Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΣΟ: Να απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2021 στη Διεθνή Υγειονομική Ταξιαρχία «Henry Reeve» της Κούβας

Ανοι­χτή επι­στο­λή της γραμ­μα­τεί­ας της Παγκό­σμιας Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας προς τα μέλη, τους φίλους μας και τους εργα­ζό­με­νους ολό­κλη­ρου του κόσμου:

«Η χώρα μας δεν ρίχνει βόμ­βες σε άλλους λαούς, ούτε στέλ­νει χιλιά­δες αερο­πλά­να σε βομ­βαρ­δι­σμό πόλε­ων. Η χώρα μας δεν δια­θέ­τει πυρη­νι­κά, χημι­κά ή βιο­λο­γι­κά όπλα. Δεκά­δες χιλιά­δες επι­στή­μο­νες και για­τροί στη χώρα μας έχουν εκπαι­δευ­τεί στην ιδέα της διά­σω­σης ζωών» — Φιντέλ Κάστρο.

Αγα­πη­τοί συνά­δελ­φοι, αδέλ­φια της παγκό­σμιας εργα­τι­κής τάξης,

Η Παγκό­σμια Συν­δι­κα­λι­στι­κή Ομο­σπον­δία χαι­ρε­τί­ζει τα μέλη, τους φίλους και τους απλούς εργα­ζό­με­νους σε όλο τον κόσμο που αγω­νί­ζο­νται μέρα με τη μέρα για την επι­βί­ω­σή τους, για την υπε­ρά­σπι­ση των εργα­σια­κών τους δικαιω­μά­των, για να έχουν ανθρώ­πι­νη ζωή εν μέσω άνευ προη­γου­μέ­νου συν­θη­κών πανδημίας.

Οι εργά­τες των καπι­τα­λι­στι­κών χωρών, από το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας, όχι μόνο μετρούν τους νεκρούς τους, αλλά και έχουν δει με τον πιο κατά­φω­ρο τρό­πο την απάν­θρω­πη συμπε­ρι­φο­ρά των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων, οι οποί­ες χωρίς κανέ­να δισταγ­μό δεν έλα­βαν απο­τε­λε­σμα­τι­κά μέτρα για την προ­στα­σία των ανθρώ­πων, έτσι ώστε το μεγά­λο κεφά­λαιο, τα αφε­ντι­κά, να κερ­δί­σουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρα. Οι αμέ­τρη­τοι νεκροί στις ΗΠΑ, τη Βρα­ζι­λία, την Ιτα­λία και την Κολομ­βία, καθώς και σε άλλες χώρες, είναι μάρ­τυ­ρες των εγκλη­μά­των των κυβερ­νή­σε­ών τους ενα­ντί­ον των λαών τους.

Ωστό­σο, παρά τον πόνο και τη θλί­ψη, εμείς οι εργα­ζό­με­νοι έχου­με δει με υπε­ρη­φά­νεια την αλλη­λεγ­γύη και το ανι­διο­τε­λές πνεύ­μα των ηρώ­ων της εργα­τι­κής τάξης, του ιατρι­κού προ­σω­πι­κού που διε­ξά­γει τη μάχη ενά­ντια στην παν­δη­μία σε καθη­με­ρι­νή βάση σε ολό­κλη­ρο τον πλανήτη.

Έχο­ντας αυτό κατά νου, θεω­ρού­με ως την υψη­λό­τε­ρη έκφρα­ση ανθρω­πι­σμού και διε­θνι­στι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης τη συμ­βο­λή που με ανι­διο­τέ­λεια παρεί­χαν οι κου­βα­νι­κές ιατρι­κές ταξιαρ­χί­ες που εδώ και 60 χρό­νια παρέ­χουν υπη­ρε­σί­ες σε σχε­δόν ολό­κλη­ρο τον κόσμο με το αλτρουι­στι­κό, αλλη­λέγ­γυο και ανθρω­πι­στι­κό έργο τους. Ειδι­κό­τε­ρα η μπρι­γά­δα Henry Reeve, που ιδρύ­θη­κε από τον Fidel, με σκο­πό τη διά­σω­ση ζωών σε περιό­δους κατα­στρο­φών, επι­δη­μιών, παν­δη­μιών και άλλων γεγο­νό­των που απαι­τούν ιατρι­κή και παραϊ­α­τρι­κή βοή­θεια από την Κούβα.

Για αυτόν τον λόγο, θεω­ρού­με πολύ σημα­ντι­κό οι οργα­νώ­σεις μέλη της ΠΣΟ, κάθε αγω­νι­στι­κό συν­δι­κά­το, να απαι­τή­σουν να απο­νε­μη­θεί το Βρα­βείο Νόμπελ Ειρή­νης του 2021 στη Διε­θνή Υγειο­νο­μι­κή Ταξιαρ­χία «Henry Reeve» της Κούβας!

Με αυτόν τον τρό­πο, το βρα­βείο θα απο­νε­μη­θεί σε μια ομά­δα που συμ­βάλ­λει και λει­τουρ­γεί πραγ­μα­τι­κά για το καλό της ανθρω­πό­τη­τας και όχι για τους στό­χους των ιμπε­ρια­λι­στών. Ταυ­τό­χρο­να, μια παγκό­σμια απά­ντη­ση θα δοθεί σε εκεί­νους που δεν μπο­ρούν να δεχτούν ότι μια μικρή χώρα που υπο­φέ­ρει από το εμπάρ­γκο και βρί­σκε­ται στο στό­χα­στρο του διε­θνούς ιμπε­ρια­λι­σμού μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει μια τόσο μεγά­λη υπη­ρε­σία στην ανθρωπότητα.

Ως εκ τού­του, καλού­με κάθε συν­δι­κά­το να στεί­λει ψηφί­σμα­τα, δηλώ­σεις και ανα­κοι­νώ­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης, στις οποί­ες θα απαι­τεί να απο­νε­μη­θεί το Νόμπελ Ειρή­νης του 2021 στις κου­βα­νι­κές ιατρι­κές ταξιαρ­χί­ες, μέσω του ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου: [email protected]. Όλα τα μηνύ­μα­τα θα δημο­σιευ­τούν στον ιστό­το­πο  της ΠΣΟ – WFTU wftucentral.org

Ζήτω η διε­θνής αλληλεγγύη!
Η Γραμ­μα­τεία της ΠΣΟ-WFTU

19 Αυγού­στου 2020

ℹ️  Όσοι θέλουν να στη­ρί­ξουν την προσπάθεια …
📧 📤  e‑mail στο [email protected]
🔷 Στις σελί­δες στο Fb:
🔹 Νόμπελ στους για­τρούς της Κού­βας 2021
🔹 Nobel Prize for the Doctors of Cuba 2021 — Premio Nobel de la Paz para las brigadas médicas cubanas Henry Reeve 2021
🔹 avaaz-org: Βρα­βείο Νόμπελ για τους για­τρούς της Κούβας
🎌 Αιτή­μα­τα (νέων μελών για τη συντο­νι­στι­κή επι­τρο­πή κλπ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο