Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο εκδότης Γιώργος Μπόμπολας

«Έφυ­γε» σήμε­ρα από τη ζωή ο Γιώρ­γος Μπό­μπο­λας, ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα ονό­μα­τα στον κόσμο των εκδό­σε­ων. Πέθα­νε πλή­ρης ημε­ρών, σε ηλι­κία 94 ετών.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Μπόμπολας

Γεν­νή­θη­κε το 1929 στον Πει­ραιά με κατα­γω­γή από τη Μεσ­ση­νία και τη Λακω­νία. Ο πατέ­ρας του ήταν αντάρ­της του Ελλη­νι­κού Λαϊ­κού Απε­λευ­θε­ρω­τι­κού Στρα­τού και πολέ­μη­σε στην Εθνι­κή Αντίσταση.

Ο ίδιος ο Γιώρ­γος Μπό­μπο­λας συνε­λή­φθη σε ηλι­κία 14 ετών από τους Γερ­μα­νούς επει­δή έγρα­φε συν­θή­μα­τα υπέρ της Αντί­στα­σης σε τοί­χους στην Καστέλ­λα. Συνέ­χι­σε τη δρά­ση του ως μέλος της ΕΠΟΝ. Αργό­τε­ρα σπού­δα­σε πολι­τι­κός μηχα­νι­κός στο Εθνι­κό Μετσό­βιο Πολυ­τε­χνείο και ανα­ζή­τη­σε δου­λειά στο υπουρ­γείο Δημο­σί­ων Έργων χωρίς απο­τέ­λε­σμα, καθώς είχε «φακε­λω­θεί» ως κομ­μου­νι­στής. Έτσι ανα­γκα­στι­κά στρά­φη­κε στον ιδιω­τι­κό τομέα και ίδρυ­σε την κατα­σκευα­στι­κή εται­ρεία «Τεχνο­δο­μή» με βασι­κό συνέ­ται­ρο τον μετέ­πει­τα υπουρ­γό Δημο­σί­ων Έργων Ευάγ­γε­λο Κουλουμπή.

Δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε στις κατα­σκευ­ές, την ενέρ­γεια και τα μέσα μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης (ΜΜΕ), με όχη­μα 2 εταιρείες:

  • την Ελλά­κτωρ, που προ­έ­κυ­ψε μετά από τη συγ­χώ­νευ­ση των Άκτωρ ΑΤΕ και Ελλη­νι­κή Τεχνο­δο­μι­κή ΑΕ το 1999.
  • την Πήγα­σος Εκδο­τι­κή, στην οποία ανή­καν ο τηλε­ο­πτι­κός σταθ­μός Mega Channel (κατά 25%, έως τον Νοέμ­βριο του 2019, έπει­τα από την εξα­γο­ρά του σταθ­μού εξο­λο­κλή­ρου από την Alter Ego Mass Media Α.Ε.), οι εφη­με­ρί­δες Έθνος και Ημε­ρη­σία (έως το 2017), και μια σει­ρά ιστο­σε­λί­δων και περιο­δι­κών εντύπων

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο