Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για νέα μέτρα, ενώ κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Κούβας

Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ «Οι ΗΠΑ θα επι­βάλ­λουν και νέες κυρώ­σεις στην Κού­βα για κατα­στο­λή των δια­μαρ­τυ­ριών και ειρη­νι­κών δια­δη­λώ­σε­ων –βρι­σκό­μα­στε μόνο στην αρχή», ενώ σε μια πρω­το­φα­νή για τα διπλω­μα­τι­κά χρο­νι­κά ενέρ­γεια κινή­θη­κε δια­δι­κα­σία ποι­νι­κών μέτρων ενα­ντί­ον του υπουρ­γού Άμυ­νας της Κού­βας, Alvaro Lopez Miera και συγκε­κρι­μέ­νης (;;) μονά­δας της Brigada Especial Nacional (δυνά­με­ων ασφαλείας).

Το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών των ΗΠΑ δήλω­σε ότι «το Γρα­φείο Ελέγ­χου Εξω­τε­ρι­κών Περιου­σια­κών Στοι­χεί­ων παγώ­νει τα περιου­σια­κά στοι­χεία του υπουρ­γού Alvaro Lopez Miera και της Ειδι­κής Εθνι­κής Ταξιαρ­χί­ας, τμή­μα του υπΕσ της Κού­βας (σσ. εννο­εί την παρα­πά­νω BEN), σχε­τι­κά με παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των που δια­πρά­χθη­καν κατά τη διάρ­κεια κατα­στο­λής δια­δη­λώ­σε­ων στο νησί νωρί­τε­ρα τον Ιού­λιο, απα­γο­ρεύ­ο­ντας ταυ­τό­χρο­να σε οποιον­δή­πο­τε πολί­τη, κάτοι­κο ή οντό­τη­τα των ΗΠΑ να συνερ­γά­ζε­ται οικο­νο­μι­κά μαζί τους».
«Αυτή είναι μόνο η αρχή — οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θα συνε­χί­σουν να τιμω­ρούν άτο­μα που είναι υπεύ­θυ­να για την κατα­πί­ε­ση του κου­βα­νι­κού λαού», ανέ­φε­ρε σε δήλω­σή του ο Μπάιντεν.

Αυτά και όσα ακο­λου­θούν στην ανάρ­τη­ση προ­βάλ­λο­νται από χτες copy-paste από τα διε­θνή αστι­κά ΜΜΕ και τα μεγά­λα ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά κανά­λια yahoo.com, Google forbes.com κλπ (τα δικά μας CNN, viadiplomacy.gr - protothema.gr — lifo.gr, newsbeast.gr  κλπ δεν πάνε πίσω…), καθώς και από τα ΕΕνω­σια­κά (Γαλ­λία κλπ), απο­δεί­χνο­ντας ότι η αιχ­μή του δόρα­τος σήμε­ρα στο­χεύ­ει το νησί της επανάστασης

Οι κυρώ­σεις επι­βλή­θη­καν βάσει της πρά­ξης Magnitsky (σσ. δεί­τε εδώ μερι­κά από τα κατορ­θώ­μα­τα του Magnitsky act, όπως οι ίδιοι ανε­ρυ­θρί­α­στα επαί­ρο­νται) η οποία επι­τρέ­πει στον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ «να ανα­λά­βει δρά­ση κατά των παρα­βιά­σε­ων των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και της διαφθοράς».

Ο Μπάι­ντεν δήλω­σε ότι η κυβέρ­νη­σή του στο­χεύ­ει τους παρα­πά­νω –μιλώ­ντας για «Μαύ­ρα Μπε­ρέ» (σσ. σε αντί­θε­ση προ­φα­νώς με τα «καλά» πρά­σι­να των δολο­φό­νων αμε­ρι­κα­νών στο Βιετ­νάμ) — επει­δή «οδη­γού­σαν την κατα­στο­λή ενα­ντί­ον δια­δη­λω­τών που βγή­καν στους δρό­μους σε χιλιά­δες (!!) σπά­νιες δημό­σιες δια­δη­λώ­σεις κατά της κομ­μου­νι­στι­κής κυβέρνησης»
(έτσι)
«Καθώς θεω­ρού­με υπό­λο­γο το κου­βα­νι­κό καθε­στώς, η υπο­στή­ρι­ξή μας προς τον κου­βα­νι­κό λαό είναι ακλό­νη­τη».

Και όχι μόνο αυτά:
Ο πρό­ε­δρος κατα­δί­κα­σε επί­σης αυτό που απο­κα­λεί «μαζι­κές κρα­τή­σεις και ψευ­δείς δίκες» τις φυλα­κί­σεις και την επι­βο­λή σιω­πής ενα­ντί­ον χιλιάδων.
Το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών θα συνε­χί­σει να επι­βάλ­λει κυρώ­σεις που σχε­τί­ζο­νται με την Κού­βα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εκεί­νων που επι­βάλ­λο­νται σήμε­ρα, … για να στη­ρί­ξει τον λαό της Κού­βας στην προ­σπά­θειά τους για δημο­κρα­τία και ανα­κού­φι­ση από το δικτα­το­ρι­κό κομ­μου­νι­στι­κό καθε­στώς, δήλω­σε η υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Janet Yellen, ενώ ο Μπάι­ντεν, από την πλευ­ρά του, είπε ότι η Ουά­σινγ­κτον «συσκέ­πτε­ται εξε­τά­ζο­ντας πολ­λά νέα βήμα­τα».
Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες συνερ­γά­ζο­νται στε­νά με «περι­φε­ρεια­κούς εταί­ρους» όπως ο Οργα­νι­σμός Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών “για να πιέ­σουν το καθε­στώς να απε­λευ­θε­ρώ­σει αμέ­σως πολι­τι­κά κρα­τού­με­νους που έχουν τεθεί υπό κρά­τη­ση, να απο­κα­τα­στή­σει την πρό­σβα­ση στο Δια­δί­κτυο και να επι­τρέ­ψει στον Κου­βα­νι­κό λαό να απο­λαμ­βά­νει τα θεμε­λιώ­δη δικαιώ­μα­τά του”, είπε.

Η Ουά­σινγ­κτον «επα­νε­κτι­μά» επί­σης την πολι­τι­κή της καθο­δη­γώ­ντας τα εμβά­σμα­τα στην Κού­βα, με το υπΕξ να εκφρά­ζει ανη­συ­χία ότι «τέτοια κεφά­λαια θα μπο­ρού­σαν να βρουν το δρό­μο τους σε κου­βα­νέ­ζι­κα κυβερ­νη­τι­κά ταμεία», σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο Ned Price.

Σύμ­φω­να με το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών ΗΠΑ, το υπουρ­γείο Άμυ­νας και οι υπη­ρε­σί­ες ασφα­λεί­ας της Κού­βας επι­τέ­θη­καν σε ανθρώ­πους και «συνέ­λα­βαν ή εξα­φά­νι­σαν πάνω από 100 δια­δη­λω­τές σε μια προ­σπά­θεια να κατα­στεί­λουν αυτές τις δια­δη­λώ­σεις», όταν στις 11 και 12 Ιου­λί­ου, χιλιά­δες Κου­βα­νοί βγή­καν στους δρό­μους σε 40 πόλεις φωνά­ζο­ντας «Ελευ­θε­ρία», «Κάτω με τη δικτα­το­ρία» και «Είμα­στε πεινασμένοι».

Αρκε­τοί νομο­θέ­τες των ΗΠΑ, μετα­ξύ των οποί­ων ο γερου­σια­στής των Δημο­κρα­τι­κών Robert Menendez, γιος των κου­βα­νών μετα­να­στών και πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Σχέ­σε­ων της Γερου­σί­ας, επι­κρό­τη­σαν τις κυρώ­σεις της κυβέρ­νη­σης, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό:
Ο γερου­σια­στής Roger Wicker έγρα­ψε στο Twitter την Πέμ­πτη ότι ήταν «απο­γοη­τευ­μέ­νος από την αδύ­να­μη αντα­πό­κρι­ση του (Μπάι­ντεν) και του @StateDept καθώς οι κου­βα­νοί είναι εκεί φωνά­ζο­ντας για βοήθεια».

Η Κού­βα απά­ντη­σε αμέ­σως, απο­κα­λώ­ντας τις κυρώ­σεις συκο­φα­ντι­κές και λέγο­ντας ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες πρέ­πει να επι­κε­ντρω­θούν περισ­σό­τε­ρο στην κατα­στο­λή και την αστυ­νο­μι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα στο δικό τους έδα­φος δήλω­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μπρού­νο Ροντρί­γκεζ στο Twitter.

ℹ️ Δεί­τε και
🔻 (Bruno Rodríguez Parrilla στη σημε­ρι­νή Granma)
🔹 «Η Κού­βα απα­ντά­ει στις πρό­σφα­τες δηλώ­σεις και τα παρεμ­βα­τι­κά μέτρα των ΗΠΑ»
🇨🇺 Αντι­μέ­τω­πη η Κού­βα με το νέο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σχέ­διο των ΗΠΑ -
Οι αρχές θα επι­βά­λουν το νόμο φτά­νο­ντας στους υπο­κι­νη­τές και τους διορ­γα­νω­τές – και
Ριζο­σπά­στης «Κλι­μα­κώ­νουν την πολύ­μορ­φη ιμπε­ρια­λι­στι­κή επί­θε­ση κατά της Κού­βας»

Πηγή

Mi Bandera es aquella

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο