Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο ηθοποιός Νίκος Φιλιππόπουλος

Πέθα­νε χτες Κυρια­κή 27/12, σε ηλι­κία 92 ετών, ο ηθο­ποιός Νίκος Φιλιπ­πό­που­λος. Ο Νίκος Φιλιπ­πό­που­λος γεν­νή­θη­κε στον Βόλο το 1928 και σπού­δα­σε στη Δρα­μα­τι­κή Σχο­λή του Εθνι­κού Θεά­τρου. Σπού­δα­σε επί­σης ραδιο­σκη­νο­θε­σία, αλλά και βυζα­ντι­νή και ευρω­παϊ­κή μουσική.

Σε παι­δι­κή ηλι­κία, συμ­με­τεί­χε στην εκπο­μπή Η ώρα του παι­διού (Αντι­γό­νη Μετα­ξά) ενώ έπαι­ξε στο θέα­τρο της Αντι­γό­νης Μεταξά.

Αργό­τε­ρα έλα­βε μέρος σε πολυά­ριθ­μες ραδιο­φω­νι­κές εκπο­μπές και ανέ­πτυ­ξε εκτε­τα­μέ­νη σκη­νο­θε­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα: σκη­νο­θέ­τη­σε πολ­λά θεα­τρι­κά έργα ελλη­νι­κού και ξένου δρα­μα­το­λο­γί­ου, ιστο­ρι­κά και λαο­γρα­φι­κά χρο­νι­κά, εκπο­μπές συνέ­χειας με θρη­σκευ­τι­κά θέμα­τα κ.α.

Δια­σκεύ­α­σε διά­φο­ρα θεα­τρι­κά κεί­με­να. Πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε στο θέα­τρο το 1945. Από τότε και έως το 1982, έλα­βε μέρος σε 62 παρα­στά­σεις του Εθνι­κού Θεάτρου.

Η πιο γνω­στή παρου­σία του στον κινη­μα­το­γρά­φο ήταν η ερμη­νεία του Θεμι­στο­κλή (αδελ­φού της Μάρως Κοντού), στην ται­νία “Η γυνή να φοβή­ται τον άντρα”.

Ήταν σύζυ­γος της ηθο­ποιού Λευ­κής Βεντουράτου.

Την είδη­ση του θανά­του, έκα­νε γνω­στή με ανάρ­τη­σή του στο Facebook, ο πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Ελλή­νων Ηθο­ποιών Σπύ­ρος Μπιμπίλας.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Το σημα­ντι­κό­τε­ρο αρχαιο­λο­γι­κό εύρη­μα δεν θα βγει από τη γη, Βέρα Κλών­τζα-Γιά­κλο­βα – Μανώ­λης Κλώντζας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο