Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη

Πέθα­νε σε ηλι­κία 83 ετών η ηθο­ποιός Κατε­ρί­να Χέλ­μη. Την είδη­ση έκα­νε γνω­στή η σκη­νο­θέ­τις Πέτρα Τερζή.

Η Κατε­ρί­να Χέλ­μη υπο­δύ­θη­κε, μετα­ξύ άλλων, την αντί­ζη­λο της Αλί­κης Βου­γιου­κλά­κη στην ται­νία «Η αγά­πη μας» και έμει­νε στην ιστο­ρία για την ατά­κα «Τσα­κί­σου».

Η πρώ­τη της εμφά­νι­ση στον κινη­μα­το­γρά­φο πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το 1957 στην ται­νία Μπαρ­μπα­γιάν­νης ο κανα­τάς αλλά η μεγα­λύ­τε­ρή της επι­τυ­χία είναι Τα κόκ­κι­να φανά­ρια, όπου είπε την ατά­κα «Μην φύγεις, Ντό­ρη, θα φαρμακωθώ».

Κατά τη διάρ­κεια της στα­διο­δρο­μί­ας της πήρε μέρος σε περισ­σό­τε­ρες από 25 ται­νί­ες και σε 4 τηλε­ο­πτι­κές σει­ρές. Ασχο­λή­θη­κε επί­σης με την συγ­γρα­φή αρκε­τών βιβλίων.

Σύζυ­γός της ήταν ο καθη­γη­τής και ακα­δη­μαϊ­κός Κων­στα­ντί­νος Σβο­λό­που­λος. Σε αντί­θε­ση με τον σύζυ­γό της Κων­στα­ντί­νο Σβο­λό­που­λο, ο οποί­ος ήταν στε­νός φίλος του Κων­στα­ντί­νου Καρα­μαν­λή και διευ­θυ­ντής του Ιδρύ­μα­τος Καρα­μαν­λή, η Κατε­ρί­να Χέλ­μη δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε πολι­τι­κά στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της Επι­τρο­πής Συν­δι­κα­λι­στι­κού Επι­στη­μό­νων-Καλ­λι­τε­χνών. Στις δημο­τι­κές εκλο­γές του 1994, εκλέ­χθη­κε δημο­τι­κή σύμ­βου­λος του Δήμου Αθη­ναί­ων με την παρά­τα­ξη του Θεό­δω­ρου Πάγκαλου.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο