Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η ηθοποιός Έλλη Βοζικιάδου

«Έφυ­γε» από τη ζωή η  ηθο­ποιός Έλλης Βοζι­κιά­δου, σε ηλι­κία 88 ετών. Ηθο­ποιός, σκη­νο­θέ­της, συγ­γρα­φέ­ας, ενδυ­μα­το­λό­γος και ιδρύ­τρια του θεά­τρου «Θυμέ­λη» στα 60 χρό­νια της επαγ­γελ­μα­τι­κής της πορεί­ας πρό­σφε­ρε πολ­λά στο ελλη­νι­κό θέατρο.

Η Έλλη Βοζι­κιά­δου γεν­νή­θη­κε το 1932 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Απο­φοί­τη­σε από το Αμε­ρι­κα­νι­κό Κολ­λέ­γιο Αθη­νών και τη Δρα­μα­τι­κή Σχο­λή του Εθνι­κού Θεά­τρου με άρι­στα. Από­φοι­τος επί­σης της Γαλ­λι­κής Ακα­δη­μί­ας Αθηνών.

Από μαθή­τρια δρα­μα­τι­κής σχο­λής θήτευ­σε ως ηθο­ποιός στο Εθνι­κό Θέα­τρο το οποίο και υπη­ρέ­τη­σε επί μία 20ετία, παί­ζο­ντας ρόλους πρω­τα­γω­νι­στι­κούς, ιδιαί­τε­ρα στην αρχαία τρα­γω­δία, καθώς και στο κλα­σι­κό και σύγ­χρο­νο ρεπερ­τό­ριο, ελλη­νι­κό και ξένο.

Στα πρώ­τα της βήμα­τα συνερ­γά­στη­κε με την Κατε­ρί­να Ανδρε­ά­δη, ερμη­νεύ­ο­ντας πρώ­τους ρόλους στα έργα: «Αυτό που ξέρει κάθε γυναί­κα», του Τζ. Μπά­ρι, «Ιερή φλό­γα» του Σόμερ­σετ Μωμ και «Ταξί­δι αναψυχής».

vozakiadou1

Συνερ­γά­στη­κε, επί­σης, με το «Ελλη­νι­κό Λαϊ­κό Θέα­τρο» του Μάνου Κατρά­κη, ερμη­νεύ­ο­ντας πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο της Μαριώς στο έργο «Καραϊ­σκά­κης» των Φωτιά­δη – Σταύ­ρου. Επί­σης πρω­τα­γω­νί­στη­σε ως Αγλα­ΐα Ιβά­νο­βα Επαν­τσί­να στον «Ηλί­θιο» του Ντο­στο­γιέφ­σκι καθώς και πρώ­τους ρόλους στα έργα «Μονο­σάν­δα­λος», «Έβδο­μος ουρα­νός» και «Χρυ­σό χάπι». Μετέ­πει­τα συνερ­γά­στη­κε με το θία­σο του Μίμη Φωτό­που­λου στις παρα­στά­σεις: «Όλα τα παλιά αγο­ρά­ζω» των Σακελ­λά­ριου – Γιαν­να­κό­που­λου και «Ο καλός στρα­τιώ­της Σβέικ» του Για­ρο­σλάβ Χάσεκ. Το 1970 συνερ­γά­στη­κε εκτά­κτως με το Κρα­τι­κό Θέα­τρο Βορεί­ου Ελλά­δος, ερμη­νεύ­ο­ντας τον ρόλο της Ιούς στον «Προ­μη­θέα δεσμώ­τη» του Αισχύ­λου σε σκη­νο­θε­σία του Θάνου Κωτσό­που­λου. Έπαι­ξε, επί­σης, στις ται­νί­ες: «Η δίψα» (1957) και «Ηλέ­κτρα» (1962).

Η κηδεία της Έλλης Βοζι­κιά­δου θα τελε­στεί τη Δευ­τέ­ρα 27 Απρι­λί­ου, στις 12.30 το μεση­μέ­ρι, στο Α’ Κοι­μη­τή­ριο Αθηνών.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο