Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Σχεδόν 1 παιδί στα 6 έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου

Περί­που το 16% των παι­διών ηλι­κί­ας 11 με 15 ετών δηλώ­νουν ότι έπε­σαν θύμα­τα παρε­νό­χλη­σης στο δια­δί­κτυο το 2022, ένας αριθ­μός που σημεί­ω­σε αύξη­ση σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη αντί­στοι­χη έρευ­να, έδει­ξαν τα στοι­χεία που δημο­σί­ευ­σε σήμε­ρα ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ).

«Η έκθε­ση αυτή απο­τε­λεί σήμα κιν­δύ­νου που μας καλεί να κατα­πο­λε­μή­σου­με την παρε­νό­χλη­ση και τη βία όπου και όταν παρα­τη­ρού­νται», δήλω­σε ο διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ Ευρώ­πης Χανς Κλούγκε.

Η προη­γού­με­νη έκθε­ση του Health Behavior in School-aged Children (HBSC), που βασί­στη­κε σε στοι­χεία του 2018, ανέ­φε­ρε ότι το 13% των παι­διών αυτής της ηλι­κί­ας είχαν παρε­νο­χλη­θεί στο διαδίκτυο.

Το ποσο­στό της φυσι­κής παρε­νό­χλη­σης παρα­μέ­νει στα­θε­ρό: το 11% των παι­διών δήλω­σε ότι έπε­σε θύμα παρε­νό­χλη­σης στο σχο­λείο πέρυ­σι, ένα­ντι του 10% πριν τέσ­σε­ρα χρόνια.

Η παν­δη­μία άλλα­ξε τον τρό­πο με τον οποίο αλλη­λε­πι­δρούν οι έφη­βοι, εκτί­μη­σε ο ΠΟΥ, εξη­γώ­ντας ότι οι ψηφια­κές μορ­φές βίας «άρχι­σαν να επι­βάλ­λο­νται ιδιαι­τέ­ρα» μετά την covid-19, «όταν ο κόσμος των νέων έγι­νε ολο­έ­να και πιο ψηφια­κός τις περιό­δους των καραντινών».

Σύμ­φω­να με τη νέα έκθε­ση, το 15% των αγο­ριών και το 16% των κορι­τσιών δήλω­σαν ότι έπε­σαν θύμα­τα παρε­νό­χλη­σης στο δια­δί­κτυο τους τελευ­ταί­ους μήνες του­λά­χι­στον μία φορά.

 

6 ώρες στην οθόνη

Τα υψη­λό­τε­ρα επί­πε­δα παρε­νό­χλη­σης κατα­γρά­φη­καν μετα­ξύ των αγο­ριών στη Βουλ­γα­ρία, τη Λιθουα­νία, την Πολω­νία και τη Μολ­δα­βία, ενώ τα χαμη­λό­τε­ρα μετα­ξύ των αγο­ριών στην Ισπα­νία, διευ­κρί­νι­σε ο ΠΟΥ χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Καθώς οι νέοι περ­νούν έως και έξι ώρες ημε­ρη­σί­ως στο ίντερ­νετ αλλα­γές, ακό­μη και μηδα­μι­νές, στα ποσο­στό παρε­νό­χλη­σης και βίας μπο­ρεί να έχουν επι­πτώ­σεις στην υγεία και την ευη­με­ρία χιλιά­δων ανθρώ­πων», σχο­λί­α­σε ο Κλούγκε.

Ένας έφη­βος στους οκτώ παρα­δέ­χθη­κε ότι δέχθη­κε παρε­νό­χλη­ση στο δια­δί­κτυο από συνο­μή­λι­κούς του, αριθ­μός αυξη­μέ­νος κατά τρεις μονά­δες σε σχέ­ση με το 2018, σύμ­φω­να με την έκθεση.

Στην έρευ­να πήραν μέρος 279.000 παι­διά και έφη­βοι από 44 χώρες και περιο­χές στην Ευρώ­πη, την Κεντρι­κή Ασία και τον Καναδά.

Στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές η κυβερ­νο­πα­ρε­νό­χλη­ση φτά­νει στο από­γειό της στην ηλι­κία των 11 ετών για τα αγό­ρια και των 13 ετών για τα κορίτσια.

Αν και δεν παρα­τη­ρεί­ται μεγά­λη δια­φο­ρά στα ποσο­στά ανά­λο­γα με το επάγ­γελ­μα των γονιών, στον Κανα­δά ανα­φέρ­θη­καν περισ­σό­τε­ρα περι­στα­τι­κά παρε­νό­χλη­σης μετα­ξύ των πιο φτω­χών παιδιών.

Το 27% των κορι­τσιών που ανή­καν στο 20% των λιγό­τε­ρο πλού­σιων νοι­κο­κυ­ριών δήλω­σε θύμα παρε­νό­χλη­σης στο σχο­λείο, ένα­ντι του 21% των κορι­τσιών που ανή­καν στο 20% των πιο πλού­σιων νοικοκυριών.

«Είναι σημα­ντι­κό να εκπαι­δευ­τούν οι νέοι, οι οικο­γέ­νειες και τα σχο­λεία για τις μορ­φές κυβερ­νο­πα­ρε­νό­χλη­σης και τις επι­πτώ­σεις της, ενώ παράλ­λη­λα να υιο­θε­τη­θούν ρυθ­μί­σεις για τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης προ­κει­μέ­νου να περιο­ρι­στεί η έκθε­ση στην κυβερ­νο­πα­ρε­νό­χλη­ση», κατα­λή­γει η έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο