Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Πιστοποιητικά» μη αντικειμενικότητας για τους κλητούς της ενημέρωσης, χρήματα για τους εκλεκτούς, μοίρασε η κυβέρνηση

Ευθύς εξαρ­χής που ανα­κοι­νώ­θη­κε το μοί­ρα­σμα πολ­λών εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ στα ΜΜΕ για την καμπά­νια «Μένου­με Σπί­τι» , το Ατέ­χνως (από τα ελά­χι­στα Μέσα που το έπρα­ξαν) δήλω­σε αρνεί­ται να λάβει έστω και ένα λεπτό του ευρώ και κατήγ­γει­λε ταυ­τό­χρο­να ότι η κυβέρ­νη­ση μοί­ρα­ζε αφει­δώς εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ σε μέσα ενη­μέ­ρω­σης προ­κει­μέ­νου να παί­ξουν το ρόλο του «κυβερ­νη­τι­κού παπα­γά­λου».

banner aggoules

Ήμα­σταν σχε­δόν βέβαιοι όταν γρά­φα­με εκεί­νες τις αρά­δες ότι αυτό θα είναι και μια νέα πηγή σκαν­δά­λου. Δεν μπο­ρού­σα­με όμως να φαντα­στού­με το μέγε­θός του. Άρχι­σαν οι καταγ­γε­λί­ες (από απο­κλει­σμέ­νους) και ανα­γκά­στη­κε η κυβέρ­νη­ση να δώσει στη δημο­σιό­τη­τα τη λίστα των Μέσων Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης που πήραν το δια­φη­μι­στι­κό μπα­ξί­σι.  Δεν ανα­φέ­ρο­νται βέβαια τα ποσά που εισέ­πρα­ξε κάθε Μέσο, όμως το περιε­χό­με­νο της λίστας μας άφη­σε (και όχι μόνο εμάς) άφωνους.

Ζήτη­μα πρώ­το: Στη λίστα βλέ­που­με εφη­με­ρί­δες, sites, ραδιό­φω­να και τηλε­ο­ρά­σεις, απ’ όλη την Ελλά­δα. Στη λίστα δεν είναι μόνο κάτι απί­θα­να ή κάποια άλλα που δεν υπάρ­χουν καν αλλά είναι και sites που δεν περιέ­χο­νται στο Μητρώο Online Media. Αυτό από το νόμο απα­γο­ρεύ­ε­ται.

Βλέ­που­με site που είναι ανε­νερ­γά (error), site που δεν έχουν αναρ­τή­σεις ακό­μη και blog!!! Ανα­φε­ρό­μα­στε στα site για­τί σε αυτά είναι εύκο­λη η επι­βε­βαί­ω­ση. Τι να υπο­θέ­σου­με για τον περι­φε­ρεια­κό Τύπο και περι­φε­ρεια­κά ραδιό­φω­να; Ποιος, με τι κρι­τή­ρια και πόσα πήρε;

Ζήτη­μα δεύ­τε­ρο: Επι­δο­τή­θη­καν site που δεν είναι στο Μητρώο Online Media και απο­κλεί­στη­καν άλλα που είναι εγγε­γραμ­μέ­να. Το δε Ατέ­χνως ούτε καν ενη­με­ρώ­θη­κε από τη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Τύπου. Γιατί;

Ζήτη­μα τρί­το: Στη Βου­λή χθες ο Στέ­λιος Πέτσας εξή­γη­σε για­τί απέ­κλει­σε κάποια ΜΜΕ. Επει­δή, είπε, δεν «λει­τουρ­γούν πλη­ρώ­ντας κρι­τή­ρια αντι­κει­με­νι­κό­τη­τας και αμε­ρο­λη­ψί­ας και τηρώ­ντας τις αρχές της ηθι­κής και δεο­ντο­λο­γί­ας, συνε­κτι­μώ­με­νης της αξιο­πι­στί­ας των μέσων ανα­φο­ρι­κά με τη μη ανα­πα­ρα­γω­γή ψευ­δών ειδή­σε­ων (fake news) και τη μη πρό­κλη­ση σύγ­χυ­σης στο κοι­νό».

Όπερ εστί μεθερ­μη­νευό­με­νον, το Ατέ­χνως (για παρά­δειγ­μα) δεν είναι αντι­κει­με­νι­κό και παρά­γει fake news!!! Ποιος και βάσει ποί­ων κρι­τη­ρί­ων και τεκ­μη­ρί­ων έκα­νε αυτή την αξιο­λό­γη­ση; Υπο­δείξ­τε μας έστω μία ανάρ­τη­σή μας που να υπά­γε­ται στην αιτιο­λό­γη­σή σας. 

Ποιος έκρι­νε ότι παρά­γει αντι­κει­με­νι­κή ενη­μέ­ρω­ση ο Μένιος Φουρ­θιώ­της και χρη­μα­το­δο­τή­θη­κε για ανύ­παρ­κτα site;

Tο ζήτη­μα δεν είναι μόνο πολι­τι­κό και ηθι­κό αλλά και νομικό.

Δεί­τε τη λίστα:

Λίστα Χρη­μα­το­δο­τού­με­νων Μέσων_Εκστρατεία covid 19

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο