Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα: “Τα χρώματα στη χαρακτική του Γ. Βαρλάμου” _ΦΩΤΟ

Μια ακό­μα πτυ­χή της τέχνης του Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου φωτί­ζε­ται στη νέα έκθε­ση που εγκαι­νιά­στη­κε χτες Τρί­τη 24-Ιαν, στον Χώρο Πολι­τι­σμού «Εργα­στή­ρι Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου» (Λεά­γρου 23, Γού­βα, στ. μετρό «Αγ. Ιωάν­νης») με θέμα «Τα χρώ­μα­τα στη χαρα­κτι­κή του Γιώρ­γη Βαρλάμου».

Τους δεκά­δες επι­σκέ­πτες καλω­σό­ρι­σαν η Εύα Μελά, ζωγρά­φος — χαρά­κτρια, μέλος του Τμή­μα­τος Πολι­τι­σμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νη της λει­τουρ­γί­ας του χώρου, καθώς και η Μυρ­τώ Πετά­ση, ιστο­ρι­κός Τέχνης. Στη συνέ­χεια περι­η­γή­θη­καν και ξενα­γή­θη­καν στον χώρο, ενώ είχαν και την ευκαι­ρία να δουν από κοντά και το εργα­στή­ρι του Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου, στο οποίο πραγ­μα­το­ποιού­νται σεμι­νά­ρια χαρα­κτι­κής. Αξί­ζει επί­σης να σημειώ­σου­με ότι στη χθε­σι­νή εκδή­λω­ση παρευ­ρέ­θη­καν πολ­λοί εικα­στι­κοί καλ­λι­τέ­χνες, αλλά και κόσμος που είχε γνω­ρί­σει τον Γ. Βαρλάμο.

Στα εγκαί­νια της έκθε­σης παρευ­ρέ­θη­κε και ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα έργα που επι­λέ­χθη­καν, έγχρω­μης χαρα­κτι­κής, ξυλο­γρα­φί­ες και λιθο­γρα­φί­ες, δια­τρέ­χουν την εικα­στι­κή δια­δρο­μή του σπου­δαί­ου κομ­μου­νι­στή δημιουρ­γού, από τα πρώ­ι­μα δημιουρ­γι­κά χρό­νια έως την ωρι­μό­τη­τά του. Τα θέμα­τα των έργων που παρου­σιά­ζο­νται εκτεί­νο­νται από το φυσι­κό και αστι­κό τοπίο έως τα που­λιά, τα λου­λού­δια, το ανθρώ­πι­νο σώμα, το πορ­τρέ­το. Τα χρώ­μα­τα κινού­νται από τις γήι­νες έως και τις πολύ ζωη­ρές απο­χρώ­σεις, ενώ ο χρω­μα­τι­κός πλού­τος απο­δί­δει με ευρύ­τη­τα τα θέμα­τα της χαρα­κτι­κής του όπως και τις δια­φο­ρε­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις σε κάθε περί­ο­δο της δημιουρ­γί­ας του. Εντο­να απο­τυ­πώ­νε­ται αυτό στα πολύ ενδια­φέ­ρο­ντα έργα με θέμα τα που­λιά που περι­λαμ­βά­νει η έκθε­ση, όπου οι δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις στην επι­λο­γή και από­δο­ση των χρω­μά­των, από τον Γιώρ­γη Βαρ­λά­μο, επι­βε­βαιώ­νουν την ιδιαί­τε­ρη εκφρα­στι­κή λει­τουρ­γία του χρώ­μα­τος στη χαρα­κτι­κή του.

ΚΕ του ΚΚΕ: Εγκαι­νιά­στη­κε ο Χώρος Πολι­τι­σμού – “Εργα­στή­ρι Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου” (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Το ιδιαί­τε­ρο στοι­χείο που διδά­σκει ο Γιώρ­γης Βαρ­λά­μος με τη χαρα­κτι­κή του είναι η από­δο­ση του περιε­χο­μέ­νου, του τι θέλει να πει το έργο, με εργα­λείο την τεχνι­κή αρτιό­τη­τα των μέσων της χαρα­κτι­κής, το ακρι­βές σχέ­διο, την αφαίρεση.

Η δύνα­μη του Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου πηγά­ζει από τον στό­χο που έθε­τε το έργο του να υπη­ρε­τεί την αλή­θεια, την ομορ­φιά και την απλό­τη­τα. Στό­χο που πέτυ­χε με την τρο­με­ρή αφο­σί­ω­ση, τη μελέ­τη, την προ­ερ­γα­σία για κάθε έργο του, όπως απο­δει­κνύ­ουν τα εκα­το­ντά­δες προ­σχέ­δια και δοκί­μια, παραλ­λα­γές χαρα­κτι­κών, οι σημειώ­σεις του, οι φωτο­γρα­φί­ες που ο ίδιος τρα­βού­σε και αξιο­ποιού­σε στη μελέ­τη των θεμά­των του, άλλες μέθο­δοι έρευ­νας που αξιο­ποιού­σε για κάθε του έργο, μαζί με την προ­σπά­θεια κατά­κτη­σης ευρύ­τε­ρης μόρ­φω­σης μέσα από τη μελέ­τη της φιλο­σο­φί­ας, της ιστο­ρί­ας, της λογο­τε­χνί­ας και μέσα από την κοι­νω­νι­κή και πολι­τι­κή του στά­ση και δράση.

  • Η έκθε­ση θα διαρ­κέ­σει έως τις 28 Απρί­λη.
  • Μέρες και ώρες λει­τουρ­γί­ας: Πέμ­πτη — Κυρια­κή 6 μ.μ. — 8.30 μ.μ.
  • Τηλ.: 210.7515.584,
  • e‑mail: [email protected].
  • Υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα οργα­νω­μέ­νων ξενα­γή­σε­ων μετά από επικοινωνία.

Έκθε­ση: Τα χρώ­μα­τα στη Χαρα­κτι­κή του Γιώρ­γη Βαρλάμου

 

 

Μοι­ρα­στείτ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο