Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θάνος Μικρούτσικος. Ένας χρόνος από το φευγιό του

Σαν σήμε­ρα πριν από έναν χρό­νο, 28 Δεκεμ­βρί­ου 2019, έφυ­γε από τη ζωή ο Θάνος Μικρού­τσι­κος, σε ηλι­κία 72 ετών.

Στη μεγά­λη μου­σι­κή δια­δρο­μή του, το έργο του δεν έπα­ψε ποτέ να επι­κοι­νω­νεί με την κοι­νω­νία και να ταυ­τί­ζε­ται με δια­φο­ρε­τι­κές γενιές. «Το χαρα­κτη­ρι­στι­κό μου, για το οποίο χαί­ρο­μαι πάρα πολύ είναι ότι τα έργα μου αντα­να­κλούν τη δρα­μα­τι­κή συγκυ­ρία της επο­χής» έλε­γε σε συνέ­ντευ­ξη του τον Μάρ­τιο του 2018 στο ΑΠΕ..

Βαθιά πολι­τι­κός και λάτρης της Ιστο­ρί­ας, ο Θάνος Μικρού­τσι­κος άφη­σε πλού­σια παρα­κα­τα­θή­κη στη σύγ­χρο­νη ελλη­νι­κή μου­σι­κή ήδη από τα πρώ­τα μετα­πο­λι­τευ­τι­κά χρό­νια, τρια­ντά­ρης ακό­μα, με την πρω­το­πο­ρια­κή «Καντά­τα για τη Μακρό­νη­σο» και άλλα πολι­τι­κά τρα­γού­δια. Συνέ­χι­σε με τον εμβλη­μα­τι­κό «Σταυ­ρό του Νότου» δίνο­ντας προ­ε­κτά­σεις στους στί­χους του Νίκου Καββαδία.

Χει­μαρ­ρώ­δης, ορμη­τι­κός με αστεί­ρευ­το ταλέ­ντο και γνώ­ση, ασχο­λή­θη­κε με όλα τα είδη της μου­σι­κής- όπε­ρα, συμ­φω­νι­κή μου­σι­κή, μου­σι­κή δωμα­τί­ου, μου­σι­κή για το θέα­τρο και τον κινη­μα­το­γρά­φο, πει­ρα­μα­τι­κή μου­σι­κή, συνερ­γά­στη­κε με κορυ­φαί­ες ερμη­νεύ­τριες — Χάρη Αλε­ξί­ου ‚Μίλ­βα, αλλά και μεγά­λους ερμη­νευ­τές — Μανώ­λης Μητσιάς, Δημή­τρης Μητρο­πά­νος, Βασί­λης Παπα­κων­στα­ντί­νου, Χρή­στος Θηβαί­ος, Γιάν­νης Κού­τρας και πολ­λούς ακόμα.

Μάχι­μος μέχρι τέλους μίλα­γε ανοι­χτά για την ασθέ­νεια του και επι­κοι­νω­νού­σε με το κοι­νό του ακό­μα και την ύστα­τη ώρα της πολύ­μη­νης μάχης του με τον καρ­κί­νο. Κάποια στιγ­μή είχε αναρ­τή­σει με γεν­ναιό­τη­τα: «Ποτέ δεν κρύ­φτη­κα. Μηνύ­μα­τα έρχο­νται από πολ­λούς φίλους που ρωτά­νε για την κατά­στα­ση της υγεί­ας μου. Ενά­μι­ση μήνα τώρα βρί­σκο­μαι σ΄ ένα δωμά­τιο του νοσο­κο­μεί­ου παλεύ­ο­ντας μ΄ ένα ανό­η­το πυρε­τό που επι­μέ­νει. Σας γρά­φω σήμε­ρα για­τί αισθά­νο­μαι πιο δυνα­τός κι είμαι σίγου­ρος ότι θα σας συνα­ντή­σω σύντο­μα. ”Το ζήτη­μα δεν είναι να είσαι αιχ­μά­λω­τος. Το να μην παρα­δί­νε­σαι αυτό είναι” που λέει και ο αγα­πη­μέ­νος μου Χικμέτ».

Πηγή: ΑΠΕ

Ακο­λου­θούν συγκε­ντρω­μέ­νες όλες οι δημο­σιεύ­σεις μας με αφορ­μή το «φευ­γιό» του Θάνου Μικρούτσικου.

mikroutsikos101 mikroutsikos102
mikroutsikos103 mikroutsikos104
mikroutsikos105 mikroutsikos107
mikroutsikos106 mikroutsikos108
mikroutsikos109 mikroutsikos112
mikroutsikos116 mikroutsikos ntik
mikroutsikos131 mikroutsikos133
mikroutsikos161 mikroutsikos160
MIKROUTSIKOS170 MIKROUTSIKOS172
mikroutsikos300
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο