σας λέμε ότι συμ­βαί­νει ακρι­βώς το αντίθετο».

Όπως εξή­γη­σε, «όταν τα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά στρα­τεύ­μα­τα που συγκε­ντρώ­νο­νται στα ρώσι­κα σύνο­ρα περ­νούν από την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, όταν από τις στρα­τιω­τι­κές βάσεις που κυκλώ­νουν την Ρωσία ξεχω­ρί­ζουν αυτές της Ελλά­δας, όταν τα στρα­τη­γι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά των ΗΠΑ στην Μαύ­ρη Θάλασ­σα πέτα­γαν με την κάλυ­ψη των ελλη­νι­κών μαχη­τι­κών, τότε δεν μιλά­με για απο­κλι­μά­κω­ση, αλλά για κλι­μά­κω­ση της έντα­σης στην οποία έχε­τε βάλει το χέρι σας».

Σημεί­ω­σε ότι έτσι η χώρα μας γίνε­ται θύτης άλλων λαών και ταυ­τό­χρο­να μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει θύμα πιθα­νόν απα­ντη­τι­κών μέτρων.

Ανέ­φε­ρε ότι οι διά­φο­ρες προ­τά­σεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απο­τε­λούν «φύλ­λο συκής που επι­χει­ρεί να κρύ­ψει την κοι­νή στρα­τη­γι­κή των δύο κομ­μά­των σε αυτούς τους επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης και των ξένων συμ­μά­χων της».

«Αυτές οι αδιέ­ξο­δες προ­σεγ­γί­σεις προ­σπα­θούν να κρύ­ψουν το κύριο: Πως ο πόλε­μος είναι η συνέ­χεια της πολι­τι­κής με άλλα, βίαια, μέσα και πως δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει κάποιος φιλει­ρη­νι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας μίλη­σε λεπτο­με­ρώς για τις εξε­λί­ξεις στην περιο­χή, τις «επι­διώ­ξεις της ρώσι­κης αστι­κής τάξης» σε σύγκρου­ση «με τους σχε­δια­σμούς των δυτι­κών μονο­πω­λί­ων, των δια­φό­ρων ιμπε­ρια­λι­στι­κών ενώ­σε­ων που επι­διώ­κουν να περιο­ρί­σουν την Ρωσία την οποία βλέ­πουν ως αντα­γω­νι­στι­κή δύνα­μη στο πλαί­σιο της παγκό­σμιας καπι­τα­λι­στι­κής αγοράς».

«Σε αυτές τις συν­θή­κες υπαρ­κτού κιν­δύ­νου γενί­κευ­σης ενός ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου πρέ­πει να δυνα­μώ­σει η πίστη στη δύνα­μη του αγώ­να της σύγκρου­σης με την πολι­τι­κή της εμπλο­κής και με τα σχέ­δια της άρχου­σας τάξης να σπρώ­ξει τους εργα­ζό­με­νους στην παγί­δα της στή­ρι­ξης της συμ­με­το­χής της Ελλά­δας σε ένα ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Η εργα­τι­κή τάξη, ο ελλη­νι­κός λαός πρέ­πει να απορ­ρί­ψει το δίλημ­μα να επι­λέ­ξει κάποια από τις δύο πλευ­ρές της ιμπε­ρια­λι­στι­κής σύγκρου­σης. Οφεί­λου­με να χαρά­ξου­με αυτο­τε­λή γραμ­μή μακριά από αστι­κά και ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια με κρι­τή­ριο πρω­ταρ­χι­κά τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης, των λαϊ­κών στρω­μά­των της χώρας που δεν έχουν καμία απο­λύ­τως σχέ­ση με τα συμ­φέ­ρο­ντα όλων των παρα­πά­νω. Αυτό κάνει το ΚΚΕ. Υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα συμ­φέ­ρο­ντα του ελλη­νι­κού λαού και δυνα­μώ­νει την πάλη για την απο­δέ­σμευ­ση της Ελλά­δας απο ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, πολέ­μους, επεμ­βά­σεις, από συμ­μα­χί­ες τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ, την στρα­τη­γι­κή συμ­μα­χία με τις ΗΠΑ και με τη Γαλ­λία» τόνισε.

«Είναι η γραμ­μή της σύγκρου­σης με όσους οδη­γούν το λαό στο πολε­μι­κό σφα­γείο τελι­κά στο όνο­μα της ανα­βάθ­μι­σης των συμ­φε­ρό­ντων της αστι­κής τάξης της χώρας» ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας χαρα­κτή­ρι­σε «απο­κα­λυ­πτι­κό» αυτό «που ακού­σα­με από τον κ. Τσί­πρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμ­φω­νεί να στέλ­νο­νται ελλη­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις εκτός συνό­ρων αν έχουν την βού­λα των διε­θνών οργα­νι­σμών που συμ­με­τέ­χει η χώρα».

«Αυτό σημαί­νει να πάνε Έλλη­νες στρα­τιώ­τες στο Σαχέλ αν έχουν την βού­λα του ευρω­στρα­τού, στην Ουκρα­νία αν έχουν την βού­λα του ΝΑΤΟ, άλλω­στε αυτό κάνα­τε και ως κυβέρ­νη­ση, τώρα το ομο­λο­γεί­τε και ως αντι­πο­λί­τευ­ση» είπε απευ­θυ­νό­με­νος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώ­ντας προς την κυβέρ­νη­ση και την αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση είπε «μετα­τρέ­πε­τε τη χώρα σε ορμη­τή­ριο πολέ­μου και την ίδια ώρα σε στό­χο αντι­ποί­νων. Αυτό είναι το κρί­σι­μο ζήτημα».

Είπε ότι από την εμπλο­κή στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια «πηγά­ζει και η ανα­γκαιό­τη­τα η χώρα να παρα­μέ­νει στη δεύ­τε­ρη θέση των ΝΑΤΟϊ­κών δαπα­νών και εδώ «κου­μπώ­νουν» τα νέα εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα με τα αερο­σκά­φη και τις φρεγάτες».

«Το ερώ­τη­μα δεν είναι εξο­πλι­σμός ή όχι. Για εμάς το κρί­σι­μο ζήτη­μα είναι τι είδους εξο­πλι­σμός, με τι προ­σα­να­το­λι­σμό και για ποιές ανά­γκες» υπο­γράμ­μι­σε, προ­σθέ­το­ντας «αυτό είναι το κρι­τή­ριο με το οποίο τοπο­θε­τεί­ται το ΚΚΕ και γι’ αυτό καταψηφίζει».

Όπως εξή­γη­σε «καμία συζή­τη­ση δεν μπο­ρεί να γίνει για τα εξο­πλι­στι­κά αν δεν ληφθεί υπό­ψη ότι το ΝΑΤΟ με το νέο σχε­δια­σμό του επι­διώ­κει να επε­κτεί­νει τη δρά­ση του σε όλη την υδρόγειο».

«Καμιά συζή­τη­ση δεν μπο­ρεί ουσια­στι­κά να γίνει για τα εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα, βγά­ζο­ντας απ’ έξω τον βασι­κό παρά­γο­ντα που λέει ότι η Ελλά­δα, είναι χώρα — μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και η Τουρκία.

Και φυσι­κά το γεγο­νός, ότι το ΝΑΤΟ ενδια­φέ­ρε­ται, να εξο­πλί­σει σαν «αστα­κό» τη νοτιο­τα­να­το­λι­κή πτέ­ρυ­γά του.

Καμιά συζή­τη­ση δεν μπο­ρεί να γίνει για τα εξο­πλι­στι­κά, αν δεν μπει στο τρα­πέ­ζι ότι ο στό­χος της άρχου­σας τάξης της Ελλά­δας, τον οποίο εσείς ως κυβέρ­νη­ση υπη­ρε­τεί­τε, είναι η γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση των συμ­φε­ρό­ντων της στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή, η οποία όμως σε καμιά περί­πτω­ση δεν σημαί­νει ανα­βάθ­μι­ση των συμ­φε­ρό­ντων του ελλη­νι­κού λαού, αλλά ακρι­βώς το αντί­θε­το» πρόσθεσε.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην κλι­μά­κω­ση της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας έθε­σε το ερώ­τη­μα: «η χώρα μας και ο λαός μας κιν­δυ­νεύ­ουν από μια γεί­το­να και σύμ­μα­χο στο ΝΑΤΟ χώρα. Τότε τι συμ­μα­χία είναι η «συμ­μα­χία» αυτή, στην οποία ο ένας «σύμ­μα­χος» κιν­δυ­νεύ­ει από τον άλλο;»

«Δεν περι­μέ­νου­με καμιά απά­ντη­ση. Για­τί η πολύ­χρο­νη πεί­ρα συμ­με­το­χής της Ελλά­δας στην πολε­μι­κή μηχα­νή του ΝΑΤΟ, οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες της, απο­δει­κνύ­ουν, ότι οι εξο­πλι­σμοί συν­δέ­ο­νται πρω­τί­στως με τις ανά­γκες των ΝΑΤΟϊ­κών σχε­δια­σμών και όχι με την υπε­ρά­σπι­ση των συνό­ρων και των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας και του ελλη­νι­κού λαού» τόνισε.

Ανα­φε­ρό­με­νος και στις ελλη­νι­κές στρα­τιω­τι­κές απο­στο­λές εκτός συνό­ρων και στις ΝΑΤΟϊ­κές δαπά­νες, σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων, ότι «ο ελλη­νι­κός λαός ματώ­νει για να ξεχρε­ώ­νει μία πολε­μι­κή μηχα­νή που δεν βλέ­πει σύνο­ρα στο Αιγαίο, δεν βλέ­πει απα­ρά­δε­κτες βλέ­ψεις της Τουρ­κί­ας, τρο­φο­δο­τώ­ντας τελι­κά την επι­θε­τι­κό­τη­τά της».

«Τώρα ο λαός θα πλη­ρώ­σει ξανά αυτή τη φορά για τα Rafale και τις φρε­γά­τες «Μπε­λαρ­ρά», που όπως λένε και οι ειδι­κοί στρα­τιω­τι­κοί, παρέ­χουν «άμυ­να περιο­χής» και όχι «άμυ­να σημεί­ου»!» πρό­σθε­σε, σημειώ­νο­ντας ότι για τις νέες φρε­γά­τες επι­φυ­λάσ­σε­ται «επι­χει­ρη­σια­κός ρόλος, κατ’ απο­κλει­στι­κό­τη­τα εκτός συνόρων».

«Η θέση του ΚΚΕ να κατα­ψη­φί­σει τους νέους εξο­πλι­σμούς, είναι θέση ευθυ­γραμ­μι­σμέ­νη με τις ανά­γκες του ελλη­νι­κού λαού, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ανα­γκών του για τη θωρά­κι­ση των συνό­ρων, των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των του, της ειρή­νης και της ασφά­λειάς του, της φιλί­ας και συνερ­γα­σί­ας με όλους τους λαούς της περιο­χής και του κόσμου.

Κατα­ψη­φί­ζου­με τα Ραφάλ και τις Μπε­λα­ρά. Δεν κατα­ψη­φί­ζου­με μόνο την αγο­ρά των τορπιλών.

Αυτή η θέση του ΚΚΕ είναι θέση που συμ­βα­δί­ζει με την πάλη:

–Για τον απε­γκλω­βι­σμό της χώρας από τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια, για μη συμ­με­το­χή σε επι­θε­τι­κές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις του ΝΑΤΟ και στην περι­κύ­κλω­ση της Ρωσίας.

–Για να μην επι­κυ­ρω­θεί η νέα ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή συμ­φω­νία και όποια συμ­φω­νία δεσμεύ­ει τον λαό και τη χώρα σε επι­κίν­δυ­να ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέδια.

–Για να κλεί­σουν εδώ και τώρα οι βάσεις του θανά­του. Για να δυνα­μώ­σει την πάλη για απο­δέ­σμευ­ση από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, με τον λαό κυρί­αρ­χο στον τόπο μας» κατέ­λη­ξε στη ομι­λία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δ. Κου­τσού­μπας: Η παν­δη­μία δεν τελειώ­νει με πρω­θυ­πουρ­γι­κά διαγ­γέλ­μα­τα, το λαϊ­κό εισό­δη­μα δεν βελ­τιώ­νε­ται με τα «ψίχου­λα του μήνα»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην αρχή της σημε­ρι­νής του ομι­λί­ας στη Βου­λή τόνι­σε ότι «η παν­δη­μία δεν πρό­κει­ται να τελειώ­σει ούτε με πρω­θυ­πουρ­γι­κά διαγ­γέλ­μα­τα, ούτε με υπουρ­γι­κές αποφάσεις».

«Η παν­δη­μία μπο­ρεί μόνο να περιο­ρι­στεί. Κι αυτό, όπως απο­δει­κνύ­ει η τρα­γι­κή εμπει­ρία των δύο χρό­νων, μπο­ρεί να γίνει μόνο με μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς και σε όλους τους κρί­σι­μους χώρους υπερ­με­τά­δο­σης, με ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, με επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα. Αυτά σας λένε, δυο χρό­νια, τώρα και οι υγειο­νο­μι­κοί» σημείωσε.

Ανέ­φε­ρε ότι όσα λέει και κυρί­ως όσα πράτ­τει η κυβέρ­νη­ση «δεν αφο­ρούν την προ­στα­σία της υγεί­ας, αλλά την προ­στα­σία της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων».

«Γι’ αυτό μαζί με τις προσ­δο­κί­ες περί τέλους της παν­δη­μί­ας, καλ­λιερ­γεί­τε προσ­δο­κί­ες από την “απο­γεί­ω­ση” του του­ρι­σμού, από την οποία δήθεν πάλι θα ωφε­λη­θούν όλοι.

Κρύ­βε­τε, όμως, πως ο κορο­νο­ϊ­ός είναι εδώ και θα συνε­χί­ζει να απο­τε­λεί απει­λή για τη μεγά­λη λαϊ­κή πλειο­ψη­φία» σημείωσε.

Είπε ακό­μα ότι δεν βελ­τιώ­θη­κε το εισό­δη­μα των εργα­ζο­μέ­νων, ούτε των αυτα­πα­σχο­λού­με­νων μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τιών, ομοί­ως και των «βιο­πα­λαι­στών αγρο­τών, που παρα­μέ­νουν στα μπλό­κα για­τί δεν μπο­ρούν να καλ­λιερ­γή­σουν λόγω του υψη­λού κόστους παρα­γω­γής, των εξευ­τε­λι­στι­κών τιμών για τα προ­ϊ­ό­ντα τους και της ΚΑΠ που οδη­γεί στο ξεκλή­ρι­σμά τους».

«Το λαϊ­κό εισό­δη­μα, που εξα­νε­μί­ζε­ται από την ακρί­βεια και τις ανα­τι­μή­σεις στην ενέρ­γεια, δεν βελ­τιώ­νε­ται με τις ανα­κοι­νώ­σεις για τα “ψίχου­λα του μήνα”, αλλά με αυξή­σεις σε μισθούς, σε συντά­ξεις, με κατάρ­γη­ση εδώ και τώρα του ΦΠΑ στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, των φόρων στο ρεύ­μα και τα καύ­σι­μα», υπο­γράμ­μι­σε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο