Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος — Πανελλήνιο Σωματείο Τραγουδιστών: Το μεγαλειώδες έργο του Μίκη μας εμπνέει και μας καθορίζει διαχρονικά

«2 Σεπτέμ­βρη πριν από ένα χρό­νο έφυ­γε από τη ζωή ο σπου­δαί­ος δημιουρ­γός. Η μου­σι­κή του ζυμω­μέ­νη με όλα εκεί­να τα υλι­κά που φτιά­χνουν τη μεγά­λη Τέχνη, που συλ­λαμ­βά­νει τον σφυγ­μό της επο­χής και παλεύ­ει για τις αγω­νί­ες και το δίκιο των πολ­λών», σημειώ­νουν σε ανα­κοί­νω­σή τους ο Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος και το Πανελ­λή­νιο Σωμα­τείο Ελλή­νων Τρα­γου­δι­στών για τον ένα χρό­νο από τον θάνα­το του μεγά­λου Μίκη Θεοδωράκη.

«Μέσα από το μεγα­λειώ­δες έργο και τους αγώ­νες του συνε­χί­ζει να μας εμπνέ­ει και να μας καθο­ρί­ζει δια­χρο­νι­κά. Έναν χρό­νο από τον θάνα­τό του καλού­με τους συνα­δέλ­φους μας, ως φόρο τιμής στις συναυ­λί­ες τους εκεί­νες τις μέρες, να δια­βά­σουν το παρα­κά­τω κεί­με­νο και να τρα­γου­δή­σουν ένα τρα­γού­δι του Μίκη», αναφέρουν.

«Είναι οι αγώ­νες και η μου­σι­κή τόσο δεμέ­να πια μέσα μου, ώστε δεν μπο­ρώ να φαντα­στώ ούτε αγώ­νες χωρίς τρα­γού­δι, ούτε τρα­γού­δι χωρίς αγώ­να. Φαί­νε­ται πως το ταλέ­ντο μου, σαν μια παρά­ξε­νη μπα­τα­ρία, εκεί μέσα γεμί­ζειmikis theodorakis graffiti 1

Όμως το ταλέ­ντο δεν έρχε­ται μόνο του. Για να φυτρώ­σει, του πρέ­πει στρώ­μα παχύ ευαι­σθη­σί­ας. Αυτό σημαί­νει πως ο αλη­θι­νός καλ­λι­τέ­χνης δεν μπο­ρεί να μεί­νει αδιά­φο­ρος όταν γύρω του οι άλλοι βογκούν, ταπει­νώ­νο­νται, πει­νούν, τσα­κί­ζο­νται… Τότε η ευαι­σθη­σία αυτή γίνε­ται ευθύ­νη και φέρ­νει τον καλ­λι­τέ­χνη μέσα στον λαό», (Μίκης Θεοδωράκης).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο