Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προκλητικό ψήφισμα στηρίζει τα σχέδια επέμβασης των ιμπεριαλιστών στην Κούβα — Καταγγελία του ΚΚΕ

Ένα νέο απα­ρά­δε­κτο ψήφι­σμα σκο­πι­μό­τη­τας με πρό­σχη­μα τα «ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα» στην Κού­βα, ήρθε για συζή­τη­ση στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο. Πρό­κει­ται για ένα ψήφι­σμα που ανα­μα­σώ­ντας τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά προ­σχή­μα­τα στρέ­φε­ται ενά­ντια στον λαό της Κού­βας, στην κυβέρ­νη­σή της και το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα.

Το ψήφι­σμα κατέ­θε­σαν ευρω­βου­λευ­τές των ομά­δων του Ευρω­παϊ­κού Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος, της «Ανα­νε­ω­μέ­νης Ευρώ­πης» και των «Ευρω­παί­ων Συντη­ρη­τι­κών και Μεταρ­ρυθ­μι­στών».
Με αυτό προ­τεί­νε­ται να δια­κο­πεί η λεγό­με­νη Συμ­φω­νία Δια­λό­γου και Συνερ­γα­σί­ας ΕΕ και Κού­βας, με πρό­σχη­μα την «παρα­βί­α­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των», ενώ καλεί την ΕΕ να προ­χω­ρή­σει σε κυρώ­σεις «ενά­ντια στους υπεύ­θυ­νους».

Το απαράδεκτο ψήφισμα εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, με 426 υπέρ, 146 κατά και 115 λευκά.

Οι ευρω­βου­λευ­τές της ΝΔ το στή­ρι­ξαν, ενώ οι ευρω­βου­λευ­τές του ΚΙΝΑΛ (μέλη της Ομά­δας των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών) ψήφι­σαν λευ­κό στο σύνο­λο, αλλά υπέρ των παρα­γρά­φων 1, 5, 9, που απο­τε­λούν τον πυρή­να των συκο­φα­ντιών κατά της Κούβας.
Η ομά­δα των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών ακο­λου­θεί άλλη τακτι­κή (αν και κάποια μέλη της ψήφι­σαν υπέρ), αλλά στην ίδια κατεύ­θυν­ση, με στό­χο τη διείσ­δυ­ση στην Κού­βα για την ανα­τρο­πή της κυβέρ­νη­σής της.
Στην ομά­δα της «Αρι­στε­ράς» — GUE/NGL (όπου συμπρο­ε­δρεύ­ει ο ΣΥΡΙΖΑ), τις κρί­σι­μες παρα­γρά­φους 1, 5, 9 στή­ρι­ξαν το Αρι­στε­ρό Κόμ­μα Σου­η­δί­ας, η Κοκ­κι­νο-Πρά­σι­νη Συμ­μα­χία της Δανί­ας, το Μπλό­κο της Πορ­το­γα­λί­ας, δύο ευρω­βου­λευ­τές της γερ­μα­νι­κής Die Linke. Οι δε Podemos της Ισπα­νί­ας ψήφι­σαν λευ­κό και στο σύνο­λό του κατα­ψή­φι­σαν το ψήφι­σμα, σε μια κίνη­ση τακτι­κής. Οι βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφι­σαν κατά σε όλα.

Αμέριστη στήριξη στον κουβανικό λαό

Το ψήφι­σμα σκο­πι­μό­τη­τας με πρό­σχη­μα τα «ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα», που στρέ­φε­ται ενά­ντια στο λαό της Κού­βας, στην κυβέρ­νη­ση και το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα, κατήγ­γει­λε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ σε παρέμ­βα­σή της σε σχε­τι­κή συζή­τη­ση στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου. Ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου — Αλα­βά­νος στην τοπο­θέ­τη­ση του ανέ­φε­ρε τα εξής:

«Η ΕΕ προ­ω­θεί ξανά ένα προ­κλη­τι­κό ψήφι­σμα σκο­πι­μό­τη­τας ενά­ντια στο λαό της Κού­βας, στην κυβέρ­νη­ση και το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμμα.
Προ­κει­μέ­νου να προ­ά­γει τα δικά της συμ­φέ­ρο­ντα, ενα­ντί­ον του λαού της Κού­βας, επι­χει­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει το σχέ­διο επέμ­βα­σης των ΗΠΑ, της αντι­κου­βα­νι­κής μαφί­ας και λιγο­στών δυνά­με­ων στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας, που μεγε­θύ­νε­ται από έναν καλο­πλη­ρω­μέ­νο μηχα­νι­σμό προ­πα­γάν­δας — Μέσων Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης, Μέσων Κοι­νω­νι­κής Δικτύ­ω­σης, Μη Κυβερ­νη­τι­κές Οργα­νώ­σεις — στε­νά συν­δε­δε­μέ­νο με κάθε λογής “υπη­ρε­σί­ες”.

Οι επι­λε­κτι­κές ευαι­σθη­σί­ες περί “ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των” απο­τε­λούν ύπου­λο εργα­λείο παρέμ­βα­σης. Για­τί είναι ο εγκλη­μα­τι­κός απο­κλει­σμός, το τερά­στιο έγκλη­μα σε βάρος δικαιω­μά­των του Κου­βα­νι­κού λαού και οι 245 κυρώ­σεις που δια­τη­ρεί κι ενι­σχύ­ει η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν, αυτά που στε­ρούν από το λαό μέσα, αγα­θά, υπηρεσίες.

Ενοχλεί την ΕΕ, η οποία αφήνει τους λαούς εκτεθειμένους στην πανδημία, ότι η Κούβα παρέχει δωρεάν Υγεία-Πρόνοια σε όλους, η διεθνιστική της συνεισφορά. Ότι σε συνθήκες σκληρών κυρώσεων, αναπτύσσει 5 εμβόλια, δίνει τη μάχη με την πανδημία με τις δικές της δυνάμεις.

Η Κούβα δεν είναι μόνη!

Τα σχέ­δια επέμ­βα­σης δεν θα περά­σουν. Οι λαοί του κόσμου εκφρά­ζουν την αλλη­λεγ­γύη τους στην πάλη της Κού­βας και του λαού της για την υπε­ρά­σπι­ση των κατα­κτή­σε­ων της επα­νά­στα­σής του».

  • Τις προ­βο­κα­τό­ρι­κες, υπο­νο­μευ­τι­κές προ­σπά­θειες των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων, με αφορ­μή και το νέο προ­κλη­τι­κό ψήφι­σμα ενά­ντια στον λαό της Κού­βας, καταγ­γέλ­λουν ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης σε Αθή­να και Θεσ­σα­λο­νί­κη.
  • Ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος της Αθή­νας ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Η υπε­ρά­σπι­ση της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης απέ­να­ντι στον ιμπε­ρια­λι­σμό είναι κεντρι­κό σημείο της διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης. Απαι­τού­με την άμε­ση άρση του γενο­κτό­νου απο­κλει­σμού και το στα­μά­τη­μα των ύπου­λων επι­θέ­σε­ων της ΕΕ ενά­ντια στον κου­βα­νι­κό λαό, την κυβέρ­νη­σή του και τη σοσια­λι­στι­κή κοι­νω­νία του».
  • Υπεν­θυ­μί­ζου­με πως την αμέ­ρι­στη στή­ρι­ξη  και την αλλη­λεγ­γύη τους στον λαό της Κού­βας έχουν εκφρά­σει το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΥΕ, απαι­τώ­ντας τον άμε­σο τερ­μα­τι­σμό του φονι­κού αποκλεισμού.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο