Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολυώροφο κτίριο κατοικιών στη Ράφα χτύπησε το Ισραήλ — Υποκρισία της Δύσης

Το Ισρά­ηλ έπλη­ξε ένας από τα μεγα­λύ­τε­ρα συγκρο­τή­μα­τα κατοι­κιών στη Ράφα, στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας σήμε­ρα, είπαν κάτοι­κοι, εντεί­νο­ντας την πίε­ση στην τελευ­ταία περιο­χή του θύλα­κα στην οποία δεν έχει εισβά­λει ακό­μα και όπου πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο εκτο­πι­σμέ­νοι Παλαι­στί­νιοι έχουν βρει καταφύγιο.

Το 12όροφο κτί­ριο, που βρί­σκε­ται σε από­στα­ση περί­που 500 μέτρων από τα σύνο­ρα με την Αίγυ­πτο, υπέ­στη ζημιές από την επι­δρο­μή. Δεκά­δες οικο­γέ­νειες έμει­ναν άστεγες.

Ένας από τους 300 ενοί­κους του κτι­ρί­ου είπε στο Ρόι­τερς πως το Ισρα­ήλ τους έδω­σε περι­θώ­ριο 30 λεπτών να το εγκα­τα­λεί­ψουν τη νύχτα.

«Ο κόσμος τρό­μα­ξε, έτρε­χε πανι­κό­βλη­τος στις σκά­λες, ορι­σμέ­νοι έπε­σαν, επι­κρα­τού­σε χάος. Άνθρω­ποι άφη­σαν τα υπάρ­χο­ντά τους και τα χρή­μα­τά τους», δήλω­σε ο Μοχά­μαντ Αλ- Ναμπρίς, προ­σθέ­το­ντας πως μετα­ξύ αυτών που παρα­πά­τη­σαν στα σκα­λιά κατά τη διάρ­κεια της εκκέ­νω­σης ήταν η έγκυος σύζυ­γος ενός φίλου του.

Ένας αξιω­μα­τού­χος της Φατάχ, από τη Ράφα, εξέ­φρα­σε φόβους πως το ότι το Ισρα­ήλ έπλη­ξε το πολυώ­ρο­φο κτί­ριο στη Ράφα απο­τε­λεί ένδει­ξη μιας επι­κεί­με­νης ισραη­λι­νής εισβολής.

Πέντε μήνες μετά την αμεί­ω­τη αερο­πο­ρι­κή και χερ­σαία επί­θε­ση του Ισρα­ήλ στη Γάζα, οι υγειο­νο­μι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν πως σχε­δόν 31.000 Παλαι­στί­νιοι έχουν σκο­τω­θεί, πάνω από 72.500 έχουν τραυ­μα­τι­στεί και χιλιά­δες βρί­σκο­νται εγκλω­βι­σμέ­νοι κάτω από τα χαλάσματα.

Οι ισραη­λι­νές επι­χει­ρή­σεις βύθι­σαν τον παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα, που ήδη είχε κλο­νι­στεί από έναν ισραη­λι­νό απο­κλει­σμό 17 ετών, σε μια ανθρω­πι­στι­κή κατα­στρο­φή. Μεγά­λο μέρος της περιο­χής έχει μετα­τρα­πεί σε συντρίμ­μια και το μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα του πλη­θυ­σμού της των 2,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων έχει εκτο­πι­στεί, με τον ΟΗΕ να προει­δο­ποιεί για την εμφά­νι­ση ασθε­νειών και λιμού.

Τρία Παλαι­στί­νια παι­διά πέθα­ναν από αφυ­δά­τω­ση και υπο­σι­τι­σμό στο νοσο­κο­μείο Αλ Σίφα κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας στη Γάζα Άσραφ αλ Κίντρα. Ο Κίντρα είπε με τις απώ­λειες αυτές ανέρ­χε­ται σε 23 ο αριθ­μός των Παλαι­στι­νί­ων που πέθα­ναν από παρό­μοια αίτια εδώ και σχε­δόν 10 ημέρες.

«Αυτός ο κτη­νώ­δης πόλε­μος έχει δια­λύ­σει κάθε έννοια της κοι­νής ανθρω­πιάς», δήλωσε η Μιριά­να Σπό­λια­ριτς, πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Επι­τρο­πής του Ερυ­θρού Σταυρού.

Η ίδια ζήτη­σε το τέλος των εχθρο­πρα­ξιών προ­κει­μέ­νου να επι­τρα­πεί μια ουσια­στι­κή δια­νο­μή βοή­θειας στη Γάζα, η Χαμάς να απε­λευ­θε­ρώ­σει όλους τους ομή­ρους χωρίς όρους και το Ισρά­ηλ να δια­χει­ρι­στεί με ανθρω­πιά τους Παλαι­στί­νιους κρα­του­μέ­νους και να τους επι­τρέ­ψει να επι­κοι­νω­νή­σουν με τις οικο­γέ­νειές τους.

Οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την επί­τευ­ξη μιας εκε­χει­ρί­ας και την απε­λευ­θέ­ρω­ση των 134 ομή­ρων που παρα­μέ­νουν στη Γάζα φαί­νε­ται ότι καθυ­στε­ρούν ενό­ψει της επι­θυ­μη­τής ημε­ρο­μη­νί­ας της έναρ­ξης του ιερού μήνα του Ραμα­ζα­νιού, που ξεκι­νά περί­που στις 10 Μαρτίου.

Μια πηγή της Χαμάς είπε στο Ρόι­τερς πως η αντι­προ­σω­πεία της οργά­νω­σης είναι «απί­θα­νο» να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει άλλη επί­σκε­ψη στο Κάι­ρο το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο για συνο­μι­λί­ες. Η Χαμάς κατη­γο­ρεί για την έλλει­ψη προ­ό­δου στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις το Ισρα­ήλ, το οποίο μέχρι στιγ­μής αρνεί­ται να δώσει εγγυ­ή­σεις ή να δεσμευ­τεί για το τέλος του πολέ­μου ή την από­συρ­ση των δυνά­με­ών του από τη Λωρί­δα της Γάζας.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Γάζας ανα­κοί­νω­σε πως του­λά­χι­στον 82 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν σε ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις κατά μήκος της Λωρί­δας της Γάζας χθες.

Υποκρισία της Δύσης

Εδώ και αρκε­τές ημέ­ρες, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, όπως η Γαλ­λία, πραγ­μα­το­ποιούν ρίψεις τρο­φί­μων στη Λωρί­δα της Γάζας, θέλο­ντας να καλύ­ψουν τη συνέρ­γειά τους στη γενο­κτο­νία που δια­πράτ­τει το Ισραήλ.

Μάλι­στα οι ΗΠΑ δηλώ­νουν ότι θέλουν να χτί­σουν ένα προ­σω­ρι­νό λιμά­νι στα ανοι­χτά της Γάζας για να επι­τα­χυν­θεί η παρο­χή βοή­θειας, κάτι που έχει καταγ­γελ­θεί ως βαθιά υπο­κρι­τι­κό και μια προ­σπά­θεια να απο­σπα­στεί η προ­σο­χή από τον συνε­χή παρε­μπό­δι­ση της βοή­θειας του Ισρα­ήλ στον θύλα­κα παρά τις προει­δο­ποι­ή­σεις του ΟΗΕ για επι­κεί­με­νο λιμό.

Σχο­λιά­ζο­ντας την ανα­κοί­νω­ση του Μπάι­ντεν, οι κάτοι­κοι της Γάζας είπαν ότι αυτό που χρειά­ζο­νται επει­γό­ντως είναι να στα­μα­τή­σουν οι ΗΠΑ να παρέ­χουν όπλα στο Ισραήλ.

«Αντί να μας πεί­τε ότι θα φτιά­ξουν ένα λιμά­νι για να μας βοη­θή­σουν, στα­μα­τή­στε να [παρέ­χε­τε] τα όπλα που μας πυρο­βο­λούν», είπε στο Reuters ο Χασάν Μασλάχ, ένας εκτο­πι­σμέ­νος Παλαι­στί­νιος από το Χαν Γιου­νίς, που τώρα βρί­σκε­ται σε κατα­φύ­γιο στη Ράφα. «Όλα αυτά τα αμε­ρι­κα­νι­κά όπλα σκο­τώ­νουν τα παι­διά μας και μας σκο­τώ­νουν όπου κι αν πάμε. Δεν χρεια­ζό­μα­στε βοή­θεια από αυτούς. Τους χρεια­ζό­μα­στε για να στα­μα­τή­σουν τη δολο­φο­νία, να στα­μα­τή­σουν τον θάνα­το», είπε.

Την ίδια ώρα, τα τελευ­ταία στοι­χεία του ΟΗΕ δεί­χνουν ότι έχουν σημειω­θεί τουλά­χι­στον 603 επι­θέ­σεις από παρά­νο­μους Ισραη­λι­νούς εποί­κους σε Παλαι­στί­νιους από τις 7 Οκτωβρίου.

Συνο­λι­κά 1.222 Παλαι­στί­νιοι από 19 κοι­νό­τη­τες βοσκών έχουν εκτο­πι­στεί ως άμε­σο απο­τέ­λε­σμα της βίας από τους εποί­κους, ανα­φέ­ρει έκθε­ση του ΟΗΕ .

Ο ΟΗΕ κατέ­γρα­ψε του­λά­χι­στον εννέα Παλαι­στί­νιους που σκο­τώ­θη­καν από εποί­κους που χρη­σι­μο­ποιού­σαν πυρο­βό­λα όπλα, ενώ άλλοι 396 σκο­τώ­θη­καν από ισραη­λι­νές δυνά­μεις και δύο σκο­τώ­θη­καν είτε από ισραη­λι­νά στρα­τεύ­μα­τα είτε από εποίκους.

Ταυ­τό­χρο­να, καθη­με­ρι­νές είναι οι επι­δρο­μές του ισραη­λι­νού στρα­τού στη Δυτι­κή Όχθη.

 

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο