Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προς δήμαρχο Κόνιτσας: Η μόνη θέση που αξίζει στην Φρειδερίκη είναι στον απόπατο της ιστορίας

Το χρο­νο­ντού­λα­πο με τους βρυ­κό­λα­κες της πιο μαύ­ρης ιστο­ρί­ας φαί­νε­ται πως άνοι­ξε ο δήμαρ­χος Κόνι­τσας Νίκος Εξάρ­χου, ο οποί­ος εκδή­λω­σε την επι­θυ­μία να επα­να­το­πο­θε­τή­σει στην πόλη άγαλ­μα της αλλή­στου μνή­μης βασί­λισ­σας Φρειδερίκης!

Μιλώ­ντας σε τηλε­ο­πτι­κή εκπο­μπή στο τοπι­κό κανά­λι Ήπει­ρος TV1, ο δήμαρ­χος σημεί­ω­σε: «Έχου­με το άγαλ­μα της βασι­λίσ­σης Φρει­δε­ρί­κης, ένα ιστο­ρι­κό άγαλ­μα για την τοπο­θέ­τη­ση του οποί­ου υπάρ­χουν απο­φά­σεις του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου αλλά κανέ­νας δεν μιλά­ει για αυτό…»! Μάλι­στα, για να υπε­ρα­μυν­θεί της πρό­τα­σης του ανέ­φε­ρε πως μια τέτοια πρά­ξη θα μετέ­τρε­πε την Κόνι­τσα σε… του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό, φέρ­νο­ντας ως παρα­δείγ­μα­τα τους Μπολ­σε­βί­κους που — σύμ­φω­να με τον ίδιο — δεν κατέ­στρε­ψαν κανέ­να άγαλ­μα στην Ρωσία (sic) αλλά και τα κρε­μα­τό­ρια της Γερμανίας!

«Θα πρέ­πει να ανα­δεί­ξου­με ότι έχει σχέ­ση με την ιστο­ρία μας… Θα πρέ­πει να τελειώ­νουν τα εμφυ­λιο­πο­λε­μι­κά σύν­δρο­μα..» είπε μετα­ξύ άλλων ο κ. Εξάρχου.

Πράγ­μα­τι η βασί­λισ­σα Φρει­δε­ρί­κη έχει, δυστυ­χώς, σχέ­ση με την ιστο­ρία του τόπου. Η φασί­στρια Φρει­δε­ρί­κη, ταγ­μα­τάρ­χης της νεο­λαί­ας του Χίτλερ, πρω­τα­γω­νί­στη­σε σε μια απο τις πιο μαύ­ρες περιό­δους της σύγ­χρο­νης ελλη­νι­κής ιστορίας.

Μηχα­νορ­ρά­φος, άρρω­στη αντι­κομ­μου­νί­στρια και διε­φθαρ­μέ­νη μέχρι το κόκ­κα­λο, είναι υπεύ­θυ­νη για χιλιά­δες εκτε­λέ­σεις και δολο­φο­νί­ες αγω­νι­στών στα χρό­νια του Εμφυ­λί­ου και αργό­τε­ρα. Όπως είναι επί­σης υπεύ­θυ­νη για το παι­δο­μά­ζω­μα του 1948–49 και το εμπό­ριο βρε­φών με εύπο­ρους «πατριώ­τες» εξ Αμε­ρι­κής και όχι μόνο.

«Θα πρέ­πει να τελειώ­νουν τα εμφυ­λιο­πο­λε­μι­κά σύν­δρο­μα» μας είπε ο κ. δήμαρ­χος. Μόνο που με την άθλια πρό­τα­ση του ουσια­στι­κά επα­να­φέ­ρει και τρέ­φει τέτοια σύν­δρο­μα, επι­χει­ρώ­ντας να «ξεπλύ­νει» φρι­κια­στι­κές προ­σω­πι­κό­τη­τες της σύγ­χρο­νης Ελλη­νι­κής ιστο­ρί­ας όπως η Φρειδερίκη.

Ο λαός της Κόνι­τσας, της Ηπεί­ρου, συνο­λι­κά της Ελλά­δας γνω­ρί­ζει πως για την Φρει­δε­ρί­κη και τους βρυ­κό­λα­κες ομοι­δε­ά­τες της μια και μόνο θέση αξί­ζει: Στον από­πα­το της ιστορίας.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο