Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προεδρικές Εκλογές ΗΠΑ: Πάνω από 90 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει — Προηγείται ο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις

Μόλις δύο ημέ­ρες πριν την ημέ­ρα των εκλο­γών και η κούρ­σα των Προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στις ΗΠΑ μπαί­νει στην τελι­κή της ευθεία.

Το ενδια­φέ­ρον των Αμε­ρι­κα­νών δεί­χνει να είναι υψη­λό, καθώς ήδη πάνω από 90 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν ψηφί­σει εκ των προ­τέ­ρων, αριθ­μός-ρεκόρ που ξεπερ­νά το 65% της συνο­λι­κής συμ­με­το­χής στις εκλο­γές του 2016. 

Στις τελευ­ταί­ες δημο­σκο­πή­σεις που έγι­ναν σε πανε­θνι­κό επί­πε­δο, ο υπο­ψή­φιος των Δημο­κρα­τι­κών Τζο Μπάι­ντεν προη­γεί­ται του αντι­πά­λου του, Ντό­ναλντ Τραμπ, κατά 7–8 ποσο­σταί­ες μονά­δες. Ωστό­σο, όλα τα ενδε­χό­με­να είναι ανοι­χτά καθώς είναι κρί­σι­μες και αμφί­ρο­πες οι ψηφο­φο­ρί­ες σε συγκε­κρι­μέ­νες πολι­τεί­ες, όπως η Φλό­ρι­ντα και η Αριζόνα.

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ συνε­χί­ζει σήμε­ρα με τον φρε­νή­ρη ρυθ­μό των τελευ­ταί­ων ημε­ρών την εκστρα­τεία του με πέντε ομι­λί­ες σε ισά­ριθ­μες πολι­τεί­ες-κλει­διά, ενώ ο Τζο Μπάι­ντεν θα επι­κε­ντρω­θεί στο τέλος της δικής του εκστρα­τεί­ας στην Πεν­σιλ­βά­νια, επί­σης κρί­σι­μη πολι­τεία, δύο ημέ­ρες πριν από τις εκλο­γές της 3ης Νοεμβρίου.

Στη μάχη των εκλο­γών, οι δύο υπο­ψή­φιοι έχουν επι­στρα­τεύ­σει όλους τους συμ­μά­χους τους, με τον πρώ­ην πρό­ε­δρο Μπα­ράκ Ομπά­μα να εκφω­νεί ομι­λία υπέρ του Μπάι­ντεν (ο οποί­ος ήταν αντι­πρό­ε­δρος την περί­ο­δο 2009–2017) σε συγκέ­ντρω­ση «drive-in» στο Μίσι­γκαν, επί­σης πολι­τεία στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας στην εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση. Μεθαύ­ριο Τρί­τη «παί­ζο­νται τα πάντα», είπε ο πρώ­ην πρό­ε­δρος, που φόρα­γε μάσκα με τυπω­μέ­νη την προ­τρο­πή «Ψηφί­στε», επι­κρί­νο­ντας με σφο­δρό­τη­τα τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού από τον διά­δο­χό του στην προ­ε­δρία της χώρας που μετρά­ει μακράν τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα στην υφήλιο.

Προεκλογικές συγκεντρώσεις χωρίς… μάσκες ο Τραμπ

Από την άλλη πλευ­ρά, μπρο­στά τους δικούς του υπο­στη­ρι­κτές, ελά­χι­στοι από τους οποί­ους φόρα­γαν μάσκες, ο πρό­ε­δρος Τραμπ προ­σπα­θού­σε για ακό­μη μια φορά να υπο­βαθ­μί­σει τη σοβα­ρό­τη­τα της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, μολο­νό­τι μολύν­θη­κε και ο ίδιος.

Αν ανα­λάμ­βα­νε μια κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν «θα μετα­τρε­πό­σα­σταν σε φυλα­κι­σμέ­νους μέσα στην ίδια σας τη χώρα», υπο­στή­ρι­ξε ο εκλε­κτός των Ρεπου­μπλι­κά­νων χθες Σάβ­βα­το. Δεκα­ο­κτώ προ­ε­κλο­γι­κές συγκε­ντρώ­σεις του οποί­ου, κατά εκτι­μή­σεις οικο­νο­μο­λό­γων του πανε­πι­στη­μί­ου Στάν­φορντ που δόθη­καν στη δημο­σιό­τη­τα την Πέμ­πτη, έχουν οδη­γή­σει σε πάνω από 30.000 μολύν­σεις από τον SARS-CoV‑2 και κάπου 700 θανά­τους (όχι κατ’ ανά­γκη μετα­ξύ των ανθρώ­πων που συμ­με­τεί­χαν). Οι αριθ­μοί αυτοί βασί­ζο­νται σε στα­τι­στι­κό τους μοντέλο.

Ο αριθ­μός των μολύν­σε­ων από τον κορο­νο­ϊό συνε­χί­ζει να παρα­μέ­νει πολύ υψη­λός, με 77.000 νέες να κατα­γρά­φο­νται τις προη­γού­με­νες 24 ώρες, σύμ­φω­να με το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπ­κινς, την επο­μέ­νη του παγκό­σμιου ρεκόρ 100.000 και πλέ­ον κρου­σμά­των που κατα­μέ­τρη­σε το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόιτερς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφί­στα­ται το βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα στον κόσμο από την παν­δη­μία σε από­λυ­τους αριθ­μούς, τόσο ως προς τον αριθ­μό των νεκρών (230.320) όσο και αυτόν των μολύν­σε­ων (9.111.013).

Αντιπαράθεση για το μείγμα φιλομονοπωλιακής πολιτικής

Οι δια­φο­ρές και οι αντι­θέ­σεις των δύο μονο­μά­χων μπο­ρούν να γίνουν καλύ­τε­ρα κατα­νοη­τές ως προς την ενδο­α­στι­κή δια­μά­χη που εκφράζουν.

Ενα ακό­μα στοι­χείο των φετι­νών εκλο­γών είναι ότι πρό­κει­ται για την πιο ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νη προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία στην Ιστο­ρία των ΗΠΑ, καθώς δαπα­νή­θη­καν πάνω από 14 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια για τις εκστρα­τεί­ες των υπο­ψή­φιων Προ­έ­δρων και αντι­προ­έ­δρων, Ντό­ναλντ Τραμπ και Μάικ Πενς για τους Ρεπου­μπλι­κά­νους και Τζο Μπάι­ντεν και Κάμα­λα Χάρις για τους Δημο­κρα­τι­κούς. Σύμ­φω­να με έκθε­ση του «Center For Responsive Politics», οι Δημο­κρα­τι­κοί υπο­ψή­φιοι ξόδε­ψαν 6,9 δισ. δολά­ρια και οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι περί­που 3,8 δισ.

Ενδια­φέ­ρον ωστό­σο έχει πώς «ψήφι­σαν» τα μονοπώλια.

Ο Τραμπ, που στη­ρί­ζει περισ­σό­τε­ρο τα συμ­φέ­ρο­ντα των αμε­ρι­κα­νι­κών πολυ­ε­θνι­κών πετρε­λαί­ου και σχι­στο­λι­θι­κού φυσι­κού αερί­ου, έρχε­ται πρώ­τος στις προ­ε­κλο­γι­κές δωρε­ές εται­ρειών αυτού του είδους. Σε αυτόν δόθη­κε το 85% των 87 εκατ. δολα­ρί­ων που δαπά­νη­σαν οι εται­ρεί­ες πετρε­λαί­ου και φυσι­κού αερί­ου για τις προ­ε­κλο­γι­κές εκστρα­τεί­ες και των δύο κομ­μά­των. Η εται­ρεία Ενέρ­γειας και αγω­γών «Energy Transfer Equity», του δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χου Κέλ­σι Γουό­ρεν, χρη­μα­το­δό­τη­σε τον Τραμπ με 14 εκατ. δολά­ρια, ενώ άλλα 10 εκατ. πήρε ο Πρό­ε­δρος από τις βιο­μη­χα­νί­ες Ενέρ­γειας «Koch Industries». Συνο­λι­κά χρη­μα­το­δό­τη­σαν τον Τραμπ με περί­που 26 εκατ. δολά­ρια 101 δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χοι. Τον ευνό­η­σαν επί­σης οι αλυ­σί­δες των καζί­νο, όπως το ζεύ­γος των δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χων Σέλ­ντον και Μίριαμ Αντελ­σον, που έδω­σαν στον Τραμπ και στους υπο­ψή­φιους Ρεπου­μπλι­κά­νους πάνω από 130 εκατ. δολάρια.

Από την άλλη, διευ­θύ­νο­ντες σύμ­βου­λοι και ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­να στε­λέ­χη τεχνο­λο­γι­κών μονο­πω­λί­ων όπως «Google», «Facebook», «LinkedIn», «Amazon» και «Apple» προ­τί­μη­σαν με δια­φο­ρά την υπο­ψη­φιό­τη­τα Μπάι­ντεν, χρη­μα­το­δο­τώ­ντας τον με πάνω από 5 εκατ. δολά­ρια, ένα­ντι μόλις 240.000 δολα­ρί­ων με τα οποία χρη­μα­το­δό­τη­σαν τον Τραμπ.

Το οικο­νο­μι­κό περιο­δι­κό «Φορ­μπς» ανα­φέ­ρει πως τον Μπάι­ντεν και άλλους Δημο­κρα­τι­κούς υπο­ψή­φιους χρη­μα­το­δό­τη­σαν 134 δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χοι και οι σύζυ­γοί τους, δίνο­ντας περί­που 33 εκατ. δολάρια.

Μόνο ο γνω­στός καπι­τα­λι­στής — κερ­δο­σκό­πος Τζορτζ Σόρος ενί­σχυ­σε τους Δημο­κρα­τι­κούς με περί­που 9 εκατ. δολάρια.

Περί­που 1 εκατ. δολά­ρια πήρε και από ορι­σμέ­νες εται­ρεί­ες πετρε­λαί­ου και φυσι­κού αερί­ου, ενώ ανε­βα­σμέ­νος ήταν επί­σης στις προ­τι­μή­σεις των κερ­δο­σκο­πι­κών χρη­μα­το­πι­στω­τι­κών εται­ρειών — π.χ. οι δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χοι Τζιμ και Μέρι­λιν Σάι­μονς έδω­σαν στους Δημο­κρα­τι­κούς πάνω από 30 εκατ. δολά­ρια. Ευνοη­μέ­νος ήταν ο Μπάι­ντεν και από μιντιάρ­χες όπως ο Χαΐμ Σαμπάν, που χρη­μα­το­δό­τη­σε τους Δημο­κρα­τι­κούς με του­λά­χι­στον 10 εκατ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζο­σπά­στης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο