Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Δημ. Κουτσούμπας στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ: Με το ΚΚΕ ψηλά και τον λαό μπροστά, έτσι μόνο γράφεται η ιστορία!

«Βρι­σκό­μα­στε για μια ακό­μα φορά εδώ, στον Γράμ­μο, σε αυτές τις κορυ­φές που είναι ποτι­σμέ­νες με το αίμα και τις ελπί­δες των κομ­μου­νι­στών, χιλιά­δων αγω­νι­στών του λαού μας. Αυτών που, χωρίς να υπο­λο­γί­ζουν θυσί­ες, τα έβα­λαν με υπέρ­τε­ρες δυνά­μεις, με την ελλη­νι­κή άρχου­σα αστι­κή τάξη και τους ιμπε­ρια­λι­στές συμ­μά­χους της, για να ξημε­ρώ­σουν καλύ­τε­ρες μέρες στη χώρα μας. Θα ερχό­μα­στε ξανά και ξανά, για να εμπνε­ό­μα­στε, να αντλού­με δύνα­μη και πολύ­τι­μα διδάγ­μα­τα. Να ποτί­ζου­με αυτά τα μέρη και με τις δικές μας ελπί­δες, για να μην ξεχα­στούν ποτέ, μέχρι να γίνει πρά­ξη το όρα­μα για το οποίο πάλε­ψαν, θυσιά­στη­καν τόσοι σύντρο­φοί μας» τόνι­σε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην αρχή της σημε­ρι­νής του ομι­λί­ας στη συγκέ­ντρω­ση της 32ης Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κής Κατα­σκή­νω­σης της ΚΝΕ, στο νοσο­κο­μείο του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Ανα­φέρ­θη­κε στην φρο­ντί­δα και την ανά­δει­ξη της νοσο­κο­μειού­πο­λης του ΔΣΕ, σημειώ­νο­ντας, μετα­ξύ άλλων, «εδώ έγι­νε πρά­ξη, ίσως πιο γλα­φυ­ρά από ότι οπου­δή­πο­τε αλλού, το σύν­θη­μα “μόνο ο λαός σώζει τον λαό”. ‘Αλλω­στε ο ίδιος ο ηρω­ι­κός αγώ­νας του ΔΣΕ, αυτό διδά­σκει: Ότι ο λαός, με την πρω­το­πό­ρα δρά­ση των κομ­μου­νι­στών, μπο­ρεί να παίρ­νει την κατά­στα­ση στα χέρια του, χωρίς να περι­μέ­νει “σωτή­ρες”».

Σε άλλο σημείο της ομι­λί­ας του τόνι­σε ότι «ο αγώ­νας του ΔΣΕ, διδά­σκει, πως σε μια ταξι­κά δια­χω­ρι­σμέ­νη κοι­νω­νία, όπως ήταν τότε και φυσι­κά παρα­μέ­νει μέχρι και σήμε­ρα η ελλη­νι­κή κοι­νω­νία, δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει κάποιο δήθεν ενιαίο “εθνι­κό συμ­φέ­ρον” και για τους εργα­ζό­με­νους, το λαό και για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, τους κηφή­νες που τον εκμεταλλεύονται».

«Δεν ήταν ποτέ, ούτε μπο­ρεί να είναι ίδιο το συμ­φέ­ρον των ηγε­τών των καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών, των συμ­μά­χων που κάθε φορά αυτοί επι­λέ­γουν, όπως σήμε­ρα το ΝΑΤΟ, η ΕΕ» ανέ­φε­ρε, μετα­ξύ άλλων.

«Η αστι­κή τάξη και οι κυβερ­νή­σεις της, οι εκπρό­σω­ποί της, δεν παραι­τού­νται ποτέ από τον σκο­πό της στρά­τευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων, της νεο­λαί­ας κάτω από τους δικούς τους ιδιο­τε­λείς στό­χους που είναι πάντα σε βάρος των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων» είπε ο Δ. Κου­τσού­μπας, ενώ ανα­φε­ρό­με­νος στις προ­γραμ­μα­τι­κές δηλώ­σεις της κυβέρ­νη­σης σημεί­ω­σε: «η ΝΔ μιλά­ει για τον λεγό­με­νο «πολυ­δύ­να­μο εκσυγ­χρο­νι­σμό», που θα επι­τρέ­ψει στην ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη να προ­σεγ­γί­σει τους ευρω­παϊ­κούς μέσους όρους στους διά­φο­ρους δεί­κτες με τους οποί­ους μετρά την ισχύ της. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απο­δέ­χο­νται 100% αυτόν τον στό­χο και της κάνουν τη βολι­κή κρι­τι­κή ότι καθυ­στε­ρεί να τον προ­σεγ­γί­σει. Το ίδιο κάνουν, επί­σης, από τη δική τους σκο­πιά, τα φασι­στι­κά και εθνι­κι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα που βρί­σκο­νται στη Βου­λή και πρέ­πει να “φάνε πόρ­τα”, όπου τολ­μά­νε να εμφα­νι­στούν. Θα τους αντι­με­τω­πί­σου­με ιδε­ο­λο­γι­κά, πολι­τι­κά, κινη­μα­τι­κά, αγω­νι­στι­κά, παντού, όπου κι αν εμφα­νί­ζο­νται, όπου κι αν κρύβονται».

«Όλα αυτά, για τα οποία προει­δο­ποιού­σε το ΚΚΕ, είναι σήμε­ρα εδώ μπρο­στά μας» υπο­γράμ­μι­σε, ανα­φε­ρό­με­νος στη συνέ­χεια «στα προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, στη μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή της χώρας στο μακε­λειό στην Ουκρα­νία και στους ΝΑΤΟϊ­κούς σχε­δια­σμούς, στις διευ­θε­τή­σεις σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο κάτω από την ομπρέ­λα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και στις λεγό­με­νες μεταρ­ρυθ­μί­σεις, δηλα­δή στις βαθιές, ανα­γκαί­ες αλλα­γές- που απαι­τούν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, οι οποί­ες απλώ­νο­νται σε όλους τους κρί­σι­μους τομείς της ζωής του λαού».

Ανα­φέρ­θη­κε στον «πάγιο στό­χο του κεφα­λαί­ου που είναι η ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 16 για να γίνει δυνα­τή η ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων, ενώ η κυβέρ­νη­ση ψάχνει και άλλους τρό­πους για να πετύ­χει τον ίδιο σκο­πό μέχρι να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία της ανα­θε­ώ­ρη­σης», υπεν­θύ­μι­σε την στά­ση του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τις εκλο­γές όπου «και για το συγκε­κρι­μέ­νο θέμα — έδι­ναν και έπαιρ­ναν οι “πάσες”» και πρόσθεσε:

«Όπως έγι­νε το 2006, έτσι και τώρα, μόνο ο οργα­νω­μέ­νος, συντο­νι­σμέ­νος αγώ­νας του μαθη­τι­κού, του φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος, του κινή­μα­τος των εκπαι­δευ­τι­κών, μπο­ρεί να απο­τρέ­ψει τέτοιες εξελίξεις».

«Σήμε­ρα, παρά τον συνο­λι­κό αρνη­τι­κό πολι­τι­κό συσχε­τι­σμό που παρα­μέ­νει, φαί­νε­ται πως δυνα­μώ­νει ταυ­τό­χρο­να ένα ρεύ­μα αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής, των εκά­στο­τε κυβερ­νή­σε­ων, του ταξι­κού τους χαρα­κτή­ρα» σημεί­ω­σε, προ­σθέ­το­ντας ότι «σε ένα βαθ­μό αυτό το ρεύ­μα εκφρά­στη­κε με την άνο­δο του ΚΚΕ στις βου­λευ­τι­κές εκλογές».

Επι­σή­μα­νε τόσο την ανα­γκαιό­τη­τα ο κόσμος που προ­σέγ­γι­σε το ΚΚΕ και αυτοί που το βλέ­πουν θετι­κά άσχε­τα αν έκα­ναν το βήμα να το ψηφί­σουν «να πάρουν τη θέση τους δίπλα μας στις γραμ­μές του οργα­νω­μέ­νου κινή­μα­τος» όσο και την ανα­γκαιό­τη­τα «να δυνα­μώ­σου­με, τη συζή­τη­ση για την κοι­νω­νία για την όποία παλεύ­ου­με, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι «θα προ­χω­ρή­σουν οι δια­δι­κα­σί­ες ανα­μόρ­φω­σης του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος κυρί­ως με την προ­σπά­θεια ανα­στή­λω­σης της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας. Θα στή­σουν πολ­λές νέες παγί­δες εγκλω­βι­σμού και αυτα­πα­τών, ενώ η ιδε­ο­λο­γι­κή επί­θε­ση, με κύριο στό­χο να μη δια­μορ­φώ­νε­ται ταξι­κή συνεί­δη­ση, θα συνε­χί­ζε­ται αμεί­ω­τη και με πολ­λούς τρόπους.

«Δεν είναι παντο­δύ­να­μοι! Τώρα που τα αδιέ­ξο­δα του συστή­μα­τός τους γίνο­νται όλο και πιο δύσκο­λα διαχειρίσιμ»α. Τώρα που μια νέα καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση φαί­νε­ται να βρί­σκε­ται προ των πυλών διε­θνώς. Τώρα είναι που πρέ­πει πιο επι­θε­τι­κά, να δώσου­με προ­ο­πτι­κή στους εργά­τες και υπάλ­λη­λους, στους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες, επι­στή­μο­νες και αγρό­τες, στους φοι­τη­τές και μαθη­τές, στις γυναί­κες του τόπου μας» τόνισε.

Η ιστο­ρία μας, άλλω­στε, την οποία τιμού­με και με τη σημε­ρι­νή μας εκδή­λω­ση, μας διδά­σκει ότι ο αρνη­τι­κός συσχε­τι­σμός, δεν μένει αναλ­λοί­ω­τος εσα­εί» είπε καλώ­ντας, μετα­ξύ άλλων, σε ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη ισχυ­ρο­ποι­η­ση του ψηφο­δελ­τί­ου του ΚΚΕ, της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης», στις δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές τον Οκτώβριο».

«Αλλά και κάθε μέρα, κάθε ώρα, το ΚΚΕ θα βρί­σκε­ται εκεί “παρών”, στους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων, της νεο­λαί­ας, στον χώρο δου­λειάς, στο σχο­λείο, στο πανε­πι­στή­μιο. Για­τί με το ΚΚΕ ψηλά και τον λαό μπρο­στά, έτσι μόνο γρά­φε­ται η ιστο­ρία!» τόνι­σε κατα­λή­γο­ντας στην ομι­λία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο