Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν: «Η ΔΟΕ διακινδυνεύει να θάψει το Ολυμπιακό κίνημα»

Η Διε­θνής Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή (ΔΟΕ) δια­κιν­δυ­νεύ­ει να «θάψει το Ολυ­μπια­κό κίνη­μα» απαι­τώ­ντας από Ρώσους και Λευ­κο­ρώ­σους αθλη­τές να συμ­με­τά­σχουν υπό ουδέ­τε­ρη σημαία στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του 2024 στο Παρί­σι το επό­με­νο καλο­καί­ρι, όπως δήλω­σε σήμε­ρα (14/12) ο Ρώσος πρό­ε­δρος, Βλα­ντι­μίρ Πούτιν.

«Εάν οι ηγέ­τες του διε­θνούς αθλη­τι­σμού συνε­χί­σουν να ενερ­γούν με τον ίδιο τρό­πο, θα θάψουν το Ολυ­μπια­κό κίνη­μα. Η ίδια η ιδέα του Ολυ­μπι­σμού υπο­φέ­ρει σήμε­ρα», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Πού­τιν, κατά την διάρ­κεια της μεγά­λης ετή­σιας συνέ­ντευ­ξης Τύπου, που παρα­χώ­ρη­σε στην Μόσχα.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος πρό­σθε­σε ότι θέλει να «ανα­λύ­σει προ­σε­κτι­κά τις συν­θή­κες» πριν λάβει την τελι­κή από­φα­ση για την συμ­με­το­χή ή το μποϊ­κο­τάζ Ρώσων αθλη­τών στο «Παρί­σι 2024».

Στις αρχές Δεκεμ­βρί­ου, η ΔΟΕ ανα­κοί­νω­σε ότι θα επι­τρέ­ψει υπό αυστη­ρούς όρους, σε Ρώσους αθλη­τές να συμ­με­τά­σχουν με ουδέ­τε­ρη σημαία στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του 2024 (26 Ιου­λί­ου-11 Αυγού­στου), υπό αυστη­ρούς όρους, από­φα­ση που απο­δο­κί­μα­σε η Ουκρανία.

Ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν κατήγ­γει­λε την από­φα­ση χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την «σε πλή­ρη αντί­φα­ση και δια­στρο­φή της ιδέ­ας του Πιέρ Ντε Κου­μπερ­τέν», του ορα­μα­τι­στή ιδρυ­τή των σύγ­χρο­νων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων στα τέλη του 19ου αιώ­να: «Υπό την επιρ­ροή των δυτι­κών πολι­τι­κών ελίτ, παίρ­νουν απο­φά­σεις που είναι ευνοϊ­κές για αυτές και δυσμε­νείς για τον παγκό­σμιο αθλητισμό».

Από την πλευ­ρά του, ο Ρώσος υπουρ­γός Αθλη­τι­σμού, Όλεγκ Ματί­τσιν, έκα­νε λόγο για «μερο­λη­πτι­κές» συν­θή­κες που «βλά­πτουν τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες», ενώ αφή­νει ανοι­χτή την πόρ­τα σε Ρώσους αθλη­τές που είναι επι­λέ­ξι­μοι για τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες που θα ήθε­λαν να συμμετάσχουν.

Το θέμα είναι λεπτό καθώς η Ουκρα­νία ήταν αντί­θε­τη σε ένα τέτοιο ενδε­χό­με­νο, αλλά η θέση της έχει εξε­λι­χθεί από αυτό το καλο­καί­ρι, επι­τρέ­πο­ντας στη ΔΟΕ να απο­φα­σί­σει μετά από αρκε­τούς μήνες προβληματισμού.

Στις αρχές Δεκεμ­βρί­ου, το Κίε­βο κατήγ­γει­λε μια από­φα­ση που «ενθαρ­ρύ­νει» την Μόσχα να συνε­χί­σει την στρα­τιω­τι­κή της επί­θε­ση στην Ουκρα­νία, που άρχι­σε σχε­δόν πριν από δύο χρό­νια και η οποία έχει απο­κλεί­σει την Ρωσία από πολ­λούς διε­θνείς οργανισμούς.

Από τον Φεβρουά­ριο του 2022, η ΔΟΕ έχει απα­γο­ρεύ­σει οποια­δή­πο­τε διε­θνή διορ­γά­νω­ση σε ρωσι­κό ή λευ­κο­ρω­σι­κό έδα­φος, καθώς και οποια­δή­πο­τε παρου­σία των ύμνων, των σημαιών και των επι­σή­μων τους κατά την διάρ­κεια των αγώνων.

Επι­πλέ­ον, στις 12 Οκτω­βρί­ου, η ΔΟΕ απέ­κλει­σε την Ρωσι­κή Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή, που στε­ρεί­ται πλέ­ον Ολυ­μπια­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, επει­δή είχε θέσει υπό την εξου­σία της πέντε αθλη­τι­κούς οργα­νι­σμούς σε κατε­χό­με­νες ουκρα­νι­κές περιο­χές. Έκτο­τε η Μόσχα προ­σέ­φυ­γε στο Διαι­τη­τι­κό Αθλη­τι­κό Δικα­στή­ριο (CAS) για να αμφι­σβη­τή­σει αυτήν την απόφαση.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο