Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρεπορτάζ από το Λιμάνι: Παράνομη η απεργία — Ετοιμάζουν μηχανισμούς «κοινωνικού αυτοματισμού» — ΑΠΑΝΤΗΣΗ η αλληλεγγύη στους απεργούς

Πριν ακό­μη ξεκι­νή­σει η απερ­γία των εργα­τών στις προ­βλή­τες ΙΙ και ΙΙΙ η Δικαιο­σύ­νη κήρυ­ξε παρά­νο­μη την απερ­γία των εργα­τών, αυτή τη φορά με το επι­χεί­ρη­μα ότι δεν είχε γίνει η προει­δο­ποί­η­ση 4 ημέ­ρες πριν, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας στην ουσία την Cosco ΔΕΚΟ, επι­χεί­ρη­ση δηλα­δή που προ­σφέ­ρει έργο κοι­νω­νι­κής ωφέλειας

Η Δικαιο­σύ­νη δικαί­ω­σε για ακό­μη μια φορά την εται­ρεία που επι­χει­ρεί να βάλει στο γύψο τον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων για Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας με ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δουλειάς.

Δικαί­ω­σε μια εται­ρεία που απα­σχο­λεί 1.300 εργα­ζό­με­νους χωρίς συλ­λο­γι­κή σύμ­βα­ση, η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των οποί­ων με τρί­μη­νες συμ­βά­νεις και άλλε μορ­φές ελα­στι­κές απα­σχό­λη­σης, σε ένα περι­βάλ­λον εργο­δο­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας όπου τα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα και τα μυο­σκε­λε­τι­κά προ­βλή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων είναι σχε­δόν καθη­με­ρι­νά, αλλά δεν μπο­ρούν να εντα­χθούν στα Βαρέα και ανθυ­γιει­νά για­τί έτσι δεσμεύ­τη­καν με την παρα­χώ­ρη­ση του λιμανιού.

Το από­γευ­μα το Διοι­κη­τι­κό Πρω­το­δι­κείο Πει­ραιά, μετά από προ­σφυ­γή της ιδιω­τι­κής εται­ρί­ας που δια­χει­ρί­ζε­ται εργα­ζό­με­νους για λογα­ρια­σμό του ΣΕΠ (θυγα­τρι­κή εται­ρεία της Cosco), έκρι­νε παρά­νο­μη την απερ­γία που είχε εξαγ­γεί­λει η ‘Ενω­ση Εργα­ζο­μέ­νων στη Δια­κί­νη­ση των Εμπο­ρευ­μα­το­κι­βω­τί­ων (ΕΝΕΔΕΠ).

Από­φα­ση που καθι­στά υπό­λο­γη την κυβέρ­νη­ση που με κάθε τρό­πο προ­σπα­θεί να προ­στα­τεύ­σει την Cosco και να της παρα­δώ­σει τους εργα­ζό­με­νους χωρίς δικαιώ­μα­τα και δυνα­τό­τη­τα αντί­δρα­σης.  Για ακό­μη μια φορά αξιο­ποι­ή­θη­κε το αντι­λαϊ­κό νομο­θε­τι­κό οπλο­στά­σιο που συντη­ρεί και εμπλου­τί­ζει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ.

Παράλ­λη­λα, διά­φο­ροι μηχα­νι­σμοί στο λιμά­νι προ­ε­τοι­μά­ζουν μηχα­νι­σμούς και «γεγο­νό­τα» «κοι­νω­νι­κού αυτο­μα­τι­σμού» από «θιγό­με­νους» επαγ­γελ­μα­τί­ες για να αξιο­ποι­η­θούν επι­κοι­νω­νια­κά. Ήδη ο χορός των σχε­τι­κών «καταγ­γε­λιών» άνοι­ξε με ανύ­παρ­κτα περι­στα­τι­κά στη λογι­κή του επι­χει­ρή­μα­τος της Cosco: «Το δικαί­ω­μα της απερ­γί­ας είναι ιερό όπως και το δικαί­ω­μα της εργασίας».

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό της περιρ­ρέ­ου­σας ατμό­σφαι­ρας που προ­ε­τοι­μά­ζουν είναι η στά­ση των Μέσων Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης και ειδι­κά της ΕΡΤ που απο­φεύ­γει ακό­μη και την επι­κοι­νω­νία με τους εκπρο­σώ­πους των εργαζομένων.

Την κήρυ­ξη απερ­γί­ας στις προ­βλή­τες ΙΙ και ΙΙΙ απο­φά­σι­σε το Εργα­τι­κό Κέντρο Πει­ραιά από τις 6 π.μ. της Τετάρ­της ως τις 6 π.μ. το πρωί της Πέμ­πτης (Πιθα­νά να την κηρύ­ξουν κι αυτή παράνομη)

Η ΕΝΕΔΕΠ με ανα­κοί­νω­σή της καλεί όλους τους εργα­ζο­μέ­νους σε απερ­γία ζητώ­ντας άμε­σα υπο­γρα­φή συλ­λο­γι­κής σύμ­βα­σης εργα­σί­ας με αυξή­σεις, έντα­ξη των λιμε­νερ­γα­τών στα βαρέα και ανθυ­γιει­νά επαγ­γέλ­μα­τα, πλή­ρη απα­σχό­λη­ση αορί­στου χρό­νου και δια­σφά­λι­ση των όρων υγιει­νής και ασφάλειας.

Οι εργα­ζό­με­νοι στις 9.30 π.μ. θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν Γενι­κή Συνέ­λευ­ση για να καθο­ρί­σουν την πορεία τους.

Κάλε­σμα στους ναυ­τερ­γά­τες να συμπα­ρα­στα­θούν στους εργα­ζό­με­νους της δια­κί­νη­σης, απηύ­θυ­ναν τα ναυ­τερ­γα­τι­κά σωμα­τεία της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Μηχα­νι­κών Εμπο­ρι­κού Ναυ­τι­κού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Κατω­τέ­ρων Πλη­ρω­μά­των Μηχα­νής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Μαγεί­ρων Εμπο­ρι­κού Ναυ­τι­κού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Ρυμουλ­κών (ΠΕΠΡΝ) και της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Συντα­ξιού­χων ( ΠΕΣ/ΝΑΤ).

Η αλλη­λεγ­γύη είναι η ασπί­δα των εργα­ζο­μέ­νων στο όργιο τρο­μο­κρα­τί­ας και τους μηχα­νι­σμούς που προ­σπα­θούν να χρη­σι­μο­ποι­η­σούν ενα­ντί­ον τους. Η αλληλ­λεγ­γύη είναι που θα εμψυ­χώ­σει τους εργα­ζό­με­νους και θα φέρει την κυβέρ­νη­ση στη γωνία και ενώ­πιον των ευθυ­νών της.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο