Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Με τον φόβο των αναζωπυρώσεων σε Δερβενοχώρια και Δυτική Αττική — Μαίνεται στην Ρόδο

Με τον φόβο των ανα­ζω­πυ­ρώ­σε­ων βρί­σκο­νται και σήμε­ρα Παρα­σκευή τα Δερ­βε­νο­χώ­ρια και η Δυτι­κή Αττι­κή. Η πυρ­κα­γιά στη Ρόδο μαί­νε­ται, ενώ στη Λακω­νία η πυρ­κα­γιά είναι σε ύφεση.

Σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, η εικό­να είναι βελ­τιω­μέ­νη όπου πλέ­ον δεν υπάρ­χει κάποιο ενιαίο μέτω­πο αλλά μόνο μικρές εστί­ες φωτιάς, όμως λόγω των και­ρι­κών συν­θη­κών που θα επι­κρα­τή­σουν και σήμε­ρα υπάρ­χει κίν­δυ­νος εξά­πλω­σής τους.

Οι ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις σε Δερ­βε­νο­χώ­ρια και Δυτι­κή Αττι­κή δημιούρ­γη­σαν χθες μεγά­λα προ­βλή­μα­τα σε περιο­χές όπου οι φλό­γες είχαν κατα­λα­γιά­σει, θέτο­ντας εκ νέου σε κίν­δυ­νο σπί­τια, αλλά και τερά­στιες εκτά­σεις δάσους.

Αρκε­τές ήταν οι εντο­λές εκκέ­νω­σης σε οικι­σμούς της περιο­χής, ενώ η φωτιά «έγλει­ψε» σπί­τια. Συγκε­κρι­μέ­να, εκκε­νώ­θη­καν οι οικι­σμοί Οινόη, Άγιος Παντε­λε­ή­μο­νας, Κιά­φα, Αγ. Ιωάν­νης Κορα­κάς, Μελε­τά­κι, Αγ. Σωτή­ρας, Πανό­ρα­μα, Παλαιο­κούν­δου­ρα, Παλαιοχώρι.

Το πιο επι­κίν­δυ­νο μέτω­πο ήταν στην Οινόη Αττι­κής. Το δεύ­τε­ρο μέτω­πο απεί­λη­σε το Μελε­τά­κι και κατέ­βη­κε προς τον Άγιο Ιωάν­νη Κορα­κά. Ο κίν­δυ­νος απο­σο­βή­θη­κε τελι­κά με την  επέμ­βα­ση των ενα­έ­ριων μέσων, η οποία έγι­νε καθυ­στε­ρη­μέ­να, τρεις ώρες αφού η φωτιά αναζωπυρώθηκε.

Μάχη με επι­κίν­δυ­να πύρι­να μέτω­πα σε Δυτι­κή Αττι­κή – Ρόδο – Ξάν­θη – Ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις στη Λακωνία

Ένα τρί­το μέτω­πο ήταν στα Δερ­βε­νο­χώ­ρια, με την ανη­συ­χία να εντο­πί­ζε­ται μήπως ξεφύ­γουν οι φλό­γες προς την Πάρνηθα.

Και χτες η κυβέρ­νη­ση χρη­σι­μο­ποί­η­σε το μόνο μέτρο που δεν «κοστί­ζει» τίπο­τα, το «τρε­χά­τε να σωθεί­τε», με το γνω­στό μήνυ­μα του 112. Έτσι προ­κύ­πτει και το καθη­με­ρι­νό αλα­λούμ, που είδα­με και χτες, με τις αρχές να στέλ­νουν τους κατοί­κους πότε προς τη μια και πότε προς την άλλη κατεύθυνση.

Η κατα­στρο­φή που ήδη έχει συμ­βεί σε αυτήν την περιο­χή της Δυτι­κής Αττι­κής, με βάση τις δορυ­φο­ρι­κές λήψεις από το ευρω­παϊ­κό σύστη­μα «Κοπέρ­νι­κους», υπο­λο­γί­ζε­ται σε πάνω από 116.720 στρέμ­μα­τα καμέ­νης γης, ενώ ανυ­πο­λό­γι­στος είναι ο αριθ­μός των κατε­στραμ­μέ­νων σπι­τιών, απο­θη­κών, εγκα­τα­στά­σε­ων, νεκρών ζώων, οικό­σι­των και άγριων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο