Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χάος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 56 νεκροί και 600 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο ‘Ελληνες

Πυρά και εκρή­ξεις, από χθες το βρά­δυ στο Σου­δάν, όπου εξε­λίσ­σο­νται αιμα­τη­ρές οδο­μα­χί­ες, αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές και ανταλ­λα­γές πυρών, μετα­ξύ ομά­δων πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών που μάχο­νται για τη νομή της εξου­σί­ας, μετά το στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα του 2021, στο φόντο ενδο­κα­πι­τα­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων τα οποία δεν είναι άσχε­τα από τον αντα­γω­νι­σμό ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα κ.α. στην περιο­χή της Αφρικής.

Οπως μετέ­δω­σε η ΕΡΤ, σύμ­φω­να με τη μη κυβερ­νη­τι­κή οργά­νω­ση Ένω­ση Σου­δα­νών Για­τρών, ο απο­λο­γι­σμός των εχθρο­πρα­ξιών είναι  56 νεκροί και 600 τραυ­μα­τί­ες. Προη­γού­με­νος απο­λο­γι­σμός έκα­νε λόγο για 27 νεκρούς και 183 τραυματίες.

Στο Χαρ­τούμ, στή­λες πυκνού καπνού υψώ­νο­νταν από βάσεις του στρα­τού και παρα­στρα­τιω­τι­κών, καθώς και το διε­θνές αερο­δρό­μιο ενώ χθες δύο Ελλη­νες τραυ­μα­τί­στη­καν στο Χαρ­τούμ, στη διάρ­κεια των συγκρούσεων.

Σήμε­ρα, ο Αρα­βι­κός Σύν­δε­σμος οργα­νώ­σει εσπευ­σμέ­να έκτα­κτη σύνο­δο για το Σου­δάν, κατό­πιν αιτή­μα­τος του Καΐ­ρου, όπου εδρεύ­ει ο οργα­νι­σμός, και του Ριάντ. Πρό­κει­ται για κρά­τη-συμ­μά­χους του σου­δα­νι­κού στρα­τού, που έχει εμπλα­κεί σε σύγκρου­ση με τους παραστρατιωτικούς.

Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ, ο Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες, συζή­τη­σε με τους ηγέ­τες των δυο πλευ­ρών, τον αρχη­γό των ένο­πλων δυνά­με­ων στρα­τη­γό Άμπ­ντελ Φάταχ αλ Μπουρ­χάν και τον επι­κε­φα­λής των παρα­στρα­τιω­τι­κών, τον Μοχά­μεντ Χαμντάν Ντά­γκλο, καθώς και με τον πρό­ε­δρο της Αιγύ­πτου Άμπ­ντελ Φάταχ αλ Σίσι, και αξί­ω­σε «να στα­μα­τή­σει αμέ­σως η βία».

Ο αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ Αντο­νι Μπλίν­κεν ανέ­φε­ρε ότι έχει δια­βου­λεύ­σεις με τους ομο­λό­γους τους της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας και των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των ενώ σήμε­ρα θα συμ­με­τά­σχει σε συνε­δρί­α­ση των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών της Ομά­δας των 7 (G7).

902.gr

Σου­δάν: Σφο­δρές μάχες ανά­με­σα σε ομά­δες πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών — Σε κλοιό πυρών το Χαρτούμ

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο