Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προεδρικό διάταγμα για «όρκο πίστης» των ρωσικών μισθοφορικών δυνάμεων

Διά­ταγ­μα βάσει του οποί­ου όλες οι ρωσι­κές μισθο­φο­ρι­κές δυνά­μεις «εθε­λο­ντών» που δρουν στην Ουκρα­νία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των μισθο­φό­ρων της “Wagner” θα πρέ­πει να υπο­γρά­φουν όρκο πίστης στο ρωσι­κό κρά­τος, υπέ­γρα­ψε ο πρό­ε­δρος της χώρας, Βλ. Πού­τιν, λίγες μέρες μετά τη συντρι­βή ιδιω­τι­κού αερο­σκά­φους κατά την οποία πιστεύ­ε­ται ότι σκο­τώ­θη­κε ο επι­κε­φα­λής της “Wagner”, Γ. Πριγκόζιν.

Στο διά­ταγ­μα που δημο­σιεύ­θη­κε στον ιστό­το­πο του Κρεμ­λί­νου και τέθη­κε σε ισχύ την Παρα­σκευή, ο όρκος πίστης περι­γρά­φε­ται ως ένα βήμα για τη «σφυ­ρη­λά­τη­ση των πνευ­μα­τι­κών και ηθι­κών θεμε­λί­ων για την υπε­ρά­σπι­ση της Ρωσι­κής Δημο­κρα­τί­ας», ενώ η δια­τύ­πω­ση του όρκου περι­λαμ­βά­νει μια πρό­τα­ση στην οποία όσοι τον δίνουν υπό­σχο­νται «να ακο­λου­θούν αυστη­ρά τις εντο­λές των διοι­κη­τών και των ανω­τέ­ρων» τους.

Η προ­σπά­θεια της Μόσχας να ασκή­σει πλή­ρη έλεγ­χο στους ιδιω­τι­κούς στρα­τούς που μάχο­νται στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία δεν είναι και­νούρ­για, ωστό­σο επα­νέρ­χε­ται πιο έντο­να στο προ­σκή­νιο μετά τη συντρι­βή του αερο­σκά­φους του Πρι­γκό­ζιν και ενώ εντεί­νο­νται ερω­τή­μα­τα για το μέλ­λον της “Wagner” και της δρά­σης των μισθο­φό­ρων της, στην Ουκρα­νία, στην Αφρι­κή και αλλού.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ήδη στις αρχές του περα­σμέ­νου Ιού­νη, η απαί­τη­ση του Κρεμ­λί­νου όλες οι ρωσι­κές μισθο­φο­ρι­κές δυνά­μεις να υπο­γρά­ψουν συμ­βά­σεις με το υπουρ­γείο Αμυ­νας ως την 1η Ιού­λη και να τεθούν υπό τον έλεγ­χο του Ρώσου υπουρ­γού Αμυ­νας, Σ. Σοϊ­γκού, ήταν ένας από τους παρά­γο­ντες «τρι­βής» ανά­με­σα στη Μόσχα και τον επι­κε­φα­λής της “Wagner”, Γ. Πρι­γκό­ζιν, ο οποί­ος απέρ­ρι­ψε την υπο­γρα­φή συμ­βά­σε­ων με το ρωσι­κό υπουργείο.

Λίγες μέρες μετά, στις 23 και 24 Ιού­νη, η ενδο­α­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση στη Ρωσία, με αιχ­μή την ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρου­ση και την εξέ­λι­ξη του πολέ­μου στην Ουκρα­νία, πήρε και ένο­πλη μορ­φή με την «ανταρ­σία» του Πρι­γκό­ζιν , ο οποί­ος κινη­το­ποί­η­σε χιλιά­δες μισθο­φό­ρους του και κινή­θη­κε προς τη Μόσχα, πριν τον τερ­μα­τι­σμό της ένο­πλης στά­σης με συμ­φω­νία στην οποία δια­με­σο­λά­βη­σε το Μινσκ.

Πλέ­ον, μετά τις τελευ­ταί­ες εξε­λί­ξεις, το θέμα του ελέγ­χου των ρωσι­κών μισθο­φο­ρι­κών στρα­τών επα­νέρ­χε­ται πιο έντονα.

Επι­σή­μως, σε δηλώ­σεις του την Παρα­σκευή, ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου, Ντμ. Πεσκόφ, απέ­φυ­γε να απα­ντή­σει για το μέλ­λον της «Wagner» και των δυνά­με­ών της στην Αφρι­κή και αλλού, επι­κα­λού­με­νος την έλλει­ψη «επί­ση­μης νομι­κής υπόστασης».

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο