Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο καδής, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και τα ελληνοτουρκικά

Σχό­λιο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Κατά την Τουρ­κο­κρα­τία τις πολι­τι­κές και εμπο­ρι­κές υπο­θέ­σεις δίκα­ζε ο καδής, ο οποί­ος εβί­α­ζε τις γυναί­κες της αρε­σκεί­ας του (ή ασκού­σε κάθε μέσο — πίε­ση να του «δοθούν). Αυτός ο καδής δίκα­ζε και τις υπο­θέ­σεις των ανθρώ­πων των οποί­ων τις γυναί­κες είχε βία­σε. Δίκα­ζε κατά το συμ­φέ­ρον το δικό του,  του πασά και της Υψη­λής Πύλης…

Σα να λέμε, κάτι σαν το ρόλο του ΝΑΤΟ και των Ευρω­παϊ­κών οργά­νων σήμε­ρα… στους οποί­ους η κυβέρ­νη­ση και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα έχουν ενα­πο­θέ­σει την προ­στα­σία των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας.

Σε αυτούς δηλα­δή που έχουν δια­λύ­σει χώρες, έχουν αλλά­ξει σύνο­ρα και έχουν δολο­φο­νή­σει εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες ανθρώπους.

Σε αυτούς που υπέ­θαλ­ψαν και υπο­θάλ­πουν την τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα. Την επι­θε­τι­κό­τη­τα της τουρ­κι­κής άρχου­σας τάξης, όχι μόνο ανέ­χο­νται αλλά (κατά περί­στα­ση) και ενθαρ­ρύ­νουν τόσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ (Ας θυμη­θού­με την πρό­σφα­τη χλια­ρη αντί­δρα­σή τους στο ζήτη­μα της Αγιάς Σοφιάς).

Σε αυτούς που θέλουν να αξιο­ποι­ή­σουν την υπάρ­χου­σα έντα­ση μετα­ξύ των αστι­κών τάξε­ων των δύο χωρών, για τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα. Σε αυτούς που έχουν εντά­ξει τις ελλη­νο­τουρ­κι­κές δια­φο­ρές στο παζά­ρι και τους αντα­γω­νι­σμούς στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Σε  αυτούς που μεθο­δι­κά οδη­γούν σε «διευ­θε­τή­σεις» επω­φε­λείς για τα δικά τους ζητή­μα­τα. Θα δώσουν κάτι στην Τουρ­κία σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο (όπου οι ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κές αντι­θέ­σεις είναι σε έξαρση)για να κερ­δί­σουν κάτι περισ­σό­τε­ρο σε ένα από τα (πολ­λά) άλλα ανοι­χτά ζητήματα.

.

banner aggoules

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο