Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πάνω από 22.600 Παλαιστίνιοι νεκροί και 55.000 τραυματίες στη Γάζα

Συνεχίζει το Ισραήλ 
το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού

Συνο­λι­κά 22.600 Παλαι­στί­νιοι έχουν σκο­τω­θεί και 57.910 έχουν τραυ­μα­τι­στεί σε ισραη­λι­νά πλήγ­μα­τα στη Λωρί­δα της Γάζας από τις 7 Οκτω­βρί­ου, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς. Από αυτούς οι 162 σκο­τώ­θη­καν τις προη­γού­με­νες 24 ώρες και άλλοι 296 τραυ­μα­τί­στη­καν, διευ­κρί­νι­σε η ίδια πηγή.

Κάτοι­κος του προ­σφυ­γι­κού καταυ­λι­σμού Al-Maghazi λέει ότι τα ισραη­λι­νά τανκς συνέ­θλι­ψαν ανθρώ­πους. Το περι­στα­τι­κό σημειώ­θη­κε την Πέμ­πτη, όταν οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις έπλη­ξαν αρκε­τά σημεία περιο­χής και προ­κά­λε­σαν μαζι­κές απώ­λειες, σύμ­φω­να με όσα είπε ο κάτοι­κος του προ­σφυ­γι­κού καταυ­λι­σμού, στο Αλ Τζα­ζί­ρα. Ο ισραη­λι­νός στρα­τός είχε αρχι­κά ανα­κη­ρύ­ξει την κεντρι­κή Γάζα ως ασφα­λέ­στε­ρη περιο­χή, προ­τρέ­πο­ντας τους Παλαι­στί­νιους να φύγουν εκεί από τα βόρεια, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της πόλης της Γάζας, όταν εξα­πέ­λυ­σε τις αερο­πο­ρι­κές επι­θέ­σεις. Η περιο­χή είναι πλέ­ον υπερ­πλή­ρης και μετά την κλι­μά­κω­ση της Πέμ­πτης, πολ­λοί προ­σπα­θούν και πάλι να διαφύγουν.

Ο κάτοι­κος πρό­σθε­σε ότι οι ελεύ­θε­ροι σκο­πευ­τές εντεί­νουν τις επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον πολι­τών. Σε μια περί­πτω­ση, ένας ελεύ­θε­ρος σκο­πευ­τής πυρο­βό­λη­σε μια μητέ­ρα και το βρέ­φος της, «δια­περ­νώ­ντας το κρα­νίο του μωρού με μια σφαί­ρα». Το παι­δί έπε­σε από την αγκα­λιά της μητέ­ρας καθώς και οι δύο πέθα­ναν, δήλω­σε ο κάτοι­κος που ήταν μάρ­τυ­ρας αυτών των φρικαλεοτήτων.

Καθώς το κρύο αρχί­ζει να επι­κρα­τεί στη Γάζα, οι εκτο­πι­σμέ­νοι Παλαι­στί­νιοι, που εγκα­τα­λεί­πο­ντας τα σπί­τια τους, πήραν μαζί τους ελά­χι­στα υπάρ­χο­ντα, αντι­με­τω­πί­ζουν μια νέα μορ­φή πόνου. «Είναι εντε­λώς απρο­ε­τοί­μα­στοι για τον κρύο και­ρό – δεν έχουν κου­βέρ­τες, δεν έχουν θέρ­μαν­ση και δεν έχουν κατάλ­λη­λο ρου­χι­σμό», ανα­φέ­ρει ο Hani Mahmoud του Al Jazeera από τη Ράφα στη νότια Γάζα. «Ανα­μέ­νου­με έντο­νες βρο­χο­πτώ­σεις τις επό­με­νες ημέ­ρες και η κατά­στα­ση γίνε­ται όλο και πιο δύσκολη».

Εκτός από την έλλει­ψη θέρ­μαν­σης, η έλλει­ψη ιατρι­κών προ­μη­θειών και απο­χέ­τευ­σης σημαί­νει ότι οι άνθρω­ποι είναι εξαι­ρε­τι­κά ευά­λω­τοι σε ασθέ­νειες. «Βλέ­που­με πολ­λά παι­διά που αρρω­σταί­νουν και δεν υπάρ­χουν φάρ­μα­κα για την αντι­με­τώ­πι­ση ακό­μη και των κοι­νών κρυο­λο­γη­μά­των», λέει ο Mahmoud.

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής «κάθε ώρα και κάθε έγκλη­μα βομ­βαρ­δι­σμού και πυρο­βο­λι­σμών αφή­νει περισ­σό­τε­ρους νεκρούς, τραυ­μα­τί­ες και κατα­στρο­φές, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων όλων των ιδρυ­μά­των που παρέ­χουν ανθρω­πι­στι­κές υπη­ρε­σί­ες στους πολίτες».

Στη δήλω­ση επι­ση­μαί­νε­ται ότι ο πλη­θυ­σμός της Γάζας, που ξεπερ­νά τα δύο εκα­τομ­μύ­ρια, αντι­με­τω­πί­ζει δύο επι­λο­γές: Θάνα­τος από βομ­βαρ­δι­σμούς, πεί­να, δίψα και στέ­ρη­ση θερα­πειών και φαρ­μά­κων- ή συνε­χής εκτο­πι­σμός, με απο­τέ­λε­σμα πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο να συνω­στί­ζο­νται στη Ράφα, η οποία έχει πλέ­ον την υψη­λό­τε­ρη πλη­θυ­σμια­κή πυκνό­τη­τα στον κόσμο.

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο