Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

 «Ο Στρατάρχης Στάλιν εξαίρει τις μεγάλες θυσίες της Ελλάδας στον κοινό αγώνα» (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στις 17 Μαΐ­ου 1945 κυκλο­φο­ρεί με το πρω­το­σέ­λι­δο: ««Ο Στρα­τάρ­χης Στά­λιν εξαί­ρει τις μεγά­λες θυσί­ες της Ελλά­δας στον κοι­νό αγώ­να» ΘΕΡΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΔΙΑ ΤΟΥ ΕΑΜ»

Πιο συγκε­κρι­μέ­να στο σχε­τι­κό χαι­ρε­τι­σμό αναφέρει:

«Αριθ. Τηλ. 1436

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε ΤΟΥ ΕΑΜ

Δ. ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗ

Σας ευχα­ρι­στώ για το συγ­χα­ρη­τή­ριό σας με την ευκαι­ρία του νικη­φό­ρους τερ­μα­τι­σμού του πολέ­μου ενα­ντί­ον της χιτλε­ρι­κής Γερμανίας.

Σας παρα­κα­λώ να μετα­δώ­σε­τε το χαι­ρε­τι­σμό μου στον Ελλη­νι­κό Λαό, που αγα­πά την ελευ­θε­ρία και που υπέ­στη μεγά­λες θυσί­ες στον αγώ­να ενα­ντί­ον του φασι­σμού και των βοη­θών τους.

Ι. ΣΤΑΛΙΝ»

Τι είχε προηγηθεί

Του τηλε­γρα­φή­μα­τος είχε προη­γη­θεί συγ­χα­ρη­τή­ριο τηλε­γρά­φη­μα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΕΑΜ «με τη ευκαι­ρία της ιστο­ρι­κής νίκης της φιλε­λεύ­θε­ρης ανθρω­πό­τη­τας ενα­ντί­ον του χιτλε­ρι­σμού» (9 Μάη 1945)το οποίο είχε στα­λεί στους ηγέ­τες των ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.

Στο τηλε­γρά­φη­μα του ΕΑΜ προς γρα­φό­ταν τα εξής: « Εθνι­κό Απε­λευ­θε­ρω­τι­κό Μέτω­μο (ΕΑΜ) αγάλ­λε­ται μαζί με το γεν­ναίο λαό σας την ιστο­ρι­κή αυτή μέρα της νίκης της πολι­τι­σμέ­νης ανθρω­πό­τη­τας, τη μέρα της συντρι­βής του φασι­σμού, τη μέρα του θριάμ­βου της Δημο­κρα­τί­ας και της Δικαιοσύνης.

Χαι­ρε­τί­ζει στο πρό­σω­πό σας έναν ηγέ­τη και εμψυ­χω­τή του κοσμοϊ­στο­ρι­κού αγώ­να, έναν πρω­τα­γω­νι­στή της Νίκης.

Η χαρά του ελλη­νι­κού λαού, που αισθά­νε­ται πως εξε­πλή­ρω­σε στα ακέ­ραιο το καθή­κον του για την εξα­σφά­λι­ση της νίκης μαζί με όλα τα Ενω­μέ­να Έθνη, σκιά­ζε­ται από το γεγο­νός ότι στη χώρα μας το Κίνη­μα της Αντι­στά­σε­ως βρί­σκε­ται σήμε­ρα σε απροσ­δό­κη­το διωγ­μό. Έχει όμως ακλό­νη­τη πεποί­θη­ση, ότι ο φασι­σμός, και ο δοσι­λο­γι­σμός  που κυριαρ­χούν ακό­μη στην πολι­τι­κή μας ζωή, θα ξερι­ζω­θούν από τη Χώρα, που στά­θη­κε το λίκνο της Ελευ­θε­ρί­ας και της Δημοκρατίας

Αθή­ναι, 8 Μαϊ­ου 1945

Κ.Ε του ΕΑΜ»

Να σημειω­θεί ότι το μήνυ­μα του Ι.Β. Στά­λιν μετα­δό­θη­κε από τα σοβιε­τι­κά ΜΜΕ.

Για το απα­ντη­τι­κό τηλε­γρά­φη­μα του Ι.Β. Στά­λιν υπήρ­ξε έκτα­κτη έκδο­ση της «Ελεύ­θε­ρης Ελλά­δας» (οργά­νου της Κ.Ε του ΕΑΜ) ενώ ο θετι­κός σχο­λια­σμός του τηλε­γρα­φή­μα­τος «πατού­σε» (όπως έγρα­φε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ) στο ότι εξή­ρε τις θυσί­ες του λαού κατά των επι­δρο­μέ­ων και των συνερ­γα­τών τους, ότι ο στρα­τάρ­χης «εξυ­μνεί την αγά­πη για την ελευ­θε­ρία του ελλη­νι­κού λαού» καθώς και ότι «ο σοβιε­τι­κός χαι­ρε­τι­σμός απευ­θύ­νε­ται προς τον «δημο­κρα­τι­κό ελλη­νι­κό λαό δια του ΕΑΜ»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο