Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV‑2 στη Γαλλία

Ένα πρώ­το κρού­σμα του μεταλ­λαγ­μέ­νου στε­λέ­χους του SARS-CoV‑2 που εντο­πί­στη­κε για πρώ­τη φορά στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο επι­βε­βαιώ­θη­κε στη Γαλ­λία, στην Τουρς (κεντρι­κά), ενη­μέ­ρω­σε το υπουρ­γείο Υγείας.

Το πρό­σω­πο που έχει μολυν­θεί — Γάλ­λος ο οποί­ος κατοι­κεί μόνι­μα στο ΗΒ — είναι ασυμ­πτω­μα­τι­κό και έχει τεθεί σε απο­μό­νω­ση στο σπί­τι του. Αφού έφθα­σε στη χώρα «από το Λον­δί­νο την 19η Δεκεμ­βρί­ου», υπο­βλή­θη­κε σε εξέ­τα­ση σε πανε­πι­στη­μια­κό νοσο­κο­μεια­κό κέντρο την 21η και «δια­γνώ­στη­κε θετι­κός» στο μεταλ­λαγ­μέ­νο στέ­λε­χος, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο, το οποίο διευ­κρί­νι­σε πως πρό­κει­ται για την «πρώ­τη μόλυν­ση» που επι­βε­βαιώ­νε­ται επί­ση­μα «από το στέ­λε­χος VOC 202012/01». Ο ασθε­νής αισθά­νε­ται καλά, δια­βε­βαί­ω­σε το υπουργείο.

Νωρί­τε­ρα χθες, η ίδια πηγή ανέ­φε­ρε ότι το προη­γού­με­νο 24ωρο επι­βε­βαιώ­θη­καν 20.262 κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2, ενώ άλλοι 159 ασθε­νείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Η αύξη­ση των κρου­σμά­των εξη­γεί­ται εν μέρει από το ότι πολ­λοί Γάλ­λοι υπο­βλή­θη­καν σε τεστ προ­τού απο­φα­σί­σουν αν θα γιορ­τά­σουν μαζί με τους δικούς τους.

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού έχει φθά­σει ως εδώ τους 62.427 θανά­τους επί συνό­λου 2.547.771 μολύνσεων.

Πρό­κει­ται για τον 7ο βαρύ­τε­ρο απο­λο­γι­σμό θυμά­των στον κόσμο.

Στα γαλ­λι­κά νοσο­κο­μεία νοση­λεύ­ο­νταν χθες 24.359 ασθε­νείς, από τους οποί­ους 2.616 σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας (ΜΕΘ), κατά την υπη­ρε­σία δημό­σιας υγεί­ας της Γαλλίας.

Οι πρώ­τοι εμβο­λια­σμοί κατά του νέου κορο­νοϊ­ού στη χώρα ανα­μέ­νε­ται να γίνουν αύριο Κυρια­κή, στη Σεβράν, κοντά στο Παρί­σι, και στη Ντι­ζόν, ανα­το­λι­κά. Θα ανο­σο­ποι­η­θούν ηλι­κιω­μέ­νοι εθελοντές.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο