Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέμπτη νύχτα οργισμένων αντιδράσεων για τη δολοφονία του Ναέλ

Για Πέμ­πτη νύχτα συνε­χί­στη­καν στη Γαλ­λία οι οργι­σμέ­νες αντι­δρά­σεις για την δολο­φο­νία του 17χρονου Ναέλ, ο οποί­ος σκο­τώ­θη­κε από πυρά αστυ­νο­μι­κού στη διάρ­κεια τρο­χο­νο­μι­κού ελέγχου.

Η κηδεία του νεα­ρού, το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του, ήταν μια μεγά­λη δια­δή­λω­ση ενά­ντια στην αστυ­νο­μι­κή αυθαι­ρε­σία. Η ταφή έγι­νε παρου­σία της μητέ­ρας και της για­γιάς του Ναέλ, στο νεκρο­τα­φείο Μον-Βαλε­ριέν στη Ναντέρ, την πόλη όπου ζού­σε ο 17χρονος.

Το βρά­δυ του Σαβ­βά­του σημειώ­θη­καν συγκρού­σεις με την αστυ­νο­μία, μικρό­τε­ρης έκτα­σης σε σχέ­ση με τις προη­γού­με­νες νύχτες.

Στη διάρ­κεια της νύκτας η αστυ­νο­μία προ­χώ­ρη­σε σε 719 προ­σα­γω­γές, αν και ο Γάλ­λος υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Ζεράλντ Νταρ­μα­νέν επε­σή­μα­νε ότι η χθε­σι­νή νύκτα ήταν «πιο ήσυ­χη» σε σχέ­ση με τις προη­γού­με­νες. Ο ίδιος εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­ση του για την «απο­φα­σι­στι­κή δρά­ση» της γαλ­λι­κής αστυ­νο­μί­ας, δηλα­δή την άγρια κατα­στο­λή κάθε διαμαρτυρίας.

Σύμ­φω­να με τον απο­λο­γι­σμό του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, χθες τραυ­μα­τί­στη­καν 45 αστυ­νο­μι­κοί και χωρο­φύ­λα­κες, πυρ­πο­λή­θη­καν 577 οχή­μα­τα και 74 κτί­ρια, ενώ κατα­γρά­φη­καν 871 πυρ­κα­γιές σε δρόμους.

Για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη νύκτα το υπουρ­γείο είχε ανα­πτύ­ξει 45.000 αστυ­νο­μι­κούς και χωρο­φύ­λα­κες, εκ των οποί­ων 7.000 στο Παρί­σι και τα κοντι­νά του προ­ά­στια, ενώ ενι­σχύ­σεις έχουν στα­λεί στη Μασ­σα­λία και τη Λιόν, όπου έχουν σημειω­θεί τα πιο βίαια επει­σό­δια.  Αρκε­τοί δήμοι επέ­βα­λαν νυχτε­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση κυκλοφορίας.

Στο Παρί­σι, η αστυ­νο­μία προ­χώ­ρη­σε σε 126 προ­σα­γω­γές, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που δημο­σιο­ποί­η­σε το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών. Ισχυ­ρές δυνά­μεις της αστυ­νο­μί­ας είχαν ανα­πτυ­χθεί κατά μήκος της λεω­φό­ρου των Ηλυ­σί­ων Πεδί­ων, απο­τρέ­πο­ντας συγκεντρώσεις.

Η άγρια κατα­στο­λή από την κυβέρ­νη­ση Μακρόν συνο­δεύ­τη­κε από απει­λές προς τους γονείς των νέων.

«Οι γονείς που δεν ενδια­φέ­ρο­νται για τα παι­διά τους, που τα αφή­νουν να γυρ­νούν τη νύχτα γνω­ρί­ζο­ντας που πάνε και είναι 13, 14 ετών, κιν­δυ­νεύ­ουν με δύο χρό­νια φυλά­κι­ση και 30.000 πρό­στι­μο», δήλω­σε ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης, Ερίκ Ντιπόντ-Μορετί.

Ιράν: Το Παρίσι να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση»

Σημειώ­νε­ται επί­σης ότι το Ιράν ζήτη­σε σήμε­ρα από την κυβέρ­νη­ση της Γαλ­λί­ας να «στα­μα­τή­σει τη βίαιη μετα­χεί­ρι­ση» των πολι­τών της και να «επι­δεί­ξει αυτοσυγκράτηση».

«Συνι­στού­με στη γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση και την αστυ­νο­μία να δώσουν προ­σο­χή στα αιτή­μα­τα των δια­δη­λω­τών και να επι­δεί­ξουν αυτο­συ­γκρά­τη­ση, απο­φεύ­γο­ντας κάθε βία», δήλω­σε ο Νασέρ Κανα­νί εκπρό­σω­πος του ιρα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών στο Twitter.

«Η γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να στα­μα­τή­σει τη βίαιη μετα­χεί­ρι­ση των πολι­τών της σεβό­με­νη τις αρχές της ανθρώ­πι­νης αξιο­πρέ­πειας, της ελευ­θε­ρί­ας της έκφρα­σης και το δικαί­ω­μα των πολι­τών να δια­δη­λώ­νουν ειρη­νι­κά», πρόσθεσε.

Σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο, «οι δια­κρί­σεις εις βάρος των μετα­να­στών και το γεγο­νός ότι κάποιες ευρω­παϊ­κές χώρες απο­φεύ­γουν να δέχο­νται και να διορ­θώ­νουν τις κακές συμπε­ρι­φο­ρές απέ­να­ντι τους έχουν δημιουρ­γή­σει δυσμε­νείς συν­θή­κες για τους Ευρω­παί­ους πολί­τες, και στη Γαλλία».

Το ιρα­νι­κό υπουρ­γείο ζήτη­σε επί­σης από τους Ιρα­νούς να απο­φεύ­γουν «τα μη απα­ραί­τη­τα ταξί­δια στη Γαλ­λία λόγω της τρέ­χου­σας κρίσης».

Ιρα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης έχουν αφιε­ρώ­σει μεγά­λα ρεπορ­τάζ στα επει­σό­δια που έχουν ξεσπά­σει σε πολ­λές πόλεις της Γαλ­λί­ας μετά τον θάνα­το του 17χρονου Ναέλ από σφαί­ρα αστυ­νο­μι­κού την Τρί­τη στη Ναντέρ, στο πλαί­σιο τρο­χαί­ου ελέγχου.

Οι ιρα­νι­κές αρχές είχαν επι­κρί­νει τα μηνύ­μα­τα αλλη­λεγ­γύ­ης που είχαν στεί­λει ευρω­παϊ­κές χώρες στο κίνη­μα δια­μαρ­τυ­ρί­ας που ξέσπα­σε στο Ιράν το φθι­νό­πω­ρο, μετά τον θάνα­το της Μαχ­σά Αμι­νί μετά τη σύλ­λη­ψή της από την αστυ­νο­μία ηθών επει­δή δεν φορού­σε σωστά τη μαντί­λα της.

Στις 14 Οκτω­βρί­ου ο Κανα­νί είχε καταγ­γέλ­λει «την παρέμ­βα­ση» του Γάλ­λου προ­έ­δρου Εμα­νου­έλ Μακρόν, ο οποί­ος είχε εκφρά­σει τη στή­ρι­ξή του προς του διαδηλωτές.

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο